G4Media.ro

Operațiunea Drumul Mătăsii / Parchetul European anunță că a dezmembrat o rețea…

Sursa Foto: Parchetul European

Operațiunea Drumul Mătăsii / Parchetul European anunță că a dezmembrat o rețea de fraudă vamală care acționa pe aeroportul din Liège / Daunele sunt estimate la 303 milioane de euro

Parchetul European (EPPO) a efectuat astăzi, zece percheziții în mai multe locații din Belgia, inclusiv la aeroportul din Liège, și a arestat patru suspecți, în cadrul unei operațiuni împotriva unei rețele de fraudă vamală despre care se crede că ar fi cauzat prejudicii de cel puțin 303 milioane de euro sub formă de evaziune fiscală, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

Potrivit sursei citate, în timpul operațiunii, desfășurată cu sprijinul Europol, al autorităților vamale și de TVA din Belgia și al mai multor secții ale poliției belgiene, ofițerii au efectuat percheziții în spații de depozitare și birouri de la aeroportul din Liège și din Zeebrugge, precum și în locuințele private ale suspecților din Ans (Alleur), Liège și Visé, confiscând probe și bunuri.

În vizorul procurorilor europeni delegați de EPPO la Bruxelles în această anchetă, cu numele de cod „Drumul Mătăsii”, se află exportatorii chinezi suspectați că au pus la punct un sistem complex de sustragere de la plata TVA pentru bunurile importate, folosind trei agenții vamale private belgiene și o serie de societăți false în mai multe state membre ale UE.

Potrivit anchetei, societățile belgiene, care acționau în calitate de reprezentanți vamali și de reprezentanți de încredere ai exportatorilor chinezi în materie de TVA, declarau că bunurile care intrau pe aeroportul din Liège – echipamente electronice, jucării și o multitudine de accesorii – erau destinate altor state membre, pentru a beneficia de o scutire de TVA la import în baza „Procedurii vamale 42” (CP42) a UE.

Ce este procedura vamală 42?

Procedura vamală 42 îi scutește pe importatori de plata TVA în țara de import, în cazul în care bunurile importate sunt ulterior transportate în alt stat membru al UE. În cadrul acestei proceduri, creată pentru a simplifica comerțul transfrontalier, TVA este scutită în țara de import, atunci când bunurile sunt achiziționate în statul membru de destinație finală.

Pentru a beneficia de această scutire, exportatorii chinezi au utilizat agenții vamale private/reprezentanți de încredere în materie de TVA în Belgia, care declarau că destinația finală a mărfurilor se afla în alte state membre. Pentru a face acest lucru, se crede că au folosit societăți fantomă situate în Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia și Spania, utilizând facturi false și documente de transport falsificate. În unele cazuri, se presupune că au folosit numele unor societăți reale, care nu știau că le fuseseră furate numerele de TVA și identitățile.

Cu toate acestea, în realitate, societățile fantomă nu ar fi primit bunurile, care au fost de fapt furnizate unor societăți reale stabilite în alte state membre sau vândute consumatorilor finali prin intermediul unor piețe online din mai multe țări. Scopul acestor societăți fantomă era de a distrage atenția inspectorilor, creând un lanț comercial fals și îngreunând astfel efectuarea controalelor.

În cele din urmă, mărfurile erau vândute consumatorului final, care plătea prețul integral al produselor, inclusiv TVA. Cu toate acestea, conform anchetei, TVA-ul plătit de consumatorul final nu a fost niciodată declarat și nici plătit către administrația fiscală de către presupusa organizație criminală, ci a fost păstrat de vânzător. Acest lucru a permis ca bunurile să fie vândute cu profituri masive, fraudând în același timp agențiile de colectare a taxelor vamale și a TVA-ului.

Se estimează că activitățile care fac obiectul investigației au cauzat, în perioada 2019-2022, prejudicii de cel puțin 303 milioane de euro sub formă de TVA sustrasă și 6,6 milioane de euro sub formă de taxe vamale.

Infracțiunile care fac obiectul anchetei includ fals, fraudă vamală și fraudă în materie de TVA, spălare de bani și participare la o organizație criminală.

La cererea EPPO, judecătorul de instrucție belgian a emis un ordin de sechestru asupra calculatoarelor și dispozitivelor electronice (pentru strângerea de probe), precum și asupra oricărui bun cu o valoare mai mare de 1.000 de euro.

Printre suspecții arestați astăzi se numără doi directori, un contabil și un alt angajat al societăților belgiene care fac obiectul anchetei.

Operațiunea de astăzi a permis, de asemenea, înghețarea a o duzină de conturi bancare și confiscarea a patru autoturisme (inclusiv mărci precum Audi, BMW și Mini Cooper).

Cooperarea cu partenerii

Faptele examinate au fost aduse în atenția EPPO de către autoritățile vamale belgiene și de investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Operațiunea, condusă de biroul EPPO din Bruxelles, a contat și pe sprijinul poliției federale și locale belgiene:

Poliția Judiciară Federală Belgiană:

  • Oficiul central de luptă împotriva criminalității economice și financiare organizate (OCDEFO-CDGEFID).
  • Oficiul central de combatere a corupției (OCRC-CDBC)
  • Unitatea federală de combatere a criminalității informatice (FCCU)
  • Poliția Judiciară Federală (Police Judiciaire Fédérale de Liège)
  • Serviciul de intervenție (Corps d’intervention de Liège)
  • Poliția administrativă federală: Sprijin canin
  • Forțele de poliție locală din Grâce Hollogne-Awans, Basse-Meuse și Fléron.

Operațiunea a beneficiat, de asemenea, de ajutorul Europol, al autorităților vamale belgiene, al diviziei de investigații fiscale speciale a Ministerului belgian de Finanțe, al unei echipe mixte de investigații MOTEM și al Oficiului Central pentru Confiscări și Sechestrări (OCSV-COIV).

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...