Operațiunile aeriene ale Chinei par „repetiții” în vederea unui atac împotriva Taiwanului, afirmă șeful american al Apărării/ În paralel, Rusia menține aproape 100.000 de soldați la granița cu Ucraina
Secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, a avertizat că operațiunile aeriene ale Chinei în apropierea Taiwanului, la nivel de avioane de război, bombardiere și alte avioane militare, par niște repetiții în vederea unor operațiuni armate împotriva acestei țări. Se pare că multe dintre ele își testează adevărata lor capacitate și cu siguranță că toate astea seamănă mult cu niște repetiții, a afirmat Austin într-un discurs rostit, sâmbătă, la Forumul Reagan de Apărare Națională, transmite Financial Times, citată de Rador.
Austin nu a părut să sugereze că China s-ar pregăti pentru un conflict în viitorul apropiat, dar, în acest an, forțele aeriene ale țării și-au sporit semnificativ amploarea și frecvența misiunilor în „zona de identificare din spațiul de apărare antiaeriană”.
Toată această activitate militară, căreia i se adaugă progresul tehnologic rapid al Armatei Poporului de Eliberare, au stârnit îngrijorări legate de intențiile Chinei față de Taiwan – un teritoriu asupra căruia ea își reclamă suveranitatea. Unii experți estimează că recenta dezvoltare rapidă a arsenalului său nuclear este menită să îngreuneze mai mult o intervenție a SUA în orice conflict legat de Taiwan.
Vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat agenției Reuters că intențiile chinezilor ar avea ‚consecințe îngrozitoare’ și a subliniat că Washingtonul dorește absolut să se asigure că Taiwanul se poate autoapăra. Vorbind cu ocazia unui eveniment desfășurat în California, Lloyd a refuzat să explice și cum ar reacționa SUA în eventualitatea unei invazii a Chinei pe insulă.
„Suntem hotărâți să ajutăm Taiwanul să-și dezvolte și să-și păstreze capacitatea de a se autoapăra”, a spus Blinken. „Nimeni nu dorește ca toate astea să se transforme într-un conflict regional, așa încât vom face tot ce ne va sta în putere să prevenim acest conflict și să-i scădem temperatura oricând va fi posibil”.
Austin a vorbit în California cu ocazia întoarcerii sale de la Seul, unde, pentru prima oară într-un comunicat, el și omologul său sud-coreean au vorbit despre menținerea păcii în Strâmtoarea Taiwanului, cei doi ilustrând astfel îngrijorarea crescândă din regiunea indo-pacifică față de o agresiune militară din partea Chinei.
Luna trecută, președintele Xi Jinping i-a spus președintelui Biden că orice țară care sprijină forțele din Taiwan pentru independență ‚se joacă cu focul’. Dar liderul chinez a mai spus că el ‚are răbdare’ și dorește să susțină o reunificare pașnică, ceea ce, în opinia unor experți din SUA, ar fi însemnat o scădere a temperturii vizând un conflict eventual.
Sâmbătă, Austin a spus că Statele Unite se confruntă cu reale probleme, printre care s-ar număra și „apariția unei Chine tot mai dure și mai dictatoriale”. El a spus că China își dezvoltă capacitatea de a-și exhiba forța și de a-și forma o rețea de baze militare la nivel mondial. El a adăugat că armata chineză își dezvoltă rapid capacitățile în domeniul rachetelor și în cel al tehnologiilor vizând apărarea antirachetă a submarinelor. El a subliniat că, în opinia Pentagonului, China își va spori de patru ori armamentul nuclear, astfel încât, până în anul 2030, acesta să se ridice la peste 1000 de focoase.
Austin a mai spus că Washingtonul va conlucra cu aliații săi pentru a contracara China, dar că el dorește totodată să existe niște canale mai bune de comunicare cu Beijingul pentru a putea cântări și riscurile, inclusiv în domeniul armamentului nuclear.
Austin și Mike Milley, președintele Statului Major Interarme, nu au mai discutat cu omologii lor chinezi de la învestirea Administrației Biden.
Pentagonul speră ca recenta discuție pe cale virtuală dintre Biden și Xi să deschidă calea spre o mai bună comunicare între cele două armate. În discursul său, Austin a pledat totodată pentru o colaborare între sectorul privat american și Pentagon în vederea dezvoltării unei tehnologii imbatabile.
Dar el a recunoscut că armata trebuie să facă mai mult pentru a-și organiza mai bine birocrația și pentru a fi mai puțin expusă anumitor riscuri, ca să se asigure că antreprenorii nu văd în asta o ‚vale a morții’.
sursa: Financial Times (traducere: Rador/ Alexandru Danga)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii