Opoziția poloneză semnează un acord de coaliție și se declară „pregătită” să guverneze
Partidele din opoziția poloneză au semnat vineri un acord de coaliție despre care au spus că reprezintă o „foaie de parcurs” pentru noua alianță, dacă i se va da șansa de a prelua guvernarea, potrivit agenției AFP.
„Am vrut cu adevărat ca femeile și bărbații polonezi care au mers la vot cu atâta speranță să vadă că (…) de acum încolo suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea pentru patria noastră și pentru următorii ani”, a declarat reporterilor Donald Tusk, candidatul opoziției pentru funcția de prim-ministru.
Președintele polonez Andrzej Duda l-a nominalizat luni seară pe premierul demisionar Mateusz Morawiecki pentru a încerca să formeze un nou guvern. Deși PiS a câștigat cele mai multe locuri în Parlament după alegerile din 15 octombrie, (194 din 460), formarea unei coaliții de guvernare are șanse minime, pentru că toate celelalte partide au respins colaborarea cu partidul condus de facto de liderul Jarosław Kaczyński.
Duda a ignorat apelul lansat de trei blocuri lectorale ale opoziției – Coaliția Civică (KO, liberal), A Treia Cale (TD, creștin democrat) și Noua Staângă – care controlează împreună 248 de locuri în Seim (camera inferioară a parlamntului Poloniei), în ciuda declarației lor că vor forma un guvern cu Donald Tusk în funcția de premier. În afară de PiS și partidele de opoziție a mai intrat în parlament și Koalicja (extrema dreaptă) cu 18 mandate.
Morawiecki trebuie să îi prezinte un cabinet lui Duda în termen de două săptămâni de la convocarea noului parlament – ceea ce se întâmplă pe 13 noiembrie – și apoi are la dispoziție alte două săptămâni pentru a-și prezenta programul și a organiza un vot de încredere. Dacă nu reușește, atunci parlamentul ia inițiativa și își propune propriul candidat. Toate partidele din opoziție au refuzat avansurile făcute de Morawiecki, inclusiv oferta de a ceda prostul de prim ministru dacă PiS rămâne la putere, așa încât acesta are șanse practic nule de a forma un executiv care să primească învestitura în Seim.
Duda, aflat la al doilea mandat de președinte, este loial partidului PiS și liderului său Jarosław Kaczyński, cel care l-a propulsat candidat la prezidențiale în 2015.
Dar președintele Duda nu este singura amenințare la orizontul lui Tusk – dacă va prelua puterea, scrie Politico. PiS a umplut cu loialiștii săi ministerele, companiile și instituțiile controlate de stat, precum banca centrală, multe instanțe, autoritățile de reglementare și mass-media publică. Mulți dintre ei vor fi foarte greu de înlăturat.
Un guvern condus de Tusk ar reprezenta o mare ruptură față de Lege și Justiție, care a condus Polonia din 2015, implicând Varșovia într-o luptă acerbă cu Bruxelles-ul din cauza temerilor că Polonia a dat înapoi în ceea ce privește principiile democratice ale UE. Guvernul PiS a fost acuzat că a politizat sistemul judiciar, a transformat mass-media publică într-o armă de propagandă a partidului de guvernământ și a estompat linia de demarcație dintre stat și partidul de guvernământ.
Ca urmare, Polonia se confruntă cu o procedură în temeiul articolului 7, care i-ar putea retrage dreptul de vot în calitate de țară membră a UE, iar Comisia Europeană a blocat plăți de miliarde de euro pentru ajutor în caz de pandemie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu