Ora 25. Evitați o tragedie națională și apăsați butoanele nucleare
În România a început deja transmiterea comunitară a coronavirusului. Adică răspândirea necontrolată în comunități, pe care specialiștii nu o mai pot opri decât într-un singur mod: restricționarea drastică a circulației. Economia e și ea în epicentrul unui tsunami fără egal. Mesajul urgent cu care președintele Iohannis și premierul Orban trebuie să iasă acum e clar: vom face TOTUL, fără rest, ca să salvăm antreprenorii și companiile.
Avem un avans de câteva săptămâni față de Italia, Spania și Franța. Trebuie făcut tot ce e posibil acum pentru a stopa răspândirea agresivă a coronavirusului. Altfel, vom ajunge în situația acestor țări care suferă pierderi mai grele decât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: sute de morți zilnic, spitale copleșite, medici și biologi care cad pe capete, criză de coșgiuge.
Trebuie să învățăm din experiența lor. La fel ca în Italia acum trei săptămâni, și în România sute de mii de români au ieșit sâmbătă la plimbare, cumpărături sau întâlniri în oraș. Vom vedea rezultatul peste două săptămâni.
Suntem în al 25-lea ceas. Nu mai e timp de jumătăți de măsură. Ordonanța Militară (OM 2) anunțată sâmbătă, care restricționează drastic circulația doar pe timpul nopții, trebuie extinsă pentru toată durata zilei. Știm că există discuții aprinse la vârful statului, știm că guvernul și autoritățile medicale cântăresc toate opțiunile și tind să meargă pe o abordare graduală. Nu mai e cazul să ezite pentru că răspândirea virusului e deja incontrolabilă.
Circulația cetățenilor trebuie redusă pentru un timp tocmai ca să câștigăm timp. E timpul necesar pentru ca spitalele să fie utilate, pentru ca noi medici, asistente și biologi să fie angajați și antrenați, timpul necesar pentru a pregăti law-enforcementul și răspunsul la criza spitalicească ce va veni negreșit.
Odată cu restricționarea circulației trebuie întărită aplicarea legii. Sancțiunile prevăzute de Ordonanța Militară pentru cei care circulă noaptea fără un motiv întemeiat (prevăzut de OM 2) sunt ridicole – amendă de la 100 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice. Odată ce restricționarea circulației va fi făcută, ea trebuie întărită prin controale drastice cu forțele de poliție, poliție locală, jandarmerie și armată. În paralel, guvernul trebuie să fie mult mai deschis la comunicare, tocmai pentru a risipi incertitudinile, panica și scenariile panicarde. Experiența ultimelor zile ne arată că, în loc să crească direct proporțional cu îngrijorările cetățenilor, comunicarea guvernamentală a scăzut. Un singur exemplu: conferințele de presă au dispărut complet, comunicarea se face sub declarații de presă care lasă în urmă zeci de întrebări fără răspuns.
În paralel, guvernul trebuie să crească rapid numărul de testări. Testați, testați, testați tot, începând cu persoanele cele mai vulnerabile – bătrânii și cei cu boli cronice grave. Ei vor fi cel mai tare loviți și vor pune o presiune uriașă pe spitale. Deja sunt firme private, ONG-uri și grupuri de inițiativă care au cumpărat teste rapide sau PCR Real Time și le pun la dispoziția statului. Orice ezitare la vârful sistemului medical în a accepta spargerea cercului de firme ”agreate” de baronii sănătății trebuie pedepsită exemplar.
În privința economiei, măsurile anunțate sâmbătă sunt bune, dar prea puține și prea confuze. Mii de antreprenori se scarpină în cap zilele astea și încearcă să vadă cum pot să beneficieze de ele. Încă o dată: e un început bun, pe un fond dramatic, cu un buget ce are mari constrângeri.
Acum e momentul ca președintele Iohannis și premierul Orban să iasă cu mesajele necesare pentru cetățeni: facem totul pentru a salva economia și suntem solidari cu voi.
Ce înseamnă să facem totul?
Totul începe cu rectificarea bugetară urgentă. Guvernul are câteva soluții rapide pentru a face rost de bani: să amâne creșterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie și să transfere bugetul alocat achizițiilor militare tot în sistemul militar, dar pentru creșterea capabilităților de luptă cu coronavirusul (spitale ridicate rapid de militari, achiziții de aparatură și echipamente, plata militarilor care vor face law enforcement etc.)
Solidaritatea liderilor e și ea esențială, o așteaptă milioanele de români afectați de epidemie. Guvernul, președintele și parlamentarii trebuie să dea primul exemplu: să-și micșoreze temporar idemnizațiile. La fel, pentru cele câteva de pensii speciale trebuie găsită o soluție temporară de micșorare pentru a întări țesutul social care acum e puternic amenințat.
Comisia Europeană a dat deja undă verde pentru ca o parte din banii necesari cofinanțării fondurilor UE în acest an să meargă la sprijinirea eforturilor medicale. Și tot Comisia a anunțat că, în premieră în istoria UE, suspendă prevederile Pactului de Stabilitate care limitează deficitul bugetar la 3%.
Așadar, acum nu mai e o problemă de bani. Ci de voința de a face tot ce e posibil. Iar mesajul trebuie transmis de la cel mai înalt nivel al statului, odată cu noul pachet de măsuri care să țintească cele două mari probleme din economie: nevoia de lichiditate (blocajele financiare sunt la ordinea zilei) și protejarea angajaților periclitați de închiderea temporară a multor afaceri.
Cu alte cuvinte: statul trebuie să ia temporar de pe umerii firmelor grija salariilor, a utilităților și a taxelor și să le furnizeze lichidități. Totul pentru a cumpăra timp până când un tratament pentru coronavirus va fi aproape, iar economia va reveni.
Guvernul, Parlamentul și președintele trebuie să apese butoanele nucleare pe care le au la îndemână: toți banii disponibili trebuie aruncați în economie pentru a cumpăra timp și a da speranțe și asigurări antreprenorilor și companiilor care acum se scufundă.
Dacă nu o fac rapid, s-ar putea să fie tardiv. Italia și Spania ne arată tragedia provocată de ezitările guvernelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
157 comentarii