G4Media.ro

Operația de pierdere în greutate are beneficii pe termen lung pentru persoanele…

Sursa foto: Pexels

Operația de pierdere în greutate are beneficii pe termen lung pentru persoanele cu diabet, potrivit unui studiu

Chirurgia bariatrică, denumită și operație de pierdere în greutate, duce la un control mai bun al glicemiei și la o utilizare mai redusă a medicamentelor pe termen lung la persoanele cu diabet de tip 2 decât gestionarea nechirurgicală cu medicamente precum insulina și metformină, a constatat un nou studiu, scrie CNN.

Studiul, publicat marți în revista JAMA, a comparat nivelurile de zahăr din sânge și regimurile de medicație a 262 de persoane care au fost repartizate aleatoriu pentru a fi supuse unei intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate sau unui management medical nechirurgical, cum ar fi medicamente și modificări ale stilului de viață, pentru diabetul de tip 2, după șapte până la 12 ani.

Participanții care au suferit o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale glicemiei și au luat mai puține medicamente pentru diabet decât cei care nu au fost supuși unei intervenții chirurgicale, au scris cercetătorii, de la Universitatea din Pittsburgh și de la alte instituții. Aceștia au avut, de asemenea, mai multe șanse de a obține remisiunea diabetului, care este definită ca având niveluri de zahăr din sânge non-diabetice timp de cel puțin trei luni fără medicamente.

Această cercetare „oferă cele mai solide dovezi de până acum cu privire la eficacitatea pe termen lung a chirurgiei bariatrice pentru îmbunătățirea controlului diabetului de tip 2”, a scris dr. Thomas A. Wadden, profesor de psihologie și fost director al Centrului pentru greutate și tulburări de alimentație de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, într-un editorial publicat împreună cu cercetarea.

Intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate este o procedură prin care tractul digestiv este modificat – de obicei, dimensiunea stomacului este redusă – pentru a ajuta o persoană să piardă în greutate, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.

Reducerea consumului de alimente și modificările neurohormonale rezultate reduc, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge și, prin urmare, tratează diabetul de tip 2, a scris dr. Marilyn Tan, șefa Clinicii de Endocrinologie de la Stanford Health Care, care nu a fost implicată în cercetare, într-un e-mail pentru CNN.

„Deși este o opțiune mai invazivă decât medicamentele tradiționale pentru diabet și reprezintă un angajament mare, este, de asemenea, o investiție în sănătatea pe termen lung”, a spus Tan.

Majoritatea furnizorilor de servicii medicale nu recomandă în prezent intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate pentru diabetul de tip 2 decât dacă o persoană are un indice de masă corporală (IMC) de 35 sau mai mare, iar mai puțin de 1% dintre aceste persoane ajung să urmeze un tratament chirurgical, potrivit studiului.

Cu toate acestea, Wadden a declarat într-un e-mail pentru CNN că noile descoperiri susțin utilizarea extinsă a chirurgiei bariatrice pentru persoanele cu un IMC mai mic de 35 care au probleme în a-și controla glicemia doar cu un management medical.

„Sper că aceste rezultate vor încuraja mai mulți asigurători și plătitori să acopere chirurgia bariatrică pentru pacienții cu diabet de tip 2 și un IMC cuprins între 30 și 34,9”, a spus el. „Este o terapie extrem de eficientă și pe termen lung pentru aceste persoane”.

Managementul medical nechirurgical pentru diabetul de tip 2 implică modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea aportului de carbohidrați și creșterea exercițiilor fizice, precum și utilizarea de medicamente precum metformină și, ocazional, insulină, a spus Tan. Scopul este de a reduce hemoglobina A1c, măsurarea nivelului mediu de zahăr din sânge pe parcursul a trei luni, sub 7%.

„Am avut mai mulți pacienți la care, în ciuda a sute de unități de insulină pe zi și în ciuda eforturilor lor, nu reușesc să își reducă A1c sub 10%”, a spus Tan. „Apoi, după intervenția chirurgicală bariatrică, ei pot menține nivelul A1c sub limita diabetului fără niciun medicament. De asemenea, ei remarcă faptul că, odată cu pierderea în greutate, pot fi mai activi.”

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a compara rezultatele clinice și eficiența din punct de vedere al costurilor a operației de pierdere în greutate și noua generație de medicamente antidiabetice, cum ar fi Ozempic și Mounjaro, se arată în editorial.

Pierderea în greutate pe care o au oamenii după operație este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor diabetului, precum și a sănătății inimii, a spus Tan. Pierderea în greutate îmbunătățește răspunsul organismului la insulină, reduce inflamația și ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. De asemenea, poate îmbunătăți artrita, astfel încât oamenii să poată face mai multe exerciții fizice, a adăugat ea.

Rezultatele acestui studiu susțin, de asemenea, beneficiile pentru sănătatea inimii ale operației de slăbire. Persoanele din grupul supus operației au avut un nivel semnificativ mai ridicat de colesterol HDL sau „bun” și trigliceride mai mici, un tip de grăsime care poate crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

În ciuda beneficiilor, oamenii ezită adesea să se supună unei intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate, deoarece este invazivă și vine cu unele riscuri, a spus Tan.

Studiul a constatat că anemia (lipsa de globule roșii sănătoase), fracturile osoase și complicațiile gastrointestinale, cum ar fi durerile abdominale, greața și vărsăturile, au fost mai frecvente la persoanele care au suferit o operație de slăbire.

Aceste complicații cunoscute rezultă din deficiențele nutriționale care pot apărea atunci când tractul digestiv este modificat chirurgical. Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală trebuie să își schimbe dieta și să ia vitamine în mod regulat pentru a evita aceste probleme, a spus Tan.

De asemenea, persoanele care se supun operației pot recupera orice greutate pierdută, a adăugat Tan.

„În ciuda faptului că au suferit intervenția chirurgicală, este posibilă recâștigarea greutății dacă pacienții revin la obiceiurile alimentare și cantitățile anterioare”, a spus ea.

Studiul a constatat că 51% dintre participanții tratați chirurgical au obținut o remisiune completă a diabetului de tip 2 un an mai târziu, dar numai 18% au menținut remisiunea la șapte ani. Această reducere a remisiunii după intervenția chirurgicală, care a fost observată în cercetări anterioare, se datorează probabil unei combinații de recădere în greutate și de pierdere a celulelor producătoare de insulină în timp, potrivit editorialului.

Chiar și remisiunea diabetului pe termen scurt are beneficii în ceea ce privește reducerea complicațiilor legate de diabet, cum ar fi bolile oculare, renale și ale vaselor de sânge periferice, se arată în editorial.

Deși chirurgia bariatrică are un cost inițial mai mare decât managementul medical – aproximativ 33.000 de dolari înainte de acoperirea de asigurare – se consideră că este mai rentabilă la aproximativ cinci ani după operație, potrivit editorialului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...