G4Media.ro

Oraș egiptean vechi de 3.400 de ani, cu legături cu regele Tutankhamon,…

sursa foto: Unsplash

Oraș egiptean vechi de 3.400 de ani, cu legături cu regele Tutankhamon, scos la iveală în apropiere de orașul Alexandria

O echipă franceză de arheologi a făcut o descoperire remarcabilă – ruinele unui oraș egiptean vechi de 3.400 de ani din apropierea orașului Alexandria din zilele noastre, care ar fi fost construit de tatăl legendarului rege Tutankhamon, Akhenaton, transmite Euronews.

Detaliate într-un nou studiu publicat în Antiquity, ruinele din cărămizi de noroi ar data din timpul celei de-a 18-a dinastii egiptene (circa 1550-1292 î.Hr.), o perioadă cunoscută pentru bogăția, puterea și schimbările dramatice în ideologia religioasă.

Situl, cunoscut sub numele de Kom el-Nugus, se află la 27 de mile (43 km) vest de Alexandria, cocoțat pe o margine stâncoasă între Marea Mediterană și Lacul Mariout. Deși săpăturile au început în 2013, s-a presupus mult timp că zona a fost colonizată doar în perioada elenistică, când grecii au sosit în jurul anului 332 î.Hr.

„Descoperirea rămășițelor Regatului Nou în sit a fost o mare surpriză”, a declarat pentru New Scientist arheologul principal Sylvain Dhennin de la Universitatea din Lyon și Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică. „Această descoperire revizuiește complet istoria frontierei de vest a Egiptului în Noul Regat.”

Printre cele mai notabile descoperiri găsite în timpul săpăturilor s-au numărat fragmente de borcane de amforă ștampilate cu numele Merytaton, despre care se credea că este fiica cea mare a faraonului revoluționar Akhenaton și a reginei sale, Nefertiti – și, astfel, făcând-o sora sau sora vitregă a lui Tutankhamon.

Marcajele indică faptul că așezarea ar fi putut fi o instalație de producție a vinului care ar fi putut fi dedicată lui Merytaton, sugerând că brandingul regal și susținerea produselor existau în Egiptul antic.

„Prezența acestei ștampile indică probabil producția de vin aparținând unei proprietăți regale”, a declarat pentru Live Science autorul studiului, Sylvain Dhennin, arheolog în cadrul Centrului Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS). „Viile de la marginea Egiptului erau probabil protejate de armată și făceau parte dintr-un front de pionierat pentru ocuparea acestei regiuni spre deșert.”

Alte descoperiri includ fragmente ale unei stele purtând cartușele faraonului Seti al II-lea (r. 1203-1197 î.Hr.) și rămășițe arhitecturale legate de un templu în onoarea lui Ramses al II-lea – un conducător despre care se speculează adesea că ar fi faraonul Exodului biblic.

În timp ce scara completă a așezării rămâne necunoscută, prezența unei străzi meticulos proiectate, inteligent înclinată pentru a scurge apa și a proteja clădirile de eroziune, indică un oraș de dimensiuni și sofisticare semnificative.

Descoperirea așezării se adaugă la o serie de descoperiri arheologice egiptene majore din acest an. Chiar luna trecută, arheologii au dezgropat mormântul faraonului Thutmose al II-lea – primul mormânt faraonic găsit după cel al lui Tutankhamon din 1922.

Descoperit de o echipă mixtă britanico-egipteană condusă de doctorul Piers Litherland, mormântul era ascuns în văile de vest ale necropolei tebane, lângă Luxor.

Mohamed Ismail Khaled, secretarul general al Curții Supreme de Antichități din Egipt, a afirmat într-o declarație că descoperirea a fost „una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimii ani”.

Câteva zile mai târziu, aceeași echipă a anunțat că este posibil să fi localizat un al doilea mormânt aparținând lui Tutmosis al II-lea, îngropat la 23 de metri sub o movilă atent mascată de moloz, calcar, cenușă și tencuială de noroi. Litherland crede că mormântul ar putea conține rămășițele mumificate ale faraonului și bunuri funerare.

„Cel mai bun candidat pentru ceea ce este ascuns sub această grămadă extrem de costisitoare, din punct de vedere al efortului, este al doilea mormânt al lui Tutmosis al II-lea”, a declarat el pentru The Observer.

Și la începutul acestui an, o echipă arheologică franco-elvețiană din Egipt a făcut o altă descoperire remarcabilă – mormântul unui vrăjitor-medic de rang înalt care i-a servit pe faraoni acum aproximativ 4.000 de ani. Inscripțiile îl identifică pe proprietarul mormântului ca fiind Tetinebefou, un medic celebru în timpul domniei regelui Pepi II (circa 2305-2118 î.Hr.).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.