G4Media.ro

„Opțiunea nucleară”: Liderii UE sunt pregătiți să suspende dreptul de vot al…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

„Opțiunea nucleară”: Liderii UE sunt pregătiți să suspende dreptul de vot al Ungariei, dacă Viktor Orban va continua să blocheze ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina – Politico

Există o vorbă maghiară pentru atunci când lucrurile nu merg bine: „Este sub fundul broaștei”.

Și cu siguranță că lucrurile nu vor merge bine pentru Ungaria dacă va încerca să zădărnicească liderii europeni atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a aproba o un ajutor financiar vital de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în timp ce aceasta intră într-un al treilea an de război cu Rusia, relatează Politico.

După ani de zile de abordare blândă cu premierul ungar Viktor Orbán, de data aceasta, diplomații europeni dau semnale că „opțiunea nucleară” – scoaterea Budapestei din procesul de vot al UE – nu mai este de neconceput dacă acesta pune în pericol securitatea Ucrainei, o țară candidată la UE.

Dacă UE ar folosi așa-numitul articol 7 – cea mai gravă sancțiune politică aplicată unei țări membre, care presupune suspendarea dreptului de vot asupra deciziilor UE – Orbán ar fi cu adevărat bine plasat sub fundul broaștei.

„Asta [afirmația] rezumă destul de bine unde se află încrederea dintre Orbán și ceilalți lideri”, a declarat un oficial UE care, la fel ca și alții citați în acest articol, a vorbit sub anonimat despre dinamica internă.

Cinci oficiali și diplomați europeni au declarat că alte țări din bloc sunt pregătite să facă o mișcare împotriva Budapestei, în ceea ce ar fi o mișcare istorică pentru liderii care se bazează pe coeziune și unanimitate.

„Dacă Orbán chiar blochează din nou un acord [privind bugetul și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina] la summitul din februarie, utilizarea articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile sale de vot ar putea deveni o opțiune reală”, a afirmat un diplomat UE.

Votul de săptămâna viitoare privind ajutorul acordat Ucrainei este esențial atât pentru Ucraina, cât și pentru ca UE să transmită președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina are sprijinul unanim al aliaților occidentali. În decembrie, Orbán a blocat efortul UE de a trimite ajutoare Ucrainei, în semn de susținere față de Putin. Orbán a declarat atunci că ar fi dispus să deblocheze veto-ul său doar dacă UE deblochează propriul ajutor înghețat destinat Ungariei, din cauza încălcării statului de drept.

Liderii europeni sunt, de asemenea, dornici să își arate în continuare sprijinul în condițiile în care Washingtonul se luptă să ajungă la un acord asupra propriilor ajutoare financiare pentru Kiev.

Pentagonul a anunțat marți că soldații ucraineni de pe linia frontului rămân fără muniție în lipsa unui sprijin continuu din partea SUA. Iar odată cu potențiala revenire a agendei pro-Kremlin a fostului – și actualului candidat republican – președinte american Donald Trump, există un sentiment de urgență în rândul liderilor europeni.

De ani de zile, Uniunea Europeană a încercat să țină în frâu regresul democratic al Ungariei, reținând fondurile pe măsură ce țara se îndepărta de valorile liberale ale blocului comunitar. În schimb, în anii trecuți, Orbán a folosit veto-uri tactice asupra unei game largi de dosare europene pentru a obține mai mulți bani.

„Este clar că șefii de stat și de guvern s-au săturat de Orbán”, a declarat Steven Van Hecke, profesor de politică europeană la KU Leuven. „Este timpul ca Orbán să realizeze că amenințarea articolului 7 există acum”.

Și există puțină răbdare pentru incertitudine.

Liderii au fost atrași într-un joc de Orbán, a declarat un diplomat al UE. Unele țări din Europa Centrală și de Est se tem să invoce articolul 7, au declarat mai mulți diplomați, deoarece se tem că s-ar putea confrunta în viitor cu o atitudine similară în ceea ce privește problemele legate de statul de drept la ei acasă.

Premierul slovac Robert Fico, în special, este un „joker”, deoarece rămâne neclar dacă loialitatea sa finală va fi față de Orbán sau față de restul blocului comunitar.

Există, de asemenea, riscul unei reacții negative chiar în Ungaria. Suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei ar „înstrăina și mai mult Ungaria de Uniunea Europeană”, a declarat Péter Krekó, director al Institutului Political Capital din Budapesta.

Într-o dezbatere parlamentară de săptămâna trecută, europarlamentarul maghiar Bal´ázs Hidvéghi, din partidul lui Orbán, a luat în derâdere acest gând, spunând: „În felul acesta, săpați mormântul Uniunii Europene. Treziți-vă și întoarceți-vă din această cale nebună”.

Strategia franceză

Până la summitul extraordinar al liderilor de joia viitoare, liderii UE și Comisia Europeană încearcă să îl atragă pe Orbán înapoi în rândurile lor, în loc să îl îndepărteze și mai mult cu amenințarea articolului 7.

Orbán a devenit din ce în ce mai izolat în ultimele luni, în timp ce premierul italian Giorgia Meloni a virat spre viziuni centriste cu privire la Rusia și la ajutorul ucrainean, chiar dacă conduce cel mai extrem guvern italian de dreapta de la Benito Mussolini încoace. În Țările de Jos, deși partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders a câștigat alegerile recente, încă nu este clar dacă acesta se va alătura liderilor UE în jurul mesei de discuții în calitate de prim-ministru. În Polonia, la recentele alegeri, Orbán și-a pierdut cel mai apropiat aliat politic, guvernul naționalist al țării fiind învins de opoziția proeuropeană.

Franța, de exemplu, dorește să reconstruiască încrederea cu Ungaria.

În ultimele săptămâni, oficialii guvernamentali francezi s-au abținut să îl critice public pe Orbán și tacticile sale de șantaj.

În decembrie, președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe Orbán la Paris pentru o cină privată, în încercarea de a-l fermeca pe omul forte de la Budapesta. Potrivit mai multor diplomați francezi, oficiali au vizitat discret Budapesta în ultimele două săptămâni, în încercarea de a îmbunătăți relațiile.

„Există o adevărată ofensivă franceză pentru a rezolva problema Orbán”, a declarat un fost diplomat francez cu cunoștințe despre afacerile europene, adăugând: „Dar marea întrebare este dacă poziția lui Orbán este una de principiu sau dacă este gata să negocieze”.

Ambiții de extremă dreapta

UE se confruntă de ani de zile cu erodarea valorilor democratice din Ungaria: diminuarea libertății presei, atacuri asupra drepturilor LGBTQ+ și lipsa unui sistem judiciar independent.

Europa riscă să piardă o bătălie mai amplă cu liderul ungar, pe măsură ce acesta își normalizează propria derivă spre extrema dreaptă, luând cu el unii lideri și o parte din ideologia sa politică principală, spun diplomații și oficialii UE.

O mare parte din ideologia lui Orbán, inclusiv politicile sale anti-imigranți, și-a făcut loc în politica mainstream. Deși o mare parte din retorica sa anti-imigrație a fost criticată de liderii UE în urmă cu un deceniu, aceasta se reflectă acum în pactul „istoric” al blocului european privind migrația, semnalând o schimbare spre dreapta, cu reguli și proceduri de expulzare mai stricte pentru solicitanții de azil respinși.

În ceea ce privește Ucraina, euroscepticul și pro-rusul Orbán a declarat încă de la începutul războiului că Kievul și Moscova ar trebui să lucreze la o soluție mediată. Având în vedere contraofensiva eșuată a Ucrainei și niciun semn de victorie clară a Ucrainei după aproape doi ani, există un sentiment tot mai mare de oboseală față de Ucraina în cadrul blocului.

Când a câștigat un al patrulea mandat de prim-ministru în 2022, Orban a remarcat că Ungaria reprezintă „viitorul nostru european comun”.

„Orbán lucrează la o revoluție internă”, a declarat un alt oficial UE. Unul dintre oficialii UE citați mai sus a subliniat modul în care Ungaria și-a intensificat jocul de comunicare în limba engleză, apelând la alegătorii conservatori de dreapta din întregul bloc comunitar.

În linie cu Orbán, alți lideri de extremă-dreapta, precum Marine Le Pen din Franța și Wilders din Olanda, au renunțat la punctele de discuție privind ieșirea din UE. La fel ca Orbán, ei se concentrează pe schimbarea blocului din interior.

Influența premierului ungar asupra politicii europene se va accelera probabil după alegerile europarlamentare din iunie, când se așteaptă ca grupurile de dreapta și de extremă dreapta să crească în popularitate, aducându-l mai aproape de centrul puterii. Grupările de extremă-dreapta și de dreapta din Parlamentul European ar urma să câștige locuri și (putere) în urma alegerilor.

„Ungaria nu a avut niciodată o alternativă, nu a avut niciodată opțiunea de a părăsi UE”, a declarat Judit Varga, o aliată a lui Orbán și deputată care este înclinată să conducă lista partidului său Fidesz la alegerile europarlamentare din iunie. „Și vom fi ultimul stat membru care va ține ultimul pilon atunci când totul se va prăbuși”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce fac liderii UE pentru a opri Austria să-și tot bată joc de România, să provoace discriminări și pagube prin refuzul nejustificat de a permite aderarea României la spațiul de liberă circulație?!

  2. Păi, hai odată, vorbe, nu fapte!

  3. oh, nu! :))

  4. Mongoloizii ar trebui sa voteze acasa la ei in uniunea euro-ASIATICA 🙂

  5. austria și ungaria nu au ce căuta în Uniunea Europeană.
    Locul lor este în rusia.
    Și acum urmează și austria să rămână fără drept de vot.
    Ăsta ar fi următorul pas.