Operații pe creier mai sigure cu ajutorul inteligenței artificiale, posibile în doi ani, afirmă un renumit neurochirurg
Operațiile pe creier cu ajutorul inteligenței artificiale ar putea fi posibile în doi ani, devenind astfel mai sigure și mai eficiente, susține un neurochirurg de renume, relatează BBC.
Chirurgii stagiari lucrează cu noua tehnologie de inteligență artificială, pentru a învăța să facă o operație cerebrală mai precisă prin gaura cheii.
Dezvoltată la University College London, aceasta evidențiază tumorile mici și structurile critice, cum ar fi vasele de sânge din centrul creierului.
Guvernul britanic spune că ar putea fi „un adevărat schimbător de joc” pentru asistența medicală din Marea Britanie.
Structuri critice
Operațiile chirurgicale pe creier sunt precise și minuțioase – o greșeală de un milimetru poate ucide instantaneu un pacient.
Este esențial să se evite deteriorarea glandei hipofize, de mărimea unui bob de strugure, aflată în centrul creierului. Aceasta controlează toți hormonii din organism, iar orice problemă cu aceasta poate cauza orbire.
„Dacă aveți o abordare prea mică, riscați să nu îndepărtați o cantitate suficientă din tumoră”, spune Hani Marcus, neurochirurg consultant la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie.
„Dacă mergeți prea mult, riscați să deteriorați aceste structuri cu adevărat critice.”
Sistemul de inteligență artificială a analizat peste 200 de videoclipuri cu acest tip de operație hipofizară, atingând, în 10 luni, la un nivel de experiență pe care un chirurg ar avea nevoie de 10 ani pentru a-l dobândi.
„Chirurgii ca mine – chiar dacă sunt foarte experimentați – pot, cu ajutorul inteligenței artificiale, să facă o treabă mai bună pentru a găsi acea limită decât fără ea”, spune Hani Marcus.
„Ai putea, în câțiva ani, să ai un sistem de inteligență artificială care a văzut mai multe operații decât a văzut sau ar putea vedea vreodată un om.”
Dr. Nicola Newell, stagiar, consideră, de asemenea, că sistemul este „foarte util”.
„Mă ajută să mă orientez în timpul unei simulări de operație și mă ajută să identific ce pași și ce etape urmează”, spune ea.
„Supereroul Marvel”
Ministrul guvernamental pentru inteligență artificială, Vicontele Camrose, spune: „Inteligența artificială îi face pe toți mult mai productivi, indiferent de ceea ce fac”.
„Aproape că te transformă în versiunea supereroului Marvel.”
El a declarat că acest tip de tehnologie ar putea schimba regulile jocului în domeniul sănătății, îmbunătățind rezultatele pentru toată lumea și oferind un viitor „foarte promițător”.
University College London (UCL) este una dintre cele 22 de universități care au primit recent bani de la guvern pentru a contribui la revoluționarea asistenței medicale în Marea Britanie.
Inginerii, medicii și oamenii de știință colaborează la acest proiect în cadrul Centrului pentru științe intervenționale și chirurgicale al Wellcome / Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC).
48618903 © Photoprofi30 | Dreamstime.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank