OPINIE De ce nu este demis din Guvern cinicul ministru al Sănătății? Cele mai grave exemple de indolență și sfidare ale lui Alexandru Rafila
„Acest spital nu este al Asociaţiei «Dăruieşte Viaţă», este al Spitalului «Marie Curie»”, a declarat Alexandru Rafila (PSD) cu nonșalanță la o emisiune în weekend despre spitalul pentru copiii bolnavi de cancer construit sută la sută din donații ale cetățenilor și ale unor companii private.
Spitalul – singurul construit în România în 30 de ani – nu a fost făcut de „Marie Curie”, nu a fost făcut de nicio instituție a statului, nu a fost inaugurat cu tăieri de panglici. Spitalul a fost construit de cetățeni sătui de neputința guvernanților, care au pus mână de la mână, din donații pornind de la doar 2 euro și au demonstrat că se poate. 350.000 de oameni și o serie de companii private. Un proiect ridicat de la zero și predat la cheie statului de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, cele două femei fondatoare ale Asociației „Dăruiește Viață”.
Finalizat din luna noiembrie, cu toate dotările la standarde occidentale, spitalul este și acum gol pentru că statul în frunte cu Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila nu este în stare de peste patru luni să facă hârtii. În loc să-și facă treaba și să grăbească funcționărimea din minister să se ocupe de toate dosarele cu șină de care este nevoie pentru ca spitalul să funcționeze, Alexandru Rafila se plânge fără rușine de „presiunea mediatică” pe subiect.
„Spitalul este funcţional, dar trebuie rezolvate şi aceste probleme, nu avem ce să facem”, se scuză Rafila.
Alexandru Rafila ar trebui să meargă la „Marie Curie” și să spună „nu avem ce să facem” uitându-se în ochii copiilor bolnavi de cancer și ai părinților lor care luptă pentru viață înghesuiți în saloane subdimensionate, cu toaleta pe hol și geamuri care dau în interior. Și care privesc neputincioși la clădirea nouă din curte, cu saloane adecvate pentru copii și părinții care stau alături de ei internați luni de zile, cu echipamente de ultimă generație care să le crească șansele de a se vindeca (în România, rata de supraviețuire a copiilor cu cancer este cu circa 20% mai mică decât în Occident).
Și mai văd cum se moare, cum unii dintre ei pierd lupta. Așa se moare la „Marie Curie”:
Acesta este doar ultimul episod scandalos în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi tratează cu cinism pe pacienții din România, în special pe cei cu cele mai grave boli.
De un an de zile, Alexandru Rafila amână fără nicio justificare reală adoptarea normelor pentru Planul național pentru combaterea cancerului, așteptat cu disperare de bolnavi.
Planului național pentru prevenirea și combaterea cancerului a fost adoptat ca lege în Parlament în anul 2022, cu votul tuturor partidelor, într-un consens rar întâlnit pe teme de interes major pentru societate. Planul a fost elaborat după ce între 50 și 200 de specialiști au lucrat timp de aproape doi ani pentru realizarea acestui document care trebuia să aducă beneficii bolnavilor de cancer, în esență prin acces mai ușor la investigații și tratament.
Alexandru Rafila și-a asumat planul în calitate de inițiator al legii, alături de Nelu Tătaru (PNL), Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu (PSD), Adrian Streinu-Cercel (PSD), Attila Laszlo (UDMR), Nicoleta Pauliuc (PNL), Iulia Scântei (PNL). Proiectul a fost semnat de aproape 200 de parlamentari PSD, PNL, USR. În niciun moment cât s-a lucrat la acest plan, nici când a intrat în procesul legislativ, nici la promulgarea cu ceremonial la Palatul Cotroceni de către președintele Iohannis, nici măcar la scurt timp după intrarea în vigoare a legii, Alexandru Rafila nu a spus niciun moment că planul nu este bun, că sunt erori, că trebuie revizuit.
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a ieșit cu declarații publice în care susținea că, dacă legea nu este implementată, omoară speranța pacienților, iar deputatul PSD medicul Patriciu Achimaș Cadariu l-a acuzat public pe colegul său de partid Alexandru Rafila de „crimă cu premeditare”.
Abia la jumătatea anului trecut Ministerul Sănătății a prezentat primele norme de aplicare a Planului pentru combaterea cancerului, însă insuficiente și a venit și cu o nouă variantă a planului, care să-i poarte semnătura.
Bolnavii de cancer au organizat proteste în stradă, președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj public lui Alexandru Rafila, iar premierul Marcel Ciolacu i-a cerut imperativ să-și facă treaba. Rafila a rămas neclintit.
În octombrie Comunitatea Declic a organizat, în Piața Victoriei, un protest pentru a cere deblocarea Planului pentru combaterea cancerului. Au fost înșirați în fața Guvernului 153 de saci „cu cadavre”, simbolizând numărul oamenilor care pierd lupta cu cancerul în fiecare zi în România.
Cel mai recent, președintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a afirmat, în februarie 2024, că au existat „o serie de întârzieri nepermise” în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, exprimându-şi „speranţa” ca acestea să fie depăşite în acest an!
Tot Alexandru Rafila este ministrul care a pierdut 740 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru spitale noi. În septembrie 2023, ministrul Sănătății a tăiat din PNRR șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale, din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, după cum a anunțat atunci în exclusivitate G4Media.
Banii au fost pierduți pentru că proiectele sunt întârziate, iar condiția pentru a primi fondurile nerambursabile din PNRR este ca acestea să fie finalizate până la jumătatea anului 2026. Dar cum ar putea să fie accelerate astfel de proiecte, când o altă instituție așteaptă luni de zile ca Ministerul Sănătății să îi răspundă la adrese oficiale?
Tot ce ajunge la Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila se blochează. Un ministru al Sănătății care are agenda plină de participări la diverse reuniuni și conferințe în străinătate, din Europa până în America Latina (în octombrie 2022 a petrecut o săptămână în Cuba, la o conferință alături de miniștri din America Latina, Africa și Asia).
Și încă o dovadă a cinismului acestui ministru este încercarea de a schimba legislația pentru a coborî standardele de îngrijire a marilor arși, pacienții care necesită cea mai complexă asistență medicală dintre toți bolnavii. Alexandru Rafila a vrut să creeze „din pix” centre de mari arși, pentru că statul român nu a reușit să construiască nici măcar un centru de mari arși în peste 8 ani de la tragedia din clubul Colectiv.
În august 2023, Alexandru Rafila susținea că în România sunt 34 de paturi pentru marii arși (raportându-se la standardele reduse pe care voia să le adopte), deși chiar documentele de la Ministerul Sănătății îl contraziceau.
Acestea sunt cele mai flagrante exemple de indolență și sfidare ale lui Alexandru Rafila, înșurubat în fotoliul de ministru al Sănătății, ale cărui decizii pot face diferența, fără nicio exagerare, între viață și moarte.
Un ministru atât de sfidător la adresa celor mai vulnerabili dintre cetățeni ar fi trebuit să fie demis sau să i se ceară demisia de mult. Menținerea lui Alexandru Rafila în continuare în funcția de ministru al Sănătății nu poate arăta decât dispreț față de societate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii