Opriți acțiunile de tip mafiot împotriva magistraților și ziariștilor de investigații!
Ce s-a întâmplat joi seara în plin centrul Bucureștiului, când un veritabil serviciu secret paralel a filat, filmat, interceptat ambiental doi magistrați și doi jurnaliști, reprezintă o acțiune clasică de intimidare de tip mafiot.
Este inadmisibil ca într-un stat european, cu instituții funcționale, trusturi de presă controlate de mari cercetați penal să își coordoneze acțiunile pentru a calomnia, hărțui și urmări pas cu pas magistrați și jurnaliști fără să suporte niciun fel de consecințe.
După cum se poate observa din înregistrări și relatarea operațiunii (vezi integral la sfârșitul textului), a fost un filaj executat profesionist, care a inclus urmărirea personajelor inclusiv în toaletă, utilizarea tehnicii de interceptare audio a conversațiilor ambientale etc.
În cazul prezentat de G4Media.ro pe larg, situația este cu atât mai gravă, cu cât procurorii și jurnaliștii filați sunt subiectul unei campanii mediatice de linșaj derulate de către trusturile unor inculpați sau condamnați penal.
Altfel spus, trusturile de presa controlate de patru moguli cu probleme penale, Radu Budeanu, Dan Andronic, Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu își unesc forțele în favoarea puterii, pentru a intimida și pune presiune pe o serie de magistrați și jurnaliști.
Aceștia, în frunte cu procurorii care au avizat negativ în CSM nominalizarea Gabrielei Scutea la șefia Parchetului General și a Giorgianei Hosu la șefia DIICOT, sunt acuzați că ar fi conspirat împotriva lor.
Pentru a demonstra că nu are nicio legătură cu această operațiune de tip mafiot, statul român trebuie să facă lumină în această situație extrem de gravă: Cine a comandat operațiune amplă de filaj și intimidare, cu ce scop și în beneficiul cui a fost executată? Cum se face că sunt discreditați tocmai acei jurnaliști și magistrați care sunt acuzați că s-au opus numirii noilor procurori șefi?
Ce au de câștigat mogulii cu probleme penale din sprijinirea pe față a noilor numiri la vârful parchetelor, pe care nu doar că nu le-au contestat nicio clipă, dar au tăbărât cu toată forța mediatică pe cei care le-au criticat, au publicat dezvăluiri despre ele (cazul revoltător al Giorgianei Hosu) sau avizat negativ în CSM? Cum se face că procurorii din CSM au devenit la rândul lor țintele secției speciale de investigare a magistraților?
A ajuns mafia să lucreze mână în mână cu statul român?
Astfel de operațiuni de filaj, executate de veritabile servicii secrete paralele controlate de penali, pot avea loc doar atunci când instituțiile statului sunt fie foarte slabe, fie interesate sau chiar complice.
În absența unor clarificări rapide, dacă acest atac grav la adresa unor magistrați și jurnaliști va fi tratat cu tăcere și indiferență de către instituțiile statului român, atunci președintele Klaus Iohannis, șeful SRI, Eduard Helvig, noua șefă a parchetului general, Gabriela Scutea și noua șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, riscă să treacă drept principalii beneficiari și complici ai acestei operațiuni murdare.
Să nu uităm de grija purtată în 2016 de președintele Iohannis condamnatului Voiculescu și televiziunilor sale când o instituție a statului român cerea legal evacuarea sediului în urma unei decizii judecătorești definitive. E timpul să demonstreze că nu folosește dubla măsură când vine vorba despre libertatea presei.
G4Media.ro respinge ferm asemenea practici de intimidare îndreptate împotriva magistraților și jurnaliștilor și reamintește că starea presei române se degradează constant, inclusiv din cauza transformării instituțiilor media deținute de patronii cu probleme penale în organe de propagandă și manipulare.
Insecuritatea jurnaliștilor este o problemă tot mai mare într-o regiune care a fost martora unor asasinate la comandă împotriva ziariștilor, precum în Slovacia sau Malta.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
47 comentarii