Opt state membre cer măsuri împotriva diferenţelor de preţuri din UE
Opt ţări membre UE au cerut vineri Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaţionalelor care limitează, în mod ilegal, comerţul în interiorul pieţei unice pentru a umfla preţurile în detrimentul consumatorilor, informează AFP, transmite Agerpres. Acest apel vine la o zi după o amendă uriaşă de 337,5 milioane de euro, impusă de Comisia Europeană producătorului american de dulciuri Mondelez, acuzat că i-a împiedicat pe retaileri să achiziţioneze produsele sale din ţările UE unde sunt cele mai mici preţuri.
Costul vieţii este un subiect fierbinte în apropierea alegerilor europarlamentare (6-9 iunie) şi companiile sunt frecvent arătate cu degetul pentru că şi-au crescut în mod excesiv marjele operaţionale şi profită de explozia inflaţiei în ultimii doi ani, în urma războiului din Ucraina.
Într-un document comun, opt state membre UE, în fruntea cărora s-au plasat Ţările de Jos, se declară îngrijorate de diferenţele de preţuri din interiorul pieţei comune pentru aceleaşi produse. Cele opt ţări (Ţările de Jos, Belgia, Croaţia, Cehia, Danemarca, Grecia, Luxemburg şi Slovacia) au cerut executivului comunitar „să ia măsuri”.
Acest subiect figurează vineri pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor europeni ai Industriei, care are loc la Bruxelles.
Cele opt ţări semnatare fac referire la un studiu prezentat în 2020 de Comisia Europeană, care arată că limitările geografice ilegale impuse de multinaţionale cu privire la aprovizionarea retailerilor îi costă pe consumatorii europeni peste 14 miliarde de euro pe an.
„Trebuie adoptate măsuri îndrăzneţe pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, a reclamat recent premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare trimisă preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Libera circulaţie a bunurilor în interiorul pieţei unice este unul din pilonii proiectului european.
„Eliminarea barierelor comerciale ar trebui să fie o prioritate esenţială pentru piaţa unică. Asta permite menţinerea unor preţuri cu amănuntul echitabile pentru produsele alimentare şi non-alimentare. Acest lucru este deosebit de important într-o perioadă de creştere a preţurilor de consum”, apreciază ministrul olandez al Economiei, Micky Adriaansens.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank