„Opțiunea nucleară a lui Zelenski”: Ce cred experții despre posibilitatea teoretică a Kievului de a construi o bombă atomică
Kievul ar putea dezvolta rapid o armă rudimentară similară celei aruncate asupra orașului Nagasaki în 1945 pentru a opri Rusia în cazul în care SUA taie ajutorul militar, după cum a relatat British Times, citat de BBC.
Ziarul a invocat o notă analitică neclasificată pregătită pentru Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit căreia Kievul ar putea, teoretic, să creeze rapid un focos nuclear relativ simplu cu plutoniu, folosind material din combustibilul uzat de la centralele sale nucleare, similar cu Fat Man folosit de Statele Unite pentru a ataca Japonia.
„Crearea unei bombe atomice simple, așa cum au făcut Statele Unite în cadrul Proiectului Manhattan, nu ar fi o sarcină dificilă 80 de ani mai târziu”, se arată în document.
Autorul raportului, Oleksii Yezhak, șef de departament la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina, consideră că acest lucru ar fi suficient pentru a distruge o bază aeriană sau instalații industriale rusești.
Articolul a fost publicat cu o zi înainte sub titlul „Opțiunea nucleară a lui Zelenski: Ucraina este la câteva luni distanță de posesia bombei”. Seara târziu, Ministerul ucrainean de Externe a publicat o dezmințire.
Ce a răspuns Kievul?
Ucraina nu intenționează să creeze arme nucleare și va respecta prevederile Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, a scris în X reprezentantul ministerului, Gheorgi Tihii.
„Ucraina este angajată față de TNP; nu deținem, nu dezvoltăm și nu intenționăm să dobândim arme nucleare. Ucraina cooperează îndeaproape cu AIEA și este pe deplin transparentă în ceea ce privește monitorizarea acesteia, care exclude utilizarea materialelor nucleare în scopuri militare”, a declarat el.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a făcut în mod repetat afirmații nefondate potrivit cărora Kievul s-ar putea pregăti să lanseze un program nuclear militar.
Ce cred experții?
Experții în descurajare nucleară critică sugestia din memoriul pregătit pentru Ministerul Apărării al Ucrainei, potrivit căreia aceasta ar putea dobândi arme nucleare.
Raportul spune că Ucraina are la dispoziție aproximativ șapte tone de plutoniu.
Între timp, după cum a scris șeful proiectului „Armele nucleare ale Rusiei”, Pavel Podvig, pe rețeaua de socializare X, „acest plutoniu este combustibil nuclear uzat, iar pentru a-l transforma în combustibil militar este nevoie de o uzină de prelucrare, pe care Ucraina nu o are”.
Podvig a menționat, de asemenea, că așa-numitele „garanții AIEA” sunt în vigoare în Ucraina – un set de măsuri ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a supraveghea punerea în aplicare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare.
Ucraina face într-adevăr obiectul unei atenții deosebite din partea AIEA, deși dintr-un motiv diferit: inspectorii agenției monitorizează situația la trei centrale nucleare din țară. În septembrie, agenția a extins misiunea, crescând numărul de inspectori pentru a monitoriza situația la substațiile electrice asociate centralelor nucleare.
În orice caz, există reprezentanți ai AIEA la centralele nucleare din Ucraina și ar fi foarte dificil să se ascundă tipul de activitate descris în raport.
La rândul său, expertul american în neproliferare Jeffrey Lewis, profesor la James Martin Center for Non-Proliferation Studies, consideră că Ucraina ar putea construi o astfel de centrală, însă, în practică, aceasta ar necesita mult timp și investiții mari.
În același timp, o astfel de centrală ar deveni o țintă pentru atacurile rusești, iar dacă ar încerca să o plaseze în subteran, acest lucru ar complica și mai mult proiectul și l-ar face și mai costisitor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.