
Opoziția din Serbia depune o plângere împotriva presupusei folosiri a unui tun sonic în timpul unui protest din luna martie
Miercuri, un partid de opoziție sârb a depus o plângere împotriva autorităților sârbe, acuzându-le că au folosit un tun sonic în timpul unui protest în masă împotriva corupției și pentru statul de drept la mijlocul lunii martie, potrivit Rador Radio România.
Pe 15 martie, la scurt timp după ora 19:00, în timp ce protestatarii ţineau un moment de reculegere, mulțimea s-a împrăștiat brusc, fără niciun motiv aparent, pe un bulevard din centrul Belgradului. De atunci, opoziția și protestatarii au acuzat poliția că a folosit un tun sonic, un dispozitiv militar folosit pentru a dispersa mulțimile sau un dispozitiv similar – acuzaţie pe care autoritățile o neagă.
Partidul Democrat (DS, centru-stânga), care și-a depus plângerea miercuri la începutul după-amiezii, a explicat într-o conferință de presă că a atașat mărturiile și fișele medicale ale mai multor protestatari care au susținut că au avut probleme de sănătate după acest eveniment.
„Majoritatea plângerilor provin de la cetățeni care raportează leziuni ale auzului, țiuit în urechi și dureri de cap”, a declarat Srdjan Milivojevic, președintele DS.
Președintele sârb Aleksandar Vucic, fostul prim-ministru Milos Vucevic și ministrul de Interne Ivica Dacic sunt vizați în mod specific.
Autoritățile sârbe au negat inițial că dețin o armă sonoră, dar fotografiile publicate a doua zi după demonstrație care arată un vehicul de poliție echipat cu un dispozitiv asemănător unui dispozitiv acustic LRAD 450 lea forțat să-și schimbe discursul.
Ministrul sârb de interne Ivica Dacic a confirmat ulterior că poliția deține un asemenea echipament, dar a negat folosirea acestuia, în timp ce președintele Aleksandar Vucic a respins „minciunile”.
De asemenea, DS a depus o plângere împotriva deciziei autorităților sârbe de a invita serviciile secrete ruse (FSB) în Serbia pentru a investiga presupusa utilizare a armei sonice.
Serviciile externe pot fi contactate de autoritățile judiciare doar „dacă analizele necesare nu pot fi efectuate de instituțiile și organele sârbe”, a spus Milivojevic.
Sursa: AFP / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.