G4Media.ro

Orange, amendată cu 64 milioane de lei de Consiliul Concurenței

Bogdan Chiritoiu vorbeste in timpul conferintei "Cooperarea inter-instituţională în beneficiul mediului de afaceri şi consumatorilor", eveniment organizat de Consiliul Concurenţei, joi, 19 aprilie 2018. Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Orange, amendată cu 64 milioane de lei de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a sancționat Orange România SA cu amendă în valoare de 64.915.183 lei (aproximativ 14 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă, potrivit unui comunicat al instituției. Instituția condusă de Bogdan Chirițoiu acuză Orange că, în perioada 2011-2015, a limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la reţeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienţii Orange.

Simplus Invest SRL este un integrator, adică o companie care intermediază transmiterea de mesaje comerciale prin numere scurte între anumite companii beneficiare și clienții operatorilor de telefonie mobilă. Pentru a-şi desfăşura activitatea, integratorii încheie contracte cu clienţi (companii care vor să transmită mesaje comerciale) şi cu toți operatorii de telefonie mobilă, care le alocă numere scurte.

Mesajele comerciale au ca obiect atât transmiterea de mesaje publicitare (ex.: sunt puse la dispoziţia clienților informaţii referitoare la produse sau servicii sau se facilitează participarea la campanii promoţionale), cât și efectuarea de plăți (ex.: descărcare jocuri, televoting, plată parcare, donații etc.).

Accesul la rețeaua Orange este indispensabil pentru integratori în vederea comercializării propriilor produse, întrucât Orange deține cel mai mare număr de utilizatori pe piața de telefonie mobilă, iar beneficiarii doresc să aibă acces la toți acești utilizatori, arată Consiliul Concurenței.

În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurenţă a constatat mai multe fapte ale Orange prin care a limitat accesul Simplus la reţeaua sa, cum ar fi: refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte, respectiv închiderea anumitor numere scurte.

„Companiile mari, care deţin poziţii dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu faţă de partenerii lor şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru situaţiile ce justifică o limitare a accesului la reţeua sa”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În perioada 2012-2013, Simplus era principalul jucător din România pe piaţa de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte. Acțiunile Orange au diminuat în mod semnificativ capacitatea acestui integrator de a concura pe piață, cifra de afaceri a Simplus diminuându-se în perioada 2012-2015 de aproximativ 5 ori.

Autoritatea de Concurenţă va informa Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) cu privire la disfuncţionalităţile identificate în cadrul investigației pe piața analizată, în vederea analizei oportunității impunerii de măsuri în acest domeniu de activitate.

Consiliul Concurenţei a mai amendat în 2011 companiile Orange cu 34,8 milioane euro şi Vodafone cu 28,3 milioane euro pentru abuz de poziţie dominantă. Cele două companii au contestat sancţiunile, în cazul Orange instanţa supremă menţinând decizia Consiliului Concurenţei, iar cazul Vodafone se află pe rol.

Consiliul Concurenţei a mai derulat două investigaţii piaţa comercializării produselor preplătite de telefonie mobilă privind fixarea preţului de revânzare, împărţire a pieţei şi instituirea unor obligaţii de neconcurenţă între trei operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Cosmote) şi distribuitorii acestora. În urma implementarii angajamentelor asumate de companiile implicate, au fost elaborate criterii transparente şi nediscriminatorii pentru selecţia distribuitorilor şi sub-distribuitorilor, restabilindu-se mediului concurenţial.

Foto: Bogdan Chiritoiu (Inquam Photos / Adel Al-Haddad)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Acum ne baga Asistat un comment, prin care ne arata ca el cum sta treaba….
    ???

  2. Nu stiu de unde am senzatia ca aceasta institutie executa ordinele primite de la PSD!
    Tot fute multinationalele dar nu se ia de nicio institutie a statului roman care face abuzuri evidente si crase. L-am sesizat ca are in tara un sistem, BauSpar, care a fost impiedicat abuziv si ilegal de catre Curtea de Conturi sa functioneze si sa existe concurenta fireasca in interiorul lui, a fost pus la pamant si risca sa dea faliment, dar mi-a raspuns ca nu-i de competenta lui!
    Mi-e tot mai suspect acest Chiritoiu.

    • Este dubios, evident, ca e stiuta foamea de bani de la guvern, n-au bani de pensii, i-au amanat pe pensionari pana pe 17 ianuarie, nu pot sa inchida bugetul. Pt. firme numai de ei stiute, dau amenzi mici, sau chiar deloc. Stiu un caz, dar are legatura cu porkul de belescanu, si-am sa-l scriu acolo.

  3. Orange a limitat accesul unui JEG care bombarda clientii sai cu reclame si a fost amendat pentru asta?! Au luat amenda pentru ca si-au protejat clientii?!!

  4. Baietii astia de la Consiliul Concurentei nu se prea vad, dar cand „deschid gura” se umple vistieria la Ministerul Finantelor…… Baietii dau amenzi cat nu poate sa recupereze ANAF-ul in 10 ani…..

    Partea proasta-i ca, respectivele companii isi continua practicile la limita legii sau nelegale fiindca stiu ca profitul generat de ele este mai mare decat amenda…..

  5. PLATESC ABONATII.

  6. La prima cautare pe google a firmei cu pricina – simplus invest aia, iata peste ce am dat : tepe, tepe, si iar tepe. Adica simplu ca buna ziua : lua contracte de trimitere de sms, incasa banii, dar nu trimitea sms. Iata exemple de tepe :
    1. „Regia locală de transport, OTL, a fost țepuită cu suma de 110.300 lei, de către firma Simplus Invest, care, anul trecut, a asigurat serviciul de plată a tichetelor de călătorie prin SMS.” – 5-6 luni si-a facut treaba, dupa aceea, a inceput sa opreasca banii pe bilete, dar nu primeau sms cu numarul biletului.
    2. Firma Simplus Invest a fraudat inclusiv TVR. Simplus Invest a fost „prima companie care, în 2002, a introdus pe piaţa românească serviciile de premium sms. Mai exact, este vorba despre acele SMS-uri cu valoare adăugată (1-10 euro) folosite în special pentru vânzarea unor produse sau pentru exprimarea unor opţiuni (sondaje, televoting). Prejudiciul cauzat TVR se ridică la 10.598 lei.”
    3. teapa cu biletele de transport prin sms e muuult mai mare, ia priviti :
    – RATB cu 400.000 lei;
    – RATB Iasi – 156.000 lei;
    ”Printre “beneficiarii” ţepelor aplicate de firma familiei BOABEŞ se mai numără:

    ORADEA TRANSPORT LOCAL SA – 110.530,61 lei
    SOCIETATEA DE TRANSPORT PUBLIC SA Alba Iulia – 58.174,59 lei
    TRANSPORT CĂLĂTORI EXPRES SA Ploieşti – 56.276,90 lei
    TRANSURBAN SA Satu Mare – 13.073,09 lei.”
    Va zica, Orange pur si simplu a limitat accesul la sms al unui tepar clar, si-a protejat clientii de frauda javrelor astea, iar scarbele de la Consiliul Concurentei le trage o amenda zdravana tocmai pentru asta. Trebuie ca imputitii de la consiliul concurentei sunt mana-n mana cu javrele de la simplus, sau au dat spagi, si amenda o fac jumi-juma.

  7. Deci kkmaca srl ala Simplu invest(sunt curios în ce constă „investul”) se ocupa cu spamuri, Adică ne f.tea pe noi la cap cu tot felul de „sondaje” .
    Și…pentru că Orange SA le-a „îngrădit” accesul la rețea, hop și amenda. Bravo.Acum o să aibă Teodorovici Orlando bani pentru plata a câteva pensii nesimțite….Totuși la câți ticăloși avem prin posturi cheie, 14 milioane de € nu ajung decât pe o măsea.

  8. ahahaha cu amenda asta inchid si ei bugetul pe 2019 :DDD

  9. Da sa le trebuie

  10. Am primit un mesaj de la orange pe 1 noiembrie 2018:
    Dintr-o eroare tehnica, intre 1 si 26 octombrie s-au alocat pe contul tau 100 de puncte Thank You. Situatia a fost corectata si, in schimb, ti-am oferit un bonus de 50 GB, trafic pe care il poti folosi de astazi si in decursul urmatoarei luni de facturare. Ne cerem scuze pentru inconvenient si iti multumim pentru intelegere.

  11. Talharie la drumul mare…romanii obligati la reclame si fake news prin tv, rodio, telefonie, net, etc…

  12. In contractul lui de mandat, ce procent din amenzi i s-o cuveni ca premiu?! Nu se poate sa nu fie prevazut, dupa cum cunosc institutiile astea care dau amenzi.