Oprea, PSD: Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce ni s-a prezentat ca material PNRR, un set de documente incoerente
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat, luni, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care a fost prezentat social-democraţilor de Guvern cuprinde „un set de documente incoerente”, care nu au o legătură unele cu altele pe diverse capitole, fără a acoperi întreaga tematică.
„Am fost astăzi împreună cu partenerii sociali la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a vedea varianta Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă care ar trebui să fie trimisă la Bruxelles în şapte zile.
Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce ni s-a prezentat ca material PNRR, un set de documente incoerente care nu aveau o legătură unele cu altele pe diverse capitole, fără a acoperi întreaga tematică a PNRR. Ar trebui să se întâmple lucrurile mult mai repede pentru că mai sunt doar şapte zile în care Guvernul ar trebui să fie capabil să prezinte acest PNRR într-o formă finală care să fie acceptată de către Comisia Europeană”, a susţinut Oprea, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, vicepreşedintele PSD Victor Negrescu a afirmat că, aşa cum se prezintă în prezent, PNRR „ridică mari semne de îngrijorare”.
„Prioritatea PSD este să atragem ca ţară cele 29 de miliarde de euro alocate României. De aceea, noi ne-am propus în aceste discuţii să venim cu soluţii împreună cu partenerii sociali, în aşa fel încât să reuşim să implementăm Planul de Redresare până la finalul lunii august 2026.
Aşa cum se prezintă planul în prezent, ridică mari semne de îngrijorare şi, de aceea, am venit cu câteva propuneri care să faciliteze accesarea acestor sume şi implementarea proiectelor pentru România.
Prima noastră cerinţă este să dispară criteriul politic menţionat în ordonanţa de urgenţă care reglementează acest plan şi, de asemenea, să fie scos acest criteriu politic inclusiv din Planul de Redresare, acel aviz conform obligatoriu pentru implementarea de proiecte, care, în opinia noastră, ridică mari semne de întrebare şi suspiciuni în ceea ce înseamnă politizarea acestui proiect”, a spus Negrescu.
El a adăugat că proiectul care a fost prezentat nu are un buget şi un calendar şi nici elementele care să definească foarte clar un plan eficient şi coerent, aşa cum a fost prezentat de celelalte state europene.
„Contăm foarte mult pe câteva principii – principiul descentralizării, să aducem proiectele şi resursele financiare acolo unde este cea mai mare nevoie, spre autorităţile locale, spre partenerii sociali, spre structurile care fac lucruri pentru oameni.
Ne propunem să avem şi să integrăm în mecanism un rol specific al sindicatelor, al patronatelor, al societăţii civile, aşa cum este definit acest rol prin cadrul legal existent, pentru că doar aşa putem să ne asigurăm că există o monitorizare reală a modului în care planul este elaborat. (…)
Susţinem revendicarea mediului de afaceri de a introduce un criteriu prevăzut în alte planuri, de exemplu planul Germaniei, acea recomandare ca IMM- urile să aibă prioritate în ceea ce înseamnă implementarea de proiecte pentru mediul de afaceri”, a declarat Negrescu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii