Opoziția din Georgia anunță proteste după ce partidul pro-rus aflat la putere a fost declarat câștigător: ”Victoria a fost furată de la poporul georgian”
Opoziția acuză partidul Visul georgian de „lovitură de stat constituțională” după ce a obținut 54% din voturi cu 99% din secțiile de votare numărate, transmite The Guardian.
Partidul de guvernământ din Georgia a câștigat alegerile parlamentare, a anunțat comisia electorală duminică dimineață, ceea ce reprezintă o lovitură pentru aspirația de lungă durată a țării de a adera la UE.
Opoziția din Georgia nu și-a recunoscut înfrângerea, acuzând partidul de guvernământ de „lovitură de stat constituțională” și promițând să anunțe proteste, pregătind terenul pentru o potențială criză politică care ar putea polariza și mai mult țara din Caucaz.
Comisia a declarat că partidul de guvernământ Visul Georgian (GD) a obținut 54% din voturi, cu peste 99% din secțiile numărate.
Rezultatul obținut de GD ar zădărnici speranțele opoziției pentru o coaliție pro-occidentală formată din patru blocuri și ar bloca efectiv aspirațiile țării la integrarea în UE.
Alegătorii din această țară cu aproape 4 milioane de locuitori s-au prezentat sâmbătă la urne în cadrul unor alegeri decisive pentru a decide dacă partidul GD, din ce în ce mai autoritar, care se află la putere din 2012 și a condus țara pe un curs conservator, departe de Occident și mai aproape de Rusia, își va asigura un nou mandat de patru ani.
Bidzina Ivanishvili, miliardarul obscur fondator al GD, și-a revendicat victoria la scurt timp după închiderea urnelor, în ceea ce a fost numit cel mai important scrutin de la independența față de Uniunea Sovietică în 1991.
„Este un caz rar în lume ca același partid să obțină un astfel de succes într-o situație atât de dificilă – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, a declarat Ivanishvili, considerat a fi cea mai puternică personalitate a țării.
La o conferință de presă desfășurată sâmbătă seara, liderii coaliției de opoziție au calificat rezultatele alegerilor drept o „lovitură de stat constituțională”.
„Victoria a fost furată de la poporul georgian … Nu acceptăm rezultatele acestor alegeri falsificate”, a declarat Tinatin Bokuchava, liderul celui mai mare partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită (UNM).
Opoziția georgiană a acuzat partidul GD că s-a bazat pe „resursele sale administrative” în timpul alegerilor – un termen generic care include presarea angajaților de stat să voteze și oferirea de ajutoare în numerar alegătorilor din majoritatea zonelor rurale.
Un grup de 2 000 de observatori electorali numit My Vote a declarat că nu crede că rezultatele preliminare „reflectă voința cetățenilor georgieni”, având în vedere amploarea fraudei electorale și a violenței.
Sâmbătă dimineața, au circulat pe internet mai multe înregistrări video care păreau să arate falsificarea buletinelor de vot și intimidarea alegătorilor la diferite secții de votare din Georgia.
„Huliganii lui Bidzina Ivanishvili sunt disperați să se agațe de putere și vor recurge la orice pentru a submina procesul electoral”, a declarat Bokuchava, liderul UNM, în timp ce votarea era în curs.
În ultimele trei decenii, Georgia și-a menținut puternice aspirații pro-occidentale, sondajele arătând că până la 80% din populație este în favoarea aderării la UE. Cu toate acestea, în ultimii ani, guvernul, condus de partidul populist GD, s-a îndepărtat tot mai mult de Occident în favoarea Rusiei, manifestând reticență în a condamna Moscova pentru invazia Ucrainei.
De asemenea, GD a fost acuzat de critici că intenționează să îndrepte țara într-o direcție autoritară, după ce Ivanishvili a promis să interzică toate principalele partide de opoziție și să înlăture parlamentarii opoziției dacă partidul său va fi reales.
Mulți se așteptau ca GD să devină cel mai mare partid, dar ar putea să nu obțină majoritatea și să se lupte să formeze un guvern, toate celelalte blocuri refuzând să colaboreze cu acesta.
Partidul de guvernământ GD s-a confruntat cu o uniune fără precedent a patru forțe de opoziție pro-occidentale, care au promis să formeze un guvern de coaliție pentru a-l înlătura de la putere și a readuce Georgia pe drumul cel bun pentru aderarea la UE.
Cea mai mare forță de opoziție este UNM (centru-dreapta), un partid fondat de Mikheil Saakashvili, fostul președinte care se află în închisoare pentru abuz de putere, acuzații despre care aliații săi spun că sunt motivate politic.
GD și-a desfășurat campania pe baza acuzațiilor că opoziția pro-occidentală încearcă să atragă Georgia într-un conflict de tip ucrainean. În 2008, Georgia a purtat un război cu Rusia care a durat cinci zile, dar a lăsat urme adânci, iar invazia Ucrainei i-a făcut pe unii din țară să se teamă de posibilele consecințe ale provocării Rusiei prin apropierea de vest.
Sâmbătă seara, alegătorii din Tbilisi păreau divizați cu privire la viitorul curs al țării.
„Ne-am pierdut țara astăzi”, a declarat Ana Machaidze, o studentă în vârstă de 25 de ani. „Nu știu ce să fac în continuare. Sper să putem ieși în stradă, dar dacă pierdem, poate voi pleca în străinătate”, a adăugat ea
Sprijinul pentru grupurile de opoziție pro-occidentale provine în general de la alegătorii tineri și din mediul urban, care își văd viitorul politic alături de UE.
Irakli Shengelia, 56 de ani, lucrător într-un restaurant, a declarat că se bucură că Visul Georgian va rămâne la putere, deoarece partidul garantează „pacea și stabilitatea” cu Rusia și împărtășește valorile sale conservatoare.
Guvernul georgian la putere, aliniat la biserica ortodoxă profund conservatoare și influentă, a încercat să galvanizeze sentimentele antiliberale prin campanii privind „valorile familiei” și criticând ceea ce descrie ca fiind excese occidentale.
În vară, parlamentul a adoptat o legislație care impune restricții radicale asupra drepturilor LGBTQ+, o măsură despre care criticii spun că oglindește legile adoptate în Rusia vecină, unde autoritățile au implementat o serie de măsuri represive împotriva minorităților sexuale.
Rezultatele vor fi monitorizate îndeaproape la Moscova și Bruxelles, UE afirmând că votul va influența perspectivele Tbilisi de a adera la blocul comunitar.
Anul trecut, UE a acordat Georgiei statutul de țară candidată la aderare, însă cererea sa a fost suspendată ca urmare a adoptării, în mai, a unui controversat proiect de lege privind „agenții străini”, care obligă mass-media și ONG-urile care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”.
Proiectul de lege, care a declanșat săptămâni de proteste în masă în primăvară, a fost etichetat drept o „lege rusă” de către critici, care îl compară cu o altă legislație introdusă de Kremlin cu un deceniu înainte pentru a reduce la tăcere disidența politică în mass-media și în alte părți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank