OPINIE De ce ezită PSD să depună moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu
Marcel Ciolacu a tot repetat – ultima oară chiar miercuri – că PSD va depune moțiune de cenzură pentru demiterea premierului Florin Cîțu doar după ce se încheie Congresul PNL, astfel încât demersul să nu influențeze în niciun fel disputa internă a liberalilor și să nu fie de folos niciuneia dintre taberele aflate în competiția pentru șefia partidului.
La o zi distanță, în emisiune la Antena 3, liderul social-democat s-a sucit anunțând că moțiunea va fi depusă sigur în primele zece zile ale noii sesiuni parlamentare, adică la început de septembrie, înainte de Congresul PNL și înainte de Congresul USR PLUS.
„Nu vrem să mai condiționăm moțiunea de congresele lor, ci de ceea ce trăiesc românii în această perioadă”, și-a motivat Ciolacu schimbarea de opțiune, deși cu numai o seară înainte tot el afirma că „după părarea sa”, cu moțiunea trebuie așteptat până după Congresul PNL, ca „liberalii să-și ducă bătălia și înjurăturile lor, fără să fie folosit PSD-ul în disputa pentru președinția prtidului”.
Răzgândirea liderului social-democrat de pe o zi pe alta arată că și în PSD taberele sunt împărțite. Există gruparea din jurul Gabrielei Firea și cea din jurul lui Marcel Ciolacu și Vasile Dâncu, ambele cu conexiuni și interese diferite în plan politic, posibil și cu agende separate.
Pe de altă parte, schimbarea de decizie mai reflectă strategiile pe care le au în vedere liderii social-democrați. Principalele formațiuni de la guvernare, PNL și USR PLUS, își duc bătăliile interne pentru acapararea puterii în partidele lor, pe un fond accelerat al scăderii credibilității actualului guvern, aflat în pragul confruntării cu noul val de epidemie și cu posibile nemulțumiri sociale provocate de escaladarea tarifelor la energie și carburanți.
„PSD nu își dorește să intre la guvernare cu PNL, după ce se rupe actuala coaliție” – a tot repetat în ultima perioadă Marcel Ciolacu, punctând că o reașezare a guvernului care să-i implice și pe social democrați va putea avea loc doar în cazul în care se va ajunge la alegeri anticipate.
Reiese de aici o prima abordare pe care o are în vedere PSD-ul, cu privire la o eventuala rupere a coaliției de guvernare și la rolul pe care social-democrații vor trebui să și-l asume, fie de a intra la guvernare alături de liberali, fie de a rămâne în continuare în opoziție, pentru a profita de scăderea tot mai mare a credibilității actualei coaliții de guvernare.
Din moment ce liderul social-democrat repetă constant că n-ar intra la guvernare și că n-ar ajuta PNL-ul să formeze o majoritate parlamentară – cel puțin nu în acest moment, ci doar dacă ar avea loc alegeri anticipate, lucru cel mai puțin probabil – e lesne de înțeles decizia de a depune în grabă moțiunea de cenzură. S-ar marca un simplu moment de „opoziție”, PSD având totodată certitudinea că moțiunea nu poate trece doar cu voturile parlamentarilor social-democrați și AUR. Altfel spus, Cîțu poate rămâne să guverneze și să deconteze electoral, în timp ce PSD are o șansă bună să crească electoral.
Într-o altă abordare, PSD ar putea depune moțiunea de cenzură după Congresul PNL și chiar după Congresul USR-PLUS, prin noiembrie, decembrie, când există riscul ca în ambele formațiuni politice să apară falii. După ce sunt alese noile conduceri atât în PNL cât și în USR PLUS, vor exista „perdanții” și „câștigătorii”. Fiecare dintre ei vor avea cu totul altă abordare, alte opțiuni, inclusiv dorința de a participa la un vot împotriva Guvernului Cîțu. Ar putea fi un moment în care PSD să poată obține prin negociere demiterea premierului Cîțu, dacă ar vâna într-adevăr acest lucru.
În cazul PSD, deciziile par împărțite între lideri. Chiar dacă Ciolacu a afirmat joi seara că moțiunea va fi depusă la început de septembrie, când începe noua sesiunea parlamentară, lucrurile nu sunt nici acum bătute în cuie.
Potrivit news.ro care citează o sursă din PSD, „duminică, la Neptun”, social democrații se vor așeza la masă și vor decide cum este mai bine să procedeze. Paul Stănescu şi Gabriela Firea sunt cei care insistă ca moţiunea de cenzură să fie depusă la începutul sesiunii parlamentare, iar votul să fie dat exact înainte de Congresul PNL.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii