G4Media.ro

Operațiunea ”Mercur”: ANAF verifică magazinele online suspectate de fraudă fiscală

Operațiunea ”Mercur”: ANAF verifică magazinele online suspectate de fraudă fiscală

Direcția Antifraudă din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început operațiunea “Mercur” de verificare a veniturilor nedeclarate obținute din comerțul electronic nefiscalizat, potrivit unui comunicat de presă. Operațiunea a fost declanșată ca urmare a numărului de sesizări primite de la clienți, în special privind imposibilitatea de a beneficia de garanție în lipsa facturilor.

ANAF arată că odată cu creșterea masivă în perioada pandemiei a vânzărilor online prin platformele cunoscute, a crescut și comerțul cu mărfuri contrafăcute sau operate de firme fantomă, în special prin intermediul unor persoane fizice sau site-uri paravan, care operează pe perioade scurte.

ANAF nu a transmis statistici legate de cuantumul amenzilor aplicate, dar ”recomandă” comercianților și ”face un apel către persoanele fizice sau juridice” să își plătească obligațiile fiscale.

În plus, practica marilor operatori de a deschide marketplace-uri a reprezentat o oportunitate pentru firmele sau persoanele care comercializau produse fără a fiscaliza veniturile sau care vindeau produse contrafăcute, arată Fiscul.

În prima etapă, inspectorii antifraudă au analizat peste două milioane de vânzări on line de bunuri livrate prin curier și a început verificarea a peste 500 dintre clienții firmelor de curierat rapid cu cel mai mare volum de livrări cu plata ”ramburs” sau în conturi bancare.

Principalul mod de operare este explicat de ANAF: persoane fizice care cumpără produse la prețuri subevaluate, pe care le vând en-detail online și încasează de la cumpărători contravaloarea, fără plata obligațiilor fiscale. Furnizorii acestor persoane fizice achiziționează intracomunitar sau importă bunurile prin firme proprii sau intermediare, care sunt apoi “lichidate” după finalizarea formalităților de vămuire.

Foto: Inspectori Antifraudă (InquamPhotos / Bogdan Chesaru)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Asta include si afacerile PSD, sau nu? Ca ANAF de obicei apara PSDistii, fiind gunoaie slugarnice.

    • Ar trebui să o includă și pe mă-ta, că nu cred că declară cât face pe centură în fiecare zi.

    • Mastere, ce te-agiți măh ca sticla de pepsi?
      Asta și limbajul tău public arată că ești pesedist, deci un jegggg.

  2. Imi place poza, parca ar fi o imagine din America Latina, se potriveste.

    • Inspectorii ANAF par a fi luati din Coreea de Nord, gandirea comunista primeaza in statul roman, cel mai mare clan mafiot al tarii, clanul bugetarilor.

  3. Cate o operatiune de asta de verificare a magazinelor online se face cate o data pe an de cativa ani incoace. Rezultate? Canci. E doar o sperietoare. Baietii poate sa stea linistiti si sa vanda in continuare. ANAF doar se face ca lucreaza ca sa-si justifice existenta.

  4. foarte bine,
    acum sa speram ca tovarasii nu merg pe teren in stilul clasic DOAR ca sa dea amenda

  5. PARTIDUL I-A STERS LUI NEGOITA DATORII DE ZECI DE MILIOANE DE EURO.
    SI CU SIGURANTA NU A FOST SINGURUL.
    ACUM ANAF, CARE BOCHEAZA CONTURI SI PENTRU 5 LEI, SE FACE CA SE OCUPA DE AVAZIUNE…