G4Media.ro

„Oprește motorul!” devine lege / Codul rutier va fi modificat astfel încât…

Sursa foto: Shutterstock

„Oprește motorul!” devine lege / Codul rutier va fi modificat astfel încât va fi interzisă staționarea cu motorul pornit, anunță organizațiile care susțin proiectul

Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari anunță că inițiativa „Oprește motorul!” devine lege. Codul rutier va fi modificat astfel încât va fi interzisă staționarea cu motorul pornit.

Proiectul va fi inițiat în urma unei campanii derulate în Capitală – „Aer curat la școlile din București”.

„Campania «Oprește Motorul!» reprezintă un pas concret către responsabilizare civică și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului. Îmi doresc ca acest proiect să modeleze comportamentul șoferilor pe termen lung dar să fie și un exemplu pentru autorități. Iată cum campanii simple și orientate spre comunitate pot conduce la schimbări pozitive în comportamentul social și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății publice”, declară Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari.

Proiectul vine după ce în primăvara lui 2023 Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 sunt la școlile vizate prin proiect.

„O inițiativă civică, plecată dintr-o problemă punctuală și reală va deveni normă pentru București. Proiectul a făcut chiar mai mult de atât, a reușit să sensibilizeze sute de copii, părinți și profesori cu privire la problema mai generală privind poluarea din oraș și sursele ei, precum și soluțiile la îndemâna cetățenilor pentru a contribui la o mai bună calitate a aerului. Acest tip de colaborare între societatea civilă și autoritățile publice pentru promovarea unei politici necesare, care de altfel este regulă generală în multe state din lume, este un exemplu de «Așa da», pe care sperăm că îl vom putea replica și pe viitor”, arată Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

23 de instituții de învățământ din București și peste 700 de elevi au beneficiat în această toamnă de activități în cadrul proiectului Aer curat la școlile din București, iar copiii au devenit ambasadori ai campaniei „Oprește motorul!”. Proiectul a fost derulat de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București.

Câteva dintre rezultatele proiectului sunt:

  • Consilierii generali AnaMaria Gram și Andrei Rigu au pregătit și depun Hotărârea de Consiliu General al Municipiului București, iar “Oprește motorul” va deveni lege pentru București!
  • Campania de advocacy generată de proiectul Aer curat la școlile din București și campania “Oprește Motorul” a dus la redactarea unei legi naționale care va modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să prevadă interzicerea staționării cu motorul pornit. Proiectul de lege va fi depus în Parlament în această iarnă.
  • În urma discuțiilor cu organizațiile implicate în proiect, Primăria Sectorului 6 va elabora un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care va instala panouri informative la toate școlile din sector și va oferi sprijin pentru promovarea modificării legislative privind interzicerea staționării cu motorul pornit.
  • Raport de analiză privind calitatea aerului la școlile din București, care poate fi consultat AICI
  • Poliția Locală Sector 1, precum și autorități din sectorul 2 au asigurat echipa proiectului de sprijin activ în implementarea campaniei în cadrul unei mese rotunde dedicate pentru dezbaterea proiectului de hotărâre de consiliu general.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Ce treaba buna.

  2. Multe idei proaste mai au unii.

  3. Inaplicabil.

  4. Bun. Eu zic să folosim mașina de acum înainte doar trăgând-o.
    O cumpărăm și ne luăm atâția cai să o tragă câți cai-putere are mașina. Atunci nu mai facem poluare.
    „Opriți motorul!“

    • De asemenea, se menționează staționare.
      Deci, doar după 5 minute de stat pe loc trebuie să „Opriți motorul!“.

      Hai, că nu e chiar așa rău.
      Dar rămâne inaplicabil, ca și amenzile pentru parcat pe trotuar, pe drum, etc.

    • Vezi sa nu produci frecare cu aerul ca astea costa. TVA 500%.

  5. Altă aberație născută de mintea necoaptă a unor ONG-iști care habar nu au de tehnică dar li se pare că sunt atotștiutori. Motoarele consumă extrem de puțin la relanti dar oprirea și pornirea repetată le uzează prematur iar în consecință devin mai poluante. Dar asta nu contează pentru militanți, important fiind că și-au impus punctul de vedere.

  6. Felicitări cînd îi vezi crapă de frig sau cald in parcări la supermarket etc .Înainte am crescut mergind pe jos de la școala prin ploaie sau zăpadă și suntem sănătoși iar generația otrăvită de McDonald’s Lays.Coca cola etc sunt terminați

  7. Niste linii dedicate de transport public pe arterele principale in detrimentul si impotriva traficului, cum sunt in Bogota, Amsterdam, Viena, etc., ar usura toata treaba asta cu motorul pornit. Cred ca ar renunta mai repede lumea la masina atunci cand sta in trafic 2 ore pentru 10 km, iar pe langa ei trec autobuzele, tranvaiele si bicicletele lejer si fac aceeasi distanta in 15 minute.

    • Comuniștii ar fi mândrii de așa o propunere.

    • @Mihai, nu stiu daca e de dreapta sau de stanga — dar politica tacita de „inghesuire” a masinilor pe cate o banda si aia ingusta merge. da, trebuie sa ai metrou corect si tramvai electric (nu de ala de zguduie casa cand trece) si totul e o placere. evident, mall-urile trebuie dinamitate si mutate unde le e locul – la marginea orasului, pe campie. spatiul care ramane – pentru biciclete. e plina europa de ele.

  8. Eu am o idee și mai bună: lăsați odraslele să mai meargă la școală și cu transportul în comun sau chiar cu „tramvaiul 11”. S-au născut în mașină cumva?
    N-ați observat câți adolescenți SUPRAPONDERALI (ca să nu zic că plesnesc de grași) sunt în București? Hai să-i mai lăsăm să meargă și pe jos, că n-o crăpa Pământul!

  9. Da ce idei au uni. Sunt aproape convins că dacă îi urmărești pe activiști ăștia fac exact invers decât au cerut pentru lege. Poate să facă ce lege vor eu tot o să țin mașina pornită iarna cat aștept să iasă copilul de la terapie ( sa stau la căldură eu și să fie mașina calda când iasa copilul ).

  10. Ar trebui si o taxa pe bășini cu efect de neoliberalism asta a luat-o razna trei sferturi din glob poluează ca si cum nu ar exista ziua de mâine si noua ne bese mintea…in china india sau rusia ii doare în cot …de pomana pui tu dop la masini si vaci daca aia dau un tsunami de dejecti taxice minte creata…