G4Media.ro

Oradea: Primarul le-a cerut directorilor de școli să facă economie – „Să…

Oradea: Primarul le-a cerut directorilor de școli să facă economie – „Să trecem iarna cu reduceri de 10-20% la consumul de utilități”

Primarul din Oradea, Florin Birta, s-a întâlnit cu directorii de școli din municipiu pentru a le cere să reducă peste iarnă cu 10% – 20% consumul de curent electric și agent termic, relatează ebihorenul.ro

Birta a venit la întâlnire însoțit de viceprimarul Arina Moș, city-managerul Mihai Jurca și de șefii direcțiilor Economic și Patrimoniu din cadrul Primăriei, Eduard Florea și Lucian Popa, care, prin natura atribuțiunilor, țin legătura cu reprezentanții învățământului orădean.

„În Oradea, avem deja mai multe școli reabilitate energetic, ceea ce este un lucru foarte bun. Urmează ca pentru alte 15 unități școlare să fie depuse documentațiile, iar reabilitarea energetică să fie finanțată prin PNRR. Dar sunt și școli unde starea sistemului de termoficare este precară, unde sunt avarii. Unde, spre exemplu, nu se închid robinetele la calorifere sau sunt blocate, iar pentru acestea vom lua cât mai repede măsuri de remediere”, a declarat edilul.

Primarul le-a cerut directorilor să ia măsuri pentru reducerea consumul de energie. „Obiectivul nostru este să trecem iarna cu reduceri de 10-20% la consumul de utilități”, a spus Birta.

„Creșterea prețurilor este o realitate și interesul comun este să facem economie acolo unde putem, pentru că plătim cu toții aceste costuri din bugetul orașului”, a adăugat edilul.

În cadrul întâlnirii, directorii de școli au fost îndemnați să facă un inventar al problemelor, urmând ca, în urma discuțiilor cu reprezentanții Primăriei, să fie luate măsurile care se impun.

„Cel mai mare consum vine din partea de termoficare. Circa 60% din utilitățile pe care le are o școală sunt reprezentate de cheltuielile cu energia termică”, a spus Birta.

Edilul a și menționat temperaturile la care recomandă să se desfășoare procesul de învățământ: „Din discuțiile purtate cu specialiștii în domeniu, dar și cu unitățile școlare care au implementat deja măsuri de eficientizare energetică, temperatura optimă care să asigure confortul necesar desfășurării activităților ar trebui să fie de 20 – 21 de grade Celsius în școli, iar în creșe și grădinițe 22 – 23 de grade Celsius”.

Potrivit acestuia, reducerea temperaturii din școli cu un singur grad ar aduce o economie de 3%, iar oprirea încălzirii în afara orelor pentru doar două ore și jumătate ar reduce factura cu circa 10%, relatează ebihorenul.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Niște neica nimeni care nu au luat măsuri de îmbunătățire până acum , se trezesc să facă economii cu școlile!
    Să nu mai lase lumina aprinsă a Giono pe clădirile de pe pietonală sau din centru, să nu se mai plătească curentul și energia termică la biserici (să le plătească din veniturile proprii), să monteze panouri solare și să scoată intermediarii de pe fluxul producție – distribuție de la electrica și alte instituții care produc energie.
    Cât despre planurile cu încălzire pe baza de apă termală nicio vorbă. De acolo nu se mai poate fura așa mult.

  2. Aiii PeNaLilor, frica vi ca nu o sa mai aveti bani ca sa va incasati salariile nemeritate!

    Nutritia, Igiena si Educatia sunt cele mai importante pentru copii si viitorul omenirii. De aici nu trebuie redus nimic, mai ales ca deja sunt subfinantate si neimplementate.

  3. Bai, dar voi aveți ape termale ….luați exemplu din sufd unde stagiunile se încălzesc cu apa termala.Ar trebui zona Simleu-Herculane-Ramnicu Vâlcea, nici să nu vă auzim glasul pe linia asigurării căldurii.Pacst de bogățiile țării, nu le meritam la când suntem de mojici, puturoși și cu capul plecat.

  4. Halucinant!
    „În cadrul întâlnirii, directorii de școli au fost îndemnați să facă un inventar al problemelor, urmând ca, în urma discuțiilor cu reprezentanții Primăriei, SA FIE luate măsurile care se impun.”

    Bai, incompetentilor, ACUM v-ati trezit sa faceti „inventar al PROBLEMELOR” din scoli?!
    Toata perioada vacantei, ce naiba ati facut?!
    Mai ales ca „problemele” astea sunt de cand lumea si pamantul iar voi le „inventariati” an de an!!!!
    Fara sa le REZOLVATI, mereu va prinde iarna nepregatiti!!!
    Noi am schimbat centrala termica(functiona din 2003!!!) inca din Iunie 2022, NU am asteptat sa vina acum frigul!