G4Media.ro

Opoziția susține că Dragnea și Iordache nu mai pot conduce ședințele camerei…

Liviu Dragnea conduce sedinta Camerei Deputatilor a noii sesiuni parlamentare, luni, 3 septembrie 2018. Inquam Photos / George Calin

Opoziția susține că Dragnea și Iordache nu mai pot conduce ședințele camerei Deputaților pentru că solicitările de revocare a lor din funcție au fost incluse pe ordinea de zi

PNL, USR și PMP spun că Liviu Dragnea și Florin Iordache nu mai pot conduce ședințele Camerei Deputaților după ce solicitările privind revocarea lor din funcție au fost incluse pe ordinea de zi.

De cealaltă parte, PSD și ALDE susțin că, de fapt, ordinea de zi nu a fost suplimentată cu cele două solicitări ale opoziției și că atât Dragnea, cât și Iordache pot în continuare conduce ședințele Camerei.

Ce s-a întâmplat de fapt

PNL, PMP și USR au formulat miercuri două solicitări în Camera Deputaților: 1. Suplimentarea ordinii de zi cu cererea de revocare a lui Florin Iordache din funcția de vicepreședinte al Camerei și 2. Suplimentarea ordinii de zi cu cererea de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei. Pentru că ședința era condusă de Iordache, Liviu Dragnea fiind absent, liberalii au invocat prevederea regulamentară care interzice unei persoane să conducă o ședință dacă i s-a cerut revocarea din funcție și i-au cerut lui Iordache să îl lase pe vicepreședintele PNL al Camerei Deputaților, Marilen Pirtea, să conducă lucrările Camerei Deputaților.

Iordache a refuzat atât să supună votului suplimentarea ordinii de zi cu cele două solicitări de revocare, cât și să se retragă de la conducerea ședinței și să-l lase în locul său pe liberalul Marilen Pirtea. Deputatul PSD a susținut că, din moment ce solicitarea de revocare a sa din funcție nu a fost introdusă pe ordinea de zi, nu se aplică prevederea regulamentară invocată de PNL.

După aproape o oră și jumătate de dezbateri pe această temă, la microfon a venit deputatul PNL Marilen Pirtea.

”Conform articolului 145 din Regulament, am dreptul prin rotație să conduc ședințele. Nu am condus nicio ședință până acum. Sunt vicepreședinte. Dacă nu mai sunt de mâine, nu contează, că nu sunt căsătorit cu această funcție”, a spus Pirtea.

Apoi, liberalul s-a comportat exact ca un președinte de ședință și a supus votului mai multe propuneri, printre care și introducerea pe ordinea de zi a celor două solicitări de revocare a lui Dragnea și Iordache. Tot el a anunțat și rezultatul: 112 de voturi ”pentru”.

”Dar nu conduceți dumneavoastră, domnu coleg! (…) Nu puteți conduce ședința, domnu coleg. (…) Domnu coleg, ce supuneți la vot? Ce anunțați dumneavoastră? Ce ați numărat?”, a protestat Florin Iordache din scaunul de președinte al Camerei Deputaților.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a subliniat că toţi paşii făcuţi miercuri de parlamentarii Opoziţiei sunt conform Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Constituţiei. Ea a arătat că revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor este importantă pentru democraţia din România, „pentru România la 100 de ani de modernitate, dar şi pentru România europeană”.

„Majoritatea PSD – ALDE, condusă de Liviu Dragnea şi de umilii interpuşi gen Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, a fost astăzi spulberată în Camera Deputaţilor. Toate partidele de opoziţie – PNL, USR, PMP, Pro România, deputaţi neafiliaţi sau deputaţi aparţinând minorităţilor naţionale – au reuşit astăzi să reinstituie democraţia şi respectul faţă de lege în această instituţie atât de importantă, pentru că noi am considerat şi am justificat cu articole din Constituţie că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, au încălcat flagrant Constituţia României şi că pentru asta meritau să fie revocaţi din funcţiile pe care le deţin în conducerea Camerei Deputaţilor. Tot demersul nostru a fost făcut procedural în spiritul şi textul Regulamentului şi în acord cu Constituţia României şi cu deciziile CCR. Acesta este un lucru foarte important de reţinut”, a punctat Raluca Turcan, la Parlament.

Potrivit acesteia, niciun pas făcut de Opoziţie nu a încălcat Regulamentul sau Constituţia, iar Dragnea „este ‘out’ de la conducerea Camerei Deputaţilor”.

„Niciun pas pe care l-am făcut astăzi în Camera Deputaţilor nu a fost făcut încălcând Regulamentul şi Constituţia. Toată opoziţia manifestată de cel pe care l-a desemnat Liviu Dragnea să captureze Camera Deputaţilor, Florin Iordache, a fost făcută încălcând Regulamentul, refuzând într-un mod total ilegal să accepte manifestarea Opoziţiei în spiritul legii. De aceea, astăzi s-a făcut dreptate şi am reuşit să redăm odată cu democraţia din Camera Deputaţilor şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Liviu Dragnea şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Florin Iordache, în felul acesta existând doar un singur pas de făcut – şi anume votul final – pentru ca aceşti doi foşti conducători ai Camerei Deputaţilor să intre în istorie, în istoria urâtă a României, în istoria din afara legii a României şi în istoria care sfidează cetăţenii de rând ai acestei ţări. Sperăm ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reuşim să dăm şi votul final pe aceste proiecte de hotărâre pe care le-am introdus pe ordinea de zi, au fost supuse dezbaterii pe ordinea de zi şi într-adevăr Liviu Dragnea şi Florin Iordache să intre în istorie. (…) Nu pot să conteste decizii ale CCR şi realităţi – anume majoritatea în Camera Deputaţilor este alta şi că îşi doreşte altceva: Liviu Dragnea ‘out’ de la conducerea Camerei Deputaţilor”, a afirmat liderul deputaţilor PNL.

Preşedinţii PMP, Eugen Tomac, şi USR, Dan Barna, au subliniat că Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt foşti lideri ai Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care PSD şi ALDE nu mai au majoritate în Camera Deputaţilor.

„Este cea mai mare victorie a Opoziţiei, pentru că astăzi plenul Camerei Deputaţilor, în mod suveran, i-a revocat din funcţie pe Liviu Dragnea şi Florin Iordache. Românii trebuie să ştie că PSD nu mai deţine acea majoritate pe care o avea în Parlament şi, la ora actuală, au fugit de un vot regulamentar pe care noi l-am propus. (…) A existat un vot final (…) şi la ora actuală Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt foşti lideri ai Camerei Deputaţilor”, a precizat Eugen Tomac.

Dan Barna a amintit că CCR a fost explicită în 2012, în cazul revocării Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, spunând că plenul Parlamentului poate să ia astfel de decizii care sunt o manifestare politică a majorităţii existente în Legislativ.

În schimb, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat că este o premieră nedorită ce se întâmplă în plenul Camerei Deputaţilor, susţinând că este „o ruşine” ceea ce fac reprezentanţii Opoziţiei.

„Nici nu ştiu dacă să râd sau să plâng vizavi de ceea ce se întâmplă în plen. E o premieră nedorită a parlamentarismului românesc să asist şi să vedem cum un vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor preia microfonul fără să conducă şedinţa, să supună la vot cu de la sine putere, iar stenograf şi secretară să fie liderul de grup, în speţă Raluca Turcan şi tot câte unul să mai vină să-i şoptească ceva, dacă asta a ajuns parlamentul României şi aşa se poartă bătălia politică în Parlament, ne vom ajusta şi vom duce inclusiv aşa această bătălie politică, dar este o ruşine ce se întâmplă. (…) Eu nu vreau să-i liniştesc pe cei din opoziţie. Din punctul meu de vedere, să rămână pepsi, adică agitaţi, cum au fost astăzi”, a afirmat Suciu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Ok, unii zic ca e alba, altii zic ca e neagra.
    Cum se rezolva?
    Cine decide de partea cui e dreptatea? Se va ajunge iar la CCR?
    Ca daca da, e clar care va fi verdictul.

    • CCR nu are in atributii regulamentul Parlamentului, doar respectarea Constitutiei in legiferare.

    • CCR = Curtea Constituţională a României. Deci CCR se ocupă doar de Constituţie, nu şi de regulamente, cum este şi Regulamentul de funcţionare a Camerei Deputaţilor. Ambuscada opoziţiei s-ar putea să aibă urmări în defavoarea PSD. Mingea e acum în terenul opoziţiei.

    • Nu stiu ce va iesi din toata asta, dar ma bucur ca se misca ceva.

  2. Doamna Turcan nu este buna nici la mestetecat mamaliga, nici la politica.

    • AMESTECAT, bade, că are dinţi să mestece destulă mămăligă. Ăştia cu sloganul „mândru că sunt român” nu sunt în stare nici să înveţe limba română!

    • mai cititi, poate va reveniti.

  3. OK, ramane cum am stabilit. Data viitoare ii recomand doamnei Turcan sa faca un streap -tease, iar atunci cand Dragnea si Iordache vor fi acaparati de priveliste, hop!- votati si ii revocati din functie.

    • Hă-hă-hă! Ce ”amuzant”! Pesedist sau băsist?…prietene, chiar ma doare-n cur cine-l da jos pe Dragnea, numai sa-l dea!

    • @Cipriane fereasca D-zeu sa te doara-n cur prietene. Nu stii ce inseamna….

  4. Se rezolva … Da Veorica maine un OUG si gata

  5. Atunci cand opozitia si poporul roman vor intelege ca psd-ul nu joaca dupa reguli, poate facem un pas inainte. psd nu da doi bani pe legi. EI inteleg doar de forta si stiu ca aproape nimeni nu le poate face nimic. Sunt absolut convins ca ei stiu ca MCV, UE, CEDO, Parlementul Europeanetc, nu pot sa faca nimic. Vor da OUG pe aministie si nimeni nu se poate opune. In fond ce poate face EU, de exemplu? Sa condamne cu fermitate, bla bla bla?! Asa si? Ce efecte are asupra pesedistilor indignarea EU? Sau a poporului roman? ZERO. Singura solutie este ca poporul asta sa foloseasca exact aceleasi metode ca psd. FORTA!! Ce ar fi mai potrivit la 100 de ani de Romania daca nu a noua eliberare?!

  6. psdistii fac totul dupa pasarelele din capu’ lor (sau pasaricile lor…)
    va mai amintiti cand votau legile cu 3 maini (…) si nu tineau cont de nicio regula (propunerile de legi sa fie trimise spre „cetire” cu nu stiu cat timp inainte de vot, si nu cu 5 minute cum faceau ei, cei suspendati nu pot vota- dar totusi Cataniciu si „inca-cativa” au votat la greu, etc…nicio dezbatere publica (sau pumnul in gura & inchis de mi8crofon cand simulau dezbateri), niciun studio de impact, etc,etc
    astia ar trebui judecati pt subminarea tarii!

  7. Sa va bagati in fund revocarea ! Chiar am crezut ca i-ati revocat pe aia doi, insa vad ca nu e chiar asa. Mi-ati dat emotii degeaba.

  8. Ne căcăm pe pișăcioșii din opoziție și le dăm multă muie !!

    • Pai la cita ati luat, va cred si eu ca vreti sa mai scapati din ea.
      Eu zic sa fiti oameni chibzuiti si sa nu-i dati cu piciorul, ca urmeaza ani lungi de opozitie (poate si de puscarie) si o sa ajungeti sa-i duceti dorul.

    • Frate dar cata munitie aveti pe teava…

  9. Nici nu conteaza ce va fi maine ! Presupun ca in seara asta PSD va incerca sa cumpere ce a mai ramas de la PMP, sa ofere luna de pe cer UDMR, sa mai lucreze nitel la vreo doi -trei penelisti patati (fara sanse de a se mai regasi pe vreo lista a PNL pt vreun scrutin electoral) promitandu-le tot ce astia isi doresc in asa fel incat maine sau luni sa aiba majoritate si sa regleze lucrurile ramase in suspensie astazi. Numai conteaza daca se va intampla asa !

    PSDragnea e pe duca !
    Daca Dragnea nu isi rezolva problemele legale cu ajutorul Guvernului acum repede, de la anul e posibil ca guvernul sa devina „autist” fata de el !

    PS. A inceput inceputul sfarsitului ! 😉