
Opoziția acuză un „simulacru” de dezbatere a reorganizării Primăriei Sectorului 2. Multe întrebări legate de transferuri în masă de personal au rămas fără răspuns. Ținută în lipsa inițiatorului, primarul PSD Rareș Hopincă, ședința a fost condusă de un consilier personal
Dezbaterea organizată online marți, 25 martie, pentru discutarea proiectului de reorganizare a Primăriei Sectorului 2, care presupune absorbția a 3 instituții în aparatul primarului, respectiv a ADP, Poliției Locale și Direcției de Taxe, a fost marcată de tensiuni și acuzații din partea angajaților administrației și a reprezentanților opoziției. Reorganizarea, inițiată de primarul Rareș Hopincă, are ca scop declarat eficientizarea cheltuielilor publice și reducerea personalului prin dispariția departamentelor individuale de la fiecare dintre instituțiile subordonate Consiliului local, respectiv, restructurarea a aproximativ 190 de posturi.
Însă, totodată, înainte de această reorganizare, Primăria a angajat alți 160 de oameni, 70 de transferuri și 70 de concursuri, după cum a recunoscut directorul executiv al Direcției Management Resurse Umane, Alexandra Manea-Bădoi, care a răspuns astfel unei întrebări adresate în timpul dezbaterii, și urmează să fie înființate 4 companii municipale care presupun alte angajări de personal, opoziția acuzând că în cele din urmă nu va fi nicio restructurare.
Ședința organizată online, care a ținut 30 de minute, a fost condusă de Cristian Marian Olteanu, consilier al primarului și membru al Comisiei de reorganizarea, și la ea nu a participat inițiatorul primarul Rareș Hopincă, care conform opoziției era obligat să participe. Dezbaterea a început fără o prezentare a proiectului, care potrivit primarului Rareș Hopincă nu se mai justifica pentru că proiectele erau deja în transparență decizională. În plus, consilierul care a condus ședința nu a permis alte intervenții în afara unor luări de cuvânt anunțate în prealabil pe o adresă de email a primăriei.
Nemulțumiri din partea angajaților și a opoziției
În cadrul dezbaterii, Sorina Zaharia, angajată a Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 2, a ridicat întrebări privind evaluarea salariaților, despre care primarul ar fi afirmat că a fost realizată, însă fără ca angajații să fie anunțați sau să cunoască detalii despre criteriile aplicate. De asemenea, ea a contestat excluderea unor muncitori de la ADP din noua organigramă, în timp ce alții au fost supuși unor testări despre care nu se cunosc detalii.
Inspectorul ADP Ionela Gina Ioan a contestat faptul că reorganizarea nu a respectat recomandările raportului Deloitte, care sugera integrarea activităților ADP în direcțiile existente. Ea a criticat și decizia de a desființa posturi, în timp ce se propune înființarea a 86 de noi poziții, cu un cost anual estimat la 17 milioane de lei.
La câteva ore după încheierea ședinței, pentru că nu i s-a acceptat intervenția în dezbatere, fostul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, a acuzat administrația Hopincă de lipsă de transparență, „un simulacru” și de blocarea participării opoziției la discuții. „Nu au dat cuvântul consilierilor, nici directorilor. Eu nu am reușit să pun măcar o întrebare”, a declarat Mihaiu, criticând inițiativa de a înființa companii municipale și transferurile de personal realizate de noua administrație. „Eram curios în ce stadiu sunt proiectele care inițiază înființarea a 4 companii municipale la Sectorul 2. (…)Nici măcar puținele întrebări care au fost puse în cele 30 minute cât a durat dezbaterea nu au primit răspuns satisfăcător. Nici nu aveau de la cine. Inițiatorul proiectului a lipsit, deși legea îl obliga să participe.”, a afirmat el.
Poziția administrației locale
În timpul ședinței, Cristian Marian Olteanu, consilier al primarului și membru în comisia de reorganizare, a subliniat că evaluarea vizează activitatea ADP, nu angajații în sine, și că aceasta este necesară din cauza unui număr mare de plângeri primite din partea cetățenilor. Directorul de resurse umane al Primăriei a precizat că aproximativ 100 de posturi sunt vacante și că reorganizarea va genera economii de 26 de milioane de lei.
Contactat de G4Media, primarul Rareș Hopincă a răspuns criticilor, afirmând că reorganizarea va continua indiferent de nemulțumirile opoziției. „Avem nevoie de eficientizarea cheltuielilor publice și de dirijarea fondurilor către investiții. Criticile USR sunt ridicole, din moment ce în mandatul trecut organigramele erau publicate cu două ore înainte de ședințele Consiliului Local, fără nicio urmă de transparență”, a declarat Hopincă.
El a mai precizat că, spre deosebire de administrația anterioară, această reorganizare a fost publicată în transparență decizională și a fost supusă dezbaterii publice. „În mandatul trecut au fost 15 reorganizări ale primăriei sau ale instituțiilor subordonate CLS2. Niciuna nu a fost publicată în transparență, pentru niciuna nu s-a organizat dezbatere publică”, a afirmat primarul, completând că absența sa de la dezbatere este motivată de faptul că a asigurat prezența specialiștilor care sunt responsabili de reorganizare, respectiv a membrilor comisiei special înființate.
După dezbaterea de marți, proiectul de reorganizare a fost pus pe ordinea de zi a ședinței consiliului local de luni, 31 martie, în prima zi după expirarea termenului de dezbatere.
VIDEO Ședința online în care a avut loc dezbaterea publică
Primăria Sectorului 2 din București a inițiat un proiect de reorganizare administrativă ce vizează pe de-o parte reducerea cheltuielilor, pe de alta reorganizarea serviciilor publice prin mutarea entităților cu bugetele cele mai mari, din subordinea legislativului de sector, adică a Consiliului Local, în cea a executivului, respectiv a primarului. Conform documentelor oficiale, măsura are la bază prevederile OUG nr. 156/2024, care impun instituțiilor publice implementarea unor politici bugetare prudente pentru menținerea sustenabilității financiare.
Această reformă, anunțată de primarul PSD Rareș Hopincă, presupune desființarea unor instituții importante – Poliția Locală, Administrația Domeniului Public (ADP) și Direcția de Taxe – care vor fi integrate în cadrul Primăriei. Potrivit edilului, măsura va duce la o scădere a posturilor de execuție cu peste 20%. Proiectul arată și o reducere a funcțiilor de conducere de la 12% la 8%. Împreună, acestea ar genera o economie anuală de aproximativ 30 de milioane de lei, susține Hopincă. Principalele modificări, precum și criticile opoziției le puteți citi pe larg AICI
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.