OPINIE Fericirea de a trăi pe banii altora / Cazul Ciolacu și filozofia de guvernare a PSD
Premierul Marcel Ciolacu a primit de la Moș Crăciun trei facturi, pe care le-a și prezentat pe TikTok drept dovada plății din „bani personali” a zborurilor din 2022 cu jet privat, închiriat de Nordis, în destinații precum Nisa, Monaco, Paris, Madrid.
În loc să lămurească lucrurile, facturile blurate și neclare au ridicat și mai multe semne de întrebare. Au fost emise un an mai târziu? De ce? Acoperă sumele prezentate, de câteva mii de lei, costurile unui zbor care se ridică la câteva zeci de mii de euro? Ce servicii a achiziționat mai exact Marcel Ciolacu de la Nordis Travel? Zborurile cu jet privat din 2022 sau cu totul alte servicii turistice?
Dar marea întrebare este alta. De unde știm că factura pe numele lui Marcel Ciolacu a fost achitată chiar de liderul PSD, în absența unui ordin de plată sau extras de cont care să ateste, negru pe alb, că banii s-au și debitat din conturile sale? O factură pe numele său nu dovedește nimic.
Poate că Marcel Ciolacu și-a achitat, în cele din urmă, datoria față de Nordis și Laura Vicol, în felul lui. Deși aici trebuie adăugat că nu este deloc specific unui pesedist să trăiască bine doar din ce produce el. Există o filozofie întreagă la PSD de a trăi pe banii altora, o filozofie de viață devenită politică de stat.
Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, datoria publică a României a crescut vertiginos. Deficitul, adică diferența dintre cât produce și cât cheltuiește o țară, este de așteptat să se apropie de 8% din Produsul Intern Brut. Guvernul se va împrumuta la costuri și mai mari, după scăderea ratingului de țară.
Este factura distracției din anul electoral 2024, când premierul Ciolacu a amânat reforme esențiale. Cu el în fruntea guvernului, aparatul de stat a crescut la 1,3 milioane de angajați, cel mai mare număr după 2009. Cel mai relevant exemplu este rezistența la organizarea unor concursuri corecte la conducerea mega-agenției care ar urma să supravegheze reformarea companiilor de stat.
Din cauza modului dezastruos de organizare a AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice), România a ratat un jalon esențial din PNRR. Drept rezultat, Comisia Europeană a suspendat 1,1 miliarde de euro și nici n-a efectuat vreo plată în conturile României în cursul anului 2024. Iarăși, distracție pe banii altora. Mai exact, pe banii firmelor private, cărora guvernul le-a crescut, în 2023, taxele.
Foamea de bani a determinat guvernul Ciolacu să facă împrumuturi la un nivel record în anul 2024 la dobânzi uriașe, după cum rezultă dintr-o analiză realizată de Economedia.ro. De notat că, la începutul negocierilor pentru formarea guvernului, USR l-a acuzat pe șeful guvernului că refuză să pună pe masă execuția bugetară, adică factura detaliată a distracției din 2024.
În cazul Nordis, după ce banii s-au terminat și firma a intrat în insolvență, primul pas înaintea unui eventual faliment, liderii PSD s-au extras discret din peisaj. Să-și rezolve problemele singuri, Ciolacu și Grindeanu vă salută din mers! Cam așa vor proceda și cu România, la fel cum au făcut de fiecare dată. Lasă în urmă datorii imense și o economie făcută praf, după ce și-au îndestulat clientela de partid cu contracte, funcții și sinecuri bine plătite în aparatul de stat.
Fericirea de a trăi pe banii altora este, cum spuneam, mod de viață și filozofie de guvernare la PSD. Numai că facturile pe care le vor lăsa sub brad vor trebui achitate de viitoarele guverne. PSD se va lupta din opoziție cu ele, acuzându-le de „tăieri” și că sărăcesc țara pe care tot ei au adus-o în pragul falimentului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii