OPINIE Cum am fost înjurați și jigniți de Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și Florin Iaru pentru că am arătat cum TVR a spălat Securitatea comunistă
La sfârșitul lui iulie am publicat în G4Media un articol despre cum Securitatea comunistă a fost spălată la televiziunea publică TVR, într-o emisiune în care se vorbea despre ”șansa femeilor” de a intra în sistem și în care securiștii erau prezentați drept oameni ”absolut minunați, cu greutăți, onești”. Emisiunea punea sub semnul întrebării mai multe fapte ale Securității, folosind declarațiile audio ale unor foste securiste. TVR nu a intervenit nicio secundă cu precizări și informații despre torturile și crimele Securității.
Două zile mai târziu CNA s-a autosesizat și a cerut un raport de monitorizare a emisiunii și a sesizat CNSAS cu privire la producția TVR.
În tot acest timp, TVR nu a răspuns solicitării trimise pe e-mail, nu a formulat un punct de vedere public și nu a transmis vreun drept la replică. TVR nu a răspuns, de fapt, nici până astăzi.
În schimb, eu și colegii de la G4Media am fost înjurați și jigniți de Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, angajați CNSAS, și scriitorul Florin Iaru. Niciunul nu a explicat însă unde am greșit în articol sau ce informație a fost prezentată incorect. Cea mai recentă reacție a fost a lui Florin Iaru, în 12 august, la trei săptămâni de la articolul despre emisiune.
A doua zi după reacția CNA, Mădălin Hodor publică un mesaj pe Facebook în care ne înjură de morți, ne face ”jegoși”, ”lăutari”, ne cere să ”dăm jos labele de pe adevăr” și spune că s-a enervat atât de tare de ”linșajul emisiunii”, încât o să scrie despre asta. Mădălin Hodor anunță că oamenii vor fi ”și dezamăgiți”, dar ”și uimiți” de ce va scrie.
După două zile, istoricul de la CNSAS publică pe Facebook un mesaj lung la finalul căruia se identifică printr-un hashtag cu emisiunea TVR, ”#JeSuisAdevaruriDespreTrecut”, dar nu spune nimic despre conținutul acesteia.
Începe mesajul prin a lăuda echipa TVR care realizează emisiunea și spune că ar trebui apreciată pentru că a ajuns la 271 de episoade. Apoi curg jignirile la adresa mea, a colegilor și cititorilor G4Media.
Cititorii mei ”nu citesc decât titlurile”, iar toți ”cei care au discernământ ar fi trebuit să închidă articolul” după primul paragraf, în care am sesizat că emisiunea a fost difuzată la patru zile după ce G4Media a publicat integral proiectele de legi privind securitatea națională, care sporesc semnificativ puterile serviciilor secrete.
Apoi, Mădălin Hodor imaginează scenarii despre ce aș gândi eu, iar pe scenariile făcute de el, spune că ”fur curent”.
Istoricul CNSAS nu se oprește din atacurile la persoană și cere să ieșim din presă, pentru că suntem manipulatori, hateri și securiști, apoi indică (în mod greșit) unde este sediul redacției G4Media. Nu explică de ce suntem hateri, nu arată unde am manipulat, nu aduce niciun argument.
Subliniază că sunt tânără și mă face ”găină beată care se excită” la construcțiile securiste. Mă acuză că sunt responsabilă de ”un val de hate” care a pornit împotriva TVR, că am implicat televiziunea într-un scandal public și că din cauza mea au existat ”zeci de indignări și reclamații”.
- Notă: În articol am prezentat, pe minute și secvențe, fără aprecieri personale, declarațiile care au fost făcute în emisiune și informațiile prezentate și am remarcat faptul că TVR nu a intervenit să explice ororile comise de Securitate, care a fost pusă astfel într-o lumină favorabilă.
Angajatul CNSAS continuă spunând că am scris ”tâmpenii”, dar nu arată care sunt acestea, și mai spune că ar trebui să-mi demonteze afirmațiile din articol, dar NU o va face pentru că ”subiectul e prea vast”.
Îi numește pe cei care ar urma să nu fie de acord cu el (dacă ar scrie) ”băgători de seamă” și ”specialiști de serviciu” care ”vor sări cu topoarele”. Refuză să vorbească despre conținutul emisiunii pentru că ”se gândește la doamnele de la TVR” care ar fi supuse ”unui nou val de hate” și nu dorește ”să le prejudicieze”.
În concluzie, ce am făcut eu este ”lăutărism istoric”, apreciază angajatul CNSAS.
Mădălin Hodor indică eronat și modul în care CNA a reacționat după articolul meu, spunând că ”emisiunea a fost, la presiunea mediatică, reclamată la CNA”, când, de fapt, CNA s-a autosesizat, conform declarației lui Valentin Jucan consemnată de G4Media.
Istoricul CNSAS își încheie mesajul la fel cum a început: Apără TVR și echipa care a realizat emisiunea, anunțând public că se cere a fi invitat la CNA ca să explice de ce realizatoarele emisiunii nu au greșit și cum au fost supuse oprobriului public din cauză că ”cineva a simțit nevoia să scrie o mizerie”, persoana fiind ”lipsită de competență pe subiect”.
În comentariile postării, mai multe persoane îi cer insistent lui Mădălin Hodor să își spună părerea despre emisiune, spunând că au urmărit episodul cu femeile din Securitate și nu li s-a părut în regulă.
Istoricul CNSAS refuză, subliniind că nu vrea să comenteze conținutul emisiunii, adică exact ceea ce a fost analizat în articolul G4Media: doar conținutul. Mădălin Hodor mai spune că așteaptă să i se ceară ”opinia profesională” de către persoane ”abilitate” ca să comenteze emisiunea. La unele insistențe răspunde cu ”nu ați înțeles nimic” și ”faceți parte din publicul țintă al articolului”, apoi spune că poate va scrie, dar după ce se va pronunța CNA în cazul emisiunii TVR. De ce contează decizia CNA? Cu ce ar schimba decizia CNA, indiferent care ar fi ea, conținutul emisiunii sau opinia lui Mădălin Hodor asupra conținutului emisiunii?
Imediat după mesajul lui, un alt istoric CNSAS, Mihai Demetriade, publică o postare pe Facebook în care consideră că emisiunea este „bună chiar dacă cu nuanțe și diferențe”.
Nici în mesajul lui nu e clar unde e greșit articolul și ce nu e scris corect, dar consideră materialul ”un derapaj critic” și o ”înfierare proletară”. Între timp, Mihai Demetriade a șters postarea sau i-a schimbat regimul de acces din public în privat.
Cei doi istorici CNSAS care nu au comentat conținutul emisiunii, dar au înjurat sau jignit G4Media sunt aceeași care au scandalizat familiile victimelor Experimentului de la Pitești, în 2019. Mădălin Hodor a spus despre victime că sunt ”căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”, iar Mihai Demetriade a apreciat că ”victimele nu sunt chiar victime”. CNSAS s-a delimitat atunci de ei.
Cea mai recentă reacție a fost a scriitorului și jurnalistului Florin Iaru, ieri, la trei săptămâni de la articol. Nici el nu a indicat, concret, eventuale erori din articol, dar a concluzionat că sunt prea tânără și nu citesc suficient.
Florin Iaru a publicat un articol în Cațavencii, în 12 august, în care redacția G4Media este desconsiderată, la fel și eu: ”La vîrsta ei, cu redacția ei, e mai ușor cu scrisul decît cu cititul”. Mădălin Hodor publică imediat o postare pe Facebook accentuând că scriitorul ”a spus perfect”.
Florin Iaru consideră că realizatoarea emisiunii ”a fost trecută prin răzătoare”, deși nu am făcut nicio apreciere la adresa ei, și spune că emisiunea este ”nevinovată”, deși recunoaște că jurnalista le-a lăsat pe angajatele fostei Securități să vorbească ”libere ca păsările cerului”.
Scriitorul găsește o explicație pentru care TVR nu a intervenit cu precizări despre crimele și torturile Securității: Florin Iaru spune că exact acesta era scopul emisiunii, să îl facă pe spectator ”să gândească, să reacționeze în fața răului, să simtă indignare”.
Cum rămâne însă cu spectatorii care nu știu ce a însemnat Securitatea? Care nu știu ce a fost acest instrument criminal, cu ce s-a ocupat el, ce metode folosea, câte vieți a furat, cum a nenorocit? Ce șansă au acei spectatori, care sunt din ce în ce mai mulți cu trecerea timpului, să simtă indignare? Cum pot ei reacționa în fața răului?
În concluzie, problema mare cu această emisiune este că a prezentat unilateral punctul de vedere al Securității, fără ca el să fie demontat de o voce critică, ceea ce a transformat emisiunea într-o manipulare grosolană.
A lipsit din emisiune ingredientul principal: tocmai părerea istoricilor care să spună și să explice, după ce angajatele TVR au prezentat Securitatea în culori calde, care este adevărul despre această instituție a terorii din România.
Or, tocmai această mare lipsă a emisiunii se prefac cei trei apărători ai ei că nu o văd. Și tocmai pentru că nu au argumente valide să apere o emisiune de neapărat cei trei au recurs la simple jigniri și atacuri la persoană în lipsă de altceva.
Este totuși un mister cum anticomuniști profesioniști ca Iaru, Hodor și Demetriade au devenit subit atât de indulgenți și de înțelegători cu o tentativă, destul de grosolană altminteri, de spălare a Securității la postul public de televiziune la doar câteva zile după scandalul legilor securității.
Este ca și cum, stimați cititori, poetul Florin Iaru ar publica odele deșănțate ale poeților Vadim Tudor sau Eugen Barbu la adresa lui Ceaușescu, în Revista Cațavencii, fără niciun aparat critic, iar domnii Mădălin Hodor și Mihai Demetriade l-ar aplauda frenetic, cu argumentul suprem că, în sfârșit, cititorii Cațavencii sunt puși să gândească cu mintea lor.
- Articolul G4Media poate fi citit aici, cu link către canalul de YouTube unde poate fi urmărită emisiunea TVR: VIDEO Spălarea Securității comuniste la TVR, într-o emisiune despre ”șansa femeilor” să intre în sistem după 1980/ Un fost ofițer, despre securiști: ”Niște oameni absolut minunați, cu greutăți, onești”/ Se pun sub semnul întrebării mai multe fapte ale Securității
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
132 comentarii