G4Media.ro

Opt sfaturi pentru a fi mai fericit în acest an, susținute de…

Sursa foto: Unsplash / Nick Fewings

Opt sfaturi pentru a fi mai fericit în acest an, susținute de studii științifice

De ce să nu încerci aceste sfaturi susținute de știință pentru a obține mai multă fericire în viața ta? Unii oameni sunt născuți să fie mai fericiți decât alții. Dar fie că sunteți genul de persoană care cântă la duș și dansează în ploaie, fie că aveți o tendință de a fi tristă, mulțumirea nu este doar ceva care ni se întâmplă. Cu toții ne putem schimba obiceiurile pentru a aduce mai mult în viața noastră. Iată, așadar, sfaturile BBC pentru un 2025 mai fericit.

Îmbrățișați prietenia pe măsură ce înaintați în vârstă

Prietenia este benefică la toate vârstele, însă la o vârstă înaintată poate deveni o sursă deosebit de importantă de fericire. În timp ce persoanele în vârstă își reduc de obicei contactele sociale pentru a acorda prioritate petrecerii timpului cu cei care îi cunosc bine, cercetările arată că este o idee bună să rămânem deschiși la noi prietenii, deoarece acestea ne oferă beneficii ușor diferite față de relațiile noastre cu familia, care pot fi bazate pe obligații. Deoarece prieteniile sunt relații voluntare, fără obligații, care pot începe sau se pot încheia oricând, ele tind să fie mai distractive și mai puțin tensionate.

Deși adulții în vârstă se pot confrunta cu o serie de obstacole care pot face dificilă întâlnirea cu oameni noi, într-un fel, ar trebui să ne fie mai ușor să ne facem prieteni: personalitățile noastre se maturizează, dobândim mai multe abilități sociale, viziunea noastră devine mai orientată spre bucurie și tindem să devenim mai agreabili. Iar efortul de a menține prietenii de calitate pe măsură ce îmbătrânim merită, deoarece avantajele depășesc simpla bunăstare psihologică – ne îmbunătățesc, de asemenea, funcționarea cognitivă și sănătatea fizică. De fapt, cercetările sugerează în mod constant că prieteniile sunt la fel de importante ca legăturile de familie în prezicerea bunăstării la vârsta adultă și la bătrânețe.

Iar dacă sunteți genul de persoană căreia îi este greu să își facă prieteni – împărtășirea unui moment uluitor, cum ar fi eclipsa totală de soare care a traversat America de Nord anul trecut, este o modalitate de a vă face să vă simțiți mai aproape de cei din jur, inspirând totodată emoții pozitive pe parcurs.

Practicați „confelicitatea”

Compasiunea este un fundament bine cunoscut al prieteniei adevărate. Derivată din latinescul „durere împărtășită”, această empatie ne ajută să formăm legături puternice atunci când prietenii noștri au nevoie de ajutor. Dar există o stare opusă, relativ necunoscută și la fel de importantă – „confelicitatea”.

Însemnând „fericire împărtășită”, aceasta este o fațetă subevaluată a relațiilor bune și ar putea fi la fel de importantă precum compasiunea pentru menținerea prieteniilor, sugerează mai multe studii.

A susține cu entuziasm veștile bune ale unui prieten – și a pune întrebări în legătură cu acestea – este o bază pentru a fi un prieten bun. Dacă reacționați prea pasiv sau subestimați în mod activ succesul prietenului vostru, riscați să deteriorați relația.

Faceți ceva voluntariat

Este aproape un clișeu să spui că a face ceva pentru altcineva te face să te simți mai bine decât a te răsplăti pe tine însuți, dar cu cât învățăm mai multe despre altruism, cu atât pare să fie mai adevărat.

De fapt, studiile au descoperit că voluntariatul poate ajuta chiar și în cazul unor afecțiuni serioase precum durerea cronică și depresia. Un studiu din 2002, de exemplu, a constatat că voluntarii de la egal la egal însărcinați să ajute alte persoane care se luptă cu durerea cronică și-au văzut scorurile de intensitate a durerii scăzând în timp ce făceau voluntariat. Alte studii au arătat că îngrijirea animalelor ne poate îmbunătăți sănătatea, iar îngrijirea plantelor de apartament ne poate ajuta să ne dezvoltăm, în special la bătrânețe.

Unii furnizori de servicii medicale chiar prescriu acum voluntariatul ca o formă deosebit de eficientă de „rețetă socială”: prescripții care pun oamenii în legătură cu resursele și activitățile comunității. Trimiterea oamenilor la orice activități, de la cursuri de artă la grupuri de ciclism, se dovedesc din ce în ce mai mult a fi intervenții valide pentru sănătate, care ar putea, de asemenea, să reducă presiunea asupra serviciilor de sănătate.

Conectează-te cu strămoșii tăi

Există un alt mod în care trecutul te-ar putea ajuta în prezent. Cercetările sugerează că legătura cu strămoșii noștri poate avea beneficii psihologice profunde. Poveștile de familie despre depășirea adversității, de exemplu, pot fi încurajatoare atunci când sunt transmise noii generații.

Susan M Moore, profesor emerit de psihologie la Universitatea din Melbourne, a constatat că persoanele care cunosc mai multe despre istoria familiei lor au niveluri mai ridicate de satisfacție și bunăstare. Angajarea în sarcina de a vă cerceta arborele genealogic poate duce la un sentiment de control mai mare asupra propriei vieți, alături de o înțelegere mai profundă a locului dumneavoastră în lume.

De asemenea, vă poate oferi un sentiment de afirmare a perspectivei și recunoștinței – știind că viața ta de astăzi a fost posibilă datorită luptelor și tăriei predecesorilor, în numele celor care vin după ei.

Scrie o listă

Numărați-vă binecuvântările este un sfat vechi, dar stă la baza unei intervenții simple, dar bine dovedite. Se pare că scrierea unei liste cu trei lucruri bune care ni s-au întâmplat ne poate ajuta să ne îmbunătățim starea de spirit. Fie că este vorba despre un eveniment care ne schimbă viața, cum ar fi promovarea unui examen important sau nașterea unui copil, sau de ceva aparent lipsit de importanță, cum ar fi întâlnirea cu un vechi prieten sau bucuria unei lumini frumoase la începutul serii în timpul unei plimbări – există un număr tot mai mare de cercetări care sugerează că acest lucru ne poate îmbunătăți starea de bine.

Așteptați cu nerăbdare activități distractive

Nimic nu se compară cu un drum pitoresc – vântul în păr, niște melodii la radio, libertatea drumului deschis în față. Ei bine, acum șoarecii se pot bucura de o felie din acest rai al vehiculelor, după ce cercetătorii de la Universitatea din Richmond, Virginia, și-au învățat subiecții blănoși și cu nasul agitat să conducă mici automobile din Perspex în laborator.

Șoarecii și-au însușit rapid această nouă abilitate și, în curând, au sărit cu entuziasm în mașini, pregătindu-se pentru următoarea lor călătorie. În cele din urmă, cercetătorii au observat că unii dintre ei făceau mici salturi entuziaste, ca și cum se bucurau de anticiparea plăcerii.

Acest lucru a condus la o nouă direcție de cercetare. Ar putea așteptarea distracției să fie la fel de satisfăcătoare ca activitatea în sine? În cadrul unui alt experiment, oamenii de știință au antrenat unii șoareci să aștepte recompensele, în timp ce alții le-au primit imediat. Ulterior, au evaluat optimismul lor și au constatat că cei care au fost antrenați să aștepte recompensele erau mai optimiști.

Cercetătorii au speculat că acest lucru ar putea funcționa și pentru oameni – anticipând în mod obișnuit activități sau evenimente plăcute, ne-am putea reprograma creierul pentru a fi mai optimiști.

Nu faceți nimic

Dacă ați ajuns până aici, aceasta ar putea fi o surpriză. Dar cercetările sugerează că a te îngrijora prea mult pentru a fi fericit poate fi de fapt un obstacol în calea sentimentului de fericire.

Experimentele care au determinat oamenii să își dorească o fericire mai mare – poate citind despre cât de fericiți pot fi – înainte de a viziona un film înălțător au sfârșit prin a se simți mai mult dezamăgiți decât exaltați. Teoria este că, prin creșterea așteptărilor, cititul și îngrijorarea cu privire la importanța fericirii îi pot face pe oameni să se simtă de fapt dezamăgiți.

Este posibil să fi experimentat acest lucru în timpul unui eveniment important sau al unei petreceri pe care o așteptați cu nerăbdare și care nu se ridică la înălțimea așteptărilor.

Iris Mauss, psiholog la Universitatea din California, Berkeley, a arătat, de asemenea, că dorința și căutarea fericirii pot crește, sentimentele de singurătate și deconectare. Ea recomandă adoptarea unei atitudini mai stoice și o mai mare acceptare a suișurilor și coborâșurilor vieții.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează