Oponenții lui Viktor Orban strâng rândurile în jurul lui Péter Magyar
Analiză Le Monde, preluată de Rador Radio România:
Ervin Nagy, un actor renumit în Ungaria, a abandonat scena și studiourile de film pentru a defila pe străzi. La fel ca alte mii de oameni, este cuprins de febra maghiară, numită astfel după Péter Magyar, disidentul care îl sfidează pe Viktor Orban. Duminică, 5 mai, Magyar a participat la un amplu miting în orașul Debrețin (în estul țării), bastionul Fidesz, partidul premierului naționalist, cu o lună înainte de alegerile europene.
În fața a zeci de mii de oameni care cereau „alungarea lui Orban” de la putere, Péter Magyar, un fost înalt funcționar public care s-a revoltat, a salutat „această primăvară ungară și vântul schimbării pe care nimeni nu îl poate opri”.
De când a apărut pe scena politică în februarie, el a atras mai multe celebrități în lupta sa. Printre aceștia, Ervin Nagy vrea să creadă în „reînnoirea” țării central-europene și nu ratează nici măcar o demonstrație. Și-a pus la dispoziție chiar și camioneta cu platformă de unde tribunul s-a adresat mulțimii într-o seară, spontan.
„Nu am avut timp să găsim un podium”, povesteşte actorul în vârstă de 47 de ani. „Se simţea ca un aer al revoluției din 1956”, exclamă el, făcând aluzie la revolta din Ungaria împotriva controlului sovietic. „A venit vremea unei schimbări de regim”, a adăugat Krisztian Kovacs, un contabil în vârstă de 29 de ani, care venise special din capitala ţării, Budapesta.
Niciodată de la revenirea la putere a lui Viktor Orban, în 2010, Ungaria nu a cunoscut o asemenea mișcare de protest, potrivit experților, care vorbesc despre o sfidare fără precedent pentru lider. După scandalul provocat de grațierea acordată unui bărbat condamnat într-un dosar de criminalitate infantilă, Péter Magyar a reușit să valorifice furia ungurilor. „Apatici și frustrați” de o putere indestructibilă, „au fost brusc galvanizați de sosirea acestei figuri înţelepte şi temerare”, spune Ervin Nagy.
În doar trei luni, el a înlăturat partidele de opoziție existente, cu discursul său conservator atacând corupția care în ochii lui distruge țara. Mișcarea sa, Tisza (Respect și Libertate), care se pretinde a fi „nici de stânga, nici de dreapta”, este acum creditată cu 25% din intențiile de vot în rândul alegătorilor siguri de alegerea lor, potrivit unui sondaj recent realizat de institutul Median pe un eşantion de 1.000 de persoane în vederea votului european din 9 iunie.
În opinia celor care îl susţin, puterea sa rezidă în cunoașterea sistemului din interior. Diplomat de multă vreme la Bruxelles, carismaticul avocat în vârstă de 43 de ani a avut-o ca tovarăşă de viaţă ani de zile pe Judit Varga, fost ministru al Justiției, cu care are trei copii.
Deşi Viktor Orban respinge sosirea acestui concurent cu un gest al mâinii, partidul său „face tot posibilul pentru a ucide în faşă acest val de proteste”, descifrează analistul Zoltan Lakner. Afișe care îl numesc „slujitorul Bruxelles-ului” au apărut în toată țara, în timp ce ziarele pro-guvernamentale au publicat zeci de articole pentru a-i distruge reputația, de la acuzații de violență domestică – pe care el o neagă cu fermitate – până la comentarii despre „ochelarii lui de soare pentru femei”.
O nouă autoritate de supraveghere, creată pentru a preveni „interferența străină” în procesul electoral, a demarat și o anchetă împotriva lui. „Dacă [Péter] Magyar reușește să unească electoratul opoziției”, astăzi fragmentat în mai multe partide mici, el ar putea reprezenta atunci un real pericol pentru cei de la putere”, crede politologul Zoltan Lakner. Chiar dacă, în acest stadiu, alții consideră mișcarea incapabilă să-l răstoarne de la putere pe prim-ministru, care a aliniat treptat contra-puterile de-a lungul a paisprezece ani.
Fără a se da bătut, Péter Magyar a început acum câteva săptămâni un turneu în provincie pentru a strânge voturi, vizita sa la Debreţin permițându-i să-și confirme popularitatea. „Nu ne este frică”, a scandat mulțimea, în timp ce Ervin Nagy a susținut că a fost „pus pe o listă neagră” pentru că a îndrăznit într-o zi să critice un membru al Fidesz. Ungaria a devenit „un fel de mini-dictatură”, susţine el. „Nu vă vor bate până la moarte, dar dacă vă veţi ridica împotriva autorităţilor, vor exista consecinţe”. (Traducerea: Rodezia Costea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank