Opoziția critică dur o posibilă OUG pentru revizuirea sentințelor definitive. Orban: O amnisitie mascată pentru Dragnea. Barna: Dedicaţie pentru infractorii din România
Liderii partidelor de Opoziție au reacționat dur joi la propunerea făcută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de adoptare a unei ordonanțe de urgență pentru modificarea condițiilor de revizuire a sentințelor definitive pronunțate în dosare făcute pe baza protocoalelor.
Liderul PNL, Ludovic Orban, consideră că măsură ar reprezenta o amnistie mascată pentru Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. La rândul său, președintele USR, Dan Barna, arată că ordonanţa de urgenţă este cu “dedicaţie pentru infractorii din România, iar unii sunt în prezent în funcţii publice”. Liderul PMP, Eugen Tomac, afirmă că după OUG 13, orice este posibil, “orice surpriză este posibilă din partea actualei majorităţi”, în vreme ce fostul ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, Raluca Prună, atrage atenția că protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanțe, nu prin OUG.
Ludovic Orban, președintele PNL: ”Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu încetează să se așeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea și camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiție egală, independentă și accesibilă pentru toți cetățenii. Declarația ministrului privind intenția de a emite o Ordonanță de Urgență referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiției de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea (…) Emiterea unei Ordonanțe de Urgență de tipul celei invocate de ministrul Justiției reprezintă un abuz fără precedent, fiind o reglementare care nu beneficiază de filtrul necesar al Curții Constituționale. Somăm Guvernul să se abțină din a promova o astfel de Ordonanță de Urgență, iar în caz contrar PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituțională” (Sursa: comunicat de presă PNL).
Dan Barna, președintele USR: “Declaraţia de ieri a dlui ministru Tudorel Toader este în aceeaşi linie a unui stat infracţional, în care persoane cu probleme penale, multe dintre ele aflate în funcţii publice, scriu legile după necesităţile lor. Practic, se încearcă eliminarea unor probe din dosarele existente, probe care, conform actualei legislaţii a statului român, nu au fost invalidate în niciun fel, sunt probe confirmate de instanţele de judecată, probe care au stat la baza deciziilor care au fost luate şi se încearcă, deşi nu există niciun temei juridic, crearea unui mecanism prin care dosarele să fie golite de conţinut şi persoane condamnate să fie albite artificial, în afara oricărui temei juridic de vreo natură” (Sursa: Agerpres).
Eugen Tomac, președintele PMP: “Agenda legată de sistemul de justiţie ne ocupă toată activitatea din ultimii 2 ani de zile. Consider că orice încercare de a discuta aceste teme în Guvern trebuie să plece de la premiza că ministrul Toader are suficiente informaţii pentru a face un asemenea demers şi are şi obligaţia să le şi prezinte. (…) Un asemenea demers implică consecinţe extrem de importante atât pentru cei vizaţi, cât şi pentru sistemul de justiţie. Nu este un demers care să rămână fără consecinţe, motiv pentru care sper ca acest lucru să nu rămână doar un exerciţiu de a face pe plac şefilor domniei sale, ci pur şi simplu un lucru care să aibă în spate o fundamentare foarte riguroasă, pentru că vorbim despre viaţa multor cetăţeni care aşteaptă sau au aşteptat să fie judecaţi corect” (Sursa: News.ro).
Raluca Prună, fost ministru al Justiției: ”Până la promovarea unei ordonanțe de urgență, trebuie precizate câteva lucruri de principiu:
1. Norma de procedură penală, chiar dacă ar fi mai favorabilă, nu retroactivează. Adică, o condamnare întemeiată pe o interceptare care la momentul pronunțării era o probă legal obținută, nu poate fi răsturnată ulterior.
2. O politică penală care pune în discuție primul punct devine una a bunului plac, lipsită de predictibilitate, care aruncă în aer principiul autorității de lucru judecat.
3. Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanțe, nu prin OUG. Și ar fi bine ca părțile interesate să procedeze la un astfel de demers. Până când o hotărâre judecătorească nu se pronunță în sensul că un protocol depășește limitele legii /adaugă la lege, fiind așadar ‘ilegal’ , operăm cu prezumția de legalitate.
4. Sentimentul nedreptății nu este în niciun sistem de drept penal motiv de revizuire” (Sursa: Facebook).
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune ”foarte curând” Guvernului o Ordonanță de Urgență privind modificarea condițiilor de revizuire a sentințelor definitive, astfel încât tot cei condamnați pe baza protocoalelor încheiate de parchete cu serviciile secrete să poată ajunge din nou în fața unui judecător. Întrebat când va fi promovat acest OUG, Toader a răspuns: ”imediat după concedii.”
Ministrul Toader, a explicat că prin adoptarea acestor modificări vrea să dea posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul că a fost condamnat pe nedrept în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI să solicite unui judecător revizuirea sentinței.
Senatorul PNL, Iulia Scântei, a postat pe pagina de Facebook trei întrebări adresate ministrului justiției referitoare la OUG:
”1. De ce nu ați transmis Comisiei speciale a Parlamentului, pe durata activității acesteia în sesiunea parlamentară, această propunere de modificare a art. 453 din Codul de procedură penală cu menționarea noilor condiții/cazuri de revizuire a hotărârilor judecătoreşti penale definitive, pentru a fi dezbătută de Comisie, apoi dezbătută și adoptată de plenul Senatului și de cel al Camerei Deputaților? (…)
2. Care este împrejurarea, care sunt motivele care justifică “urgența” pentru adoptarea unei Ordonanțe de Urgență prin care să modificați Codul de procedură penală în materia condițiilor de revizuire și de ce nu optați pentru o modificare prin procedura parlamentară?
3.Veți promova noua Ordonanță de Urgență fără să așteptați decizia Curții Constituționale cu privire la sesizările formulate de Opoziție, de ÎCCJ și de Președintele României, decizie care a fost amânată pentru data de 25 septembrie a.c., în condițiile în care criticile de neconstituționalitate vizează inclusiv modificările aduse articolului 453 Cpc?
Veți promova modificarea Codului de procedură penală prin OUG fără să așteptați opinia experților Comisiei de la Veneția sesizate de PNL inclusiv cu privire la modificările aduse de PSD-ALDE Codului penal și celui de procedura penala, opinia acestora fiind așteptată tot în această toamnă?”
(Sursa colaj foto: Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii