G4Media.ro

Orașele mici și comunele avertizează că riscă să intre în colaps financiar…

Foto: Guvern

Orașele mici și comunele avertizează că riscă să intre în colaps financiar din cauza crizei coronavirusului. Cer bani de la guvern

Reprezentanții autorităților publice locale, cu excepția marilor municipii și a sectoarelor Capitalei, i-au transmis în această săptămână premierului Ludovic Orban faptul că localitățile mici și medii nu mai au bani pentru că nu se fac încasări din taxe, nu au forțe de ordine pentru a păstra izolarea populației și nici echipamente sanitare împotriva noului coronavirus SARCOV-2.

Primarii micilor orașe, dar și cei din mediul rural se tem că în curând ar putea intra într-un faliment financiar și instutuțional din cauza crizei provocate de Covid-19. Reprezentanții comunităților locale i-au transmis în această săptămână, în timpul videoconferinței de joi, premierului Ludovic Orban faptul că în comunitățile locale nu mai sunt bani, nu sunt dotări și nici echipamente şi materiale sanitare.

”Am cerut să fim ajutați și cred că acest lucru se va întâmpla la următoarea rectificare bugetară. Domnul premier Ludovic Orban a promis că ne va ajuta”, ne-a declarat Ionel Chiriță, președinte executiv al Asociației Orașelor din România. La videoconferința cu autoritățile locale au mai participat și alți miniștri, cum ar fi Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării.

Comune și orașele care nu sunt municipii din Tulcea, Constanța, Călărăși, Bacău, Galați, Alba, Satu Mare, Ialomița, Sălaj, Suceava, Neamț sau Botoșani sunt la limita colapsului financiar.

Pe de altă parte, societatea civilă și presa au scris în mod repetat despre achizițiile inutile făcute de multe primării mici, care continuă să arunce banii pe activități ne-esențiale, precum promovare sau evenimente inutile.

Nu se mai plătesc taxele din care trăiau micile localități

Visteria comunităților locale este aproape goală pentru că sunt grav afectate veniturile proprii  – în principal impozitele şi taxele locale – precum şi sumele provenite din cotele de 63% din impozitul pe venit şi sumele alocate din TVA destinate echilibrării, menite să asigure un minim de 830 lei/locuitor/an pentru fiecare comună oraş şi municipi.

Spre exemplu, primăriile, în anii precedenţi, încasau peste 60% din valoarea impozitelor şi taxelor locale pentru întregul an până pe 31 martie. Asta pentru că termenul de 31 martie, până la care se acorda acea reducere de 10%, era un instrument care reuşea să mobilizeze majoritatea contribuabilor să facă plata acestor contribuţii la bugetele locale. În acest an, până la 31 martie, puţine primării s-au apropiat de o treime din încasările prognozate.

Din cauza reducerii semnificative a activităţilor economice, sumele colectate de stat din impozitul pe venit vor scădea dramatic. Prin urmare, şi sumele provenite din cotele de 63% din impozitul pe venit care alimentează bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor.

„Autorităţile administraţiei publice locale din toate unităţile administrativ-teritoriale, aflate într-o dificultate vizibilă privind asigurarea funcţionării, vor fi în imposibilitatea de a finaliza proiectele începute şi cu atât mai greu vor reuşi să iniţieze alte proiecte. De aceea am atras atenţia premierului şi ministrului de finanţe că nu vom mai putea încasa aceeaşi sumă, deoarece, după ridicarea stării de urgenţă, oamenii vor avea alte priorităţi şi că  nevoile personale i-ar putea face pe contribuabili să nu mai plătească chiar dacă vor fi nevoiţi să suporte majorări, dobânzi şi penalităţi. De aceea propun să împărţim acest efort bugetar, pe care în vom parcurge până la sfârşitul anului, între autorităţile locale şi Ministerul Finanţelor Publice”, ne-a explicat Ionel Chiriță.

Contracte fără rost pe perioada crizei

Un reprezentant al Guvernului a explicat pentru G4Media.ro că executivul va analiza în perioada următoare solictările reprezentanților administrației locale și dacă cererile sunt pertinente se va acorda ajutor financiar. ”Trebuie să ne gândim că în această perioadă toată lumea are nevoie de bani, pentru că toată lumea are probleme. Nu putem să îi ajutăm pe toți așa cum își doresc pentru că bugetul este limitat. Trebuie însă ca și primarii să fie mai responsabili cu achizițiile. Sunt multe relatări în presă despre contracte publice care se dau în perioada asta și nu au sens. Este vorba de contracte de imagine, publiciate sau altele”, ne-a mai spus acesta.

Ca un exemplu de contract absurd în această perioadă, amintim de primarul comunei Florești, județul Cluj, una dintre cele mai mari comune din țară. Horia Șulea, condamnat penal în primă instanță și exclus din PNL, a încheiat luna trecută contracte de zeci de mii de euro pentru servicii de promovare și publicitate. Ultimele două contracte, încheiate în 27 martie, în plină stare de urgență, în valoare totală de aproape 18.000 euro, sunt pentru ”promovare evenimente culturale”.

Tot în luna martie, primăria condusă de Horia Șulea a încheiat contracte bănoase de promovare de 100.000 de lei.

Măsuri solicitate de primarii orașelor pentru a evita colapsul

În cadrul videoconferinței cu premierul Ludovic Orban, primarii orașelor au propus prim-ministrului o serie de măsuri care ar ajuta localitățile. Acestea ar fi:

– Ministerul de Finanțe să asigure sume pe modelul de calcul prevăzut de Legea 5/2020, cu asigurarea unui minim de 830 lei/locuitor/an pentru fiecare comună oraş şi municipiu sunt grav afectate şi a unui buget minim de 2.000 mii lei/comună/an, 5.000 mii lei/oraş/an şi 10.000 mii lei/municipiu/an;

– Ministerul de Finanțe să asigure sume suplimentare între 200 şi 400 lei/locuitor/an, în mărimea și specificul fiecărei localități;

– Guvernul să asigure sume necesare pentru susţinerea unui program de tichete/vouchere sociale acordate de autorităţile administraţiei publice locale, pentru familiile și persoanele singure aflate în nevoie de sprijin cu hrană şi materiale igienico-sanitare, în perioada situaţiei de urgenţă şi un timp rezonabil după această perioadă;

– Guvernul să furnizeze sumele necesare cofinanţării cheltuielilor eligibile şi a celor neeligibile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi stabilirea unui mecanism de atribuire a acestor sume către unităţile administrativ-teritoriale.

– Autorităţile admministraţiei publice locale vor pune umărul la depăşirea acestei situaţii dificile prin implicarea în colectarea într-un grad cât mai ridicat a impozitelor şi taxelor locale şi la gestionarea raţională a cheltuielilor suplimentare, cauzate de criza generată de pandemia de covid-19

Accesul la fonduri europene

Ionel Chiriță ne-a mai transmis că trebuie avută în vedere și măsuri care să permită dezvoltarea orașelor și nu numai cu ajutorul fondurilor europene.

În acest sens, ar fi benefică, printre alte măsuri, creşterea până la 35% (poate chiar la 40%) a gradului de îndatorare a unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, stabilit conform legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

„Cred că anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, privind creşterea cu 500 milioane lei a plafonului privind tragerile din finanţările acestui an (de la 1.300 milioane lei existente şi epuizate la această dată la 1.800 milioane lei) ca urmare a rectificării, este unul acceptabil, întrucât a lăsat de înţeles că dacă va fi nevoie de mai mult această sumă va fi crescută la următoarele rectificări. Noi, AOR în numele primarilor, care cunoaştem mult mai bine decât MFP nevoile comunităţilor locale, am solicitat pentru acest an o majorare de 1,5 miliarde de lei pentru tragerile din finanţări, dar şi o creştere de un miliard de lei pentru suplimentarea contractărilor din acest an. Aceleaşi creşteri de sume au fost solicitate şi pentru anul 2021, având în vedere urmările pe care le va induce scădere provocată de situaţia dificilă prin care trece economia naţională”, a mai declarat președinte executiv al Asociației Orașelor.

Reprezentanții comunităților locale au mai cerut ca ministerele să-i ajute cu dinamizarea avizării proiectelor.

Spre exemplu, orașul Isaccea a depus la Ministerul Culturii un proiect în cadrul Programului Operațional de Pescuit pentru un „Adăpost pescăresc” pentru care a depus documentația de avizare la Direcția de Cultură Tulcea. Acestă documentaţie a plecat de la Direcția de Cultură Tulcea cu nr. 1383 din data de 17.02.2020 către Ministerul Culturii şi de aproape două luni nu s-a primit răspuns.

Şi rezolvarea cazurilor proiectelor finanţate din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) a devenit vitală pentru care s-a început procedura pe FDI.

Spre exemplu, orașul Bolintin Vale dezvoltă proiectul “Reabilitarea și modernizarea străzilor, amenajarea pistelor de ciclisti și a trotuarelor, cu înființare canalizare subterană pentru cabluri, în orașul Bolintin-Vale, județul Giurgiu – Etapa 2” care nici până acum nu a primit toate avizele pentru a putea porni implementarea.

În timpul videoconferinței cu primarii, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a dat asigurările unui sprijin clar pentru continuare tuturor proiectelor şi decontarea lucrărilor executare.

Nu sunt forțe de ordine în comunitățile locale și nici echipamente de protecție

Lipsa forţelor de ordine face ca asigurarea ordinei şi siguranţei, dar mai ales a verificării persoanelor care circulă prin comunităţi să fie imposibil de realizat la acest moment, i-au transmis reprezentanții comunităților locale premierului Ludovic Orban.

Una din soluţii este modificarea legislaţiei şi mărirea numărului de poliţişti locali de la 1 la 2 poliţişti locali la 1.000 de locuitori. „I-am propus premierului să le solicite specialiştilor din MAI să se pronunţe dacă se pot face echipe de patrulare formate dintr-un poliţist/poliţist local/jandarm care să fie şeful echipei de patrulare şi un angajat din primărie. În acest fel putem creşte eficienţa echipelor care să asigure ordinea şi siguranţa sporită de care avem nevoie în această perioadă şi, în acelaşi timp, putem utiliza în mod eficient personalul din primărie, acolo unde activitate s-a redus prin efectele măsurilor impuse de starea de urgenţă”

Primarii au mai semnalat insuficienţa echipamentelor de protecție atât din spitale, cât şi din primărie (asistenții sociali, personalul de la salubrizare, dezinfecţie şi colectarea deşeurilor, personalul din echipele de intervenţii pentru diverse servicii, voluntari şi alte categorii de personal): combinezoane, măşti, mănuşi, viziere.

Cu toatea acestea, unele comandamente locale pentru situaţii de urgenţă au impus purtarea măștii şi mănuşilor în instituţii şi pe domeniul public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale.

Cine plătește somajul tehnic

Primarii de oraşe i-au transmis premierului următoarele propuneri privind programul angajaţilor din administraţia publică locală, care ar putea fi valabile şi pentru administraţia centrală:

– efectuarea concediului la zi pentru persoanele care nu mai au activitate sau care au activitate redusă;

– acceptarea şomajului tehnic şi în cazul administraţiei publice;

– schimbarea temporară a locului de muncă, în condiţiile legii, din compartimentele care au o activitate redusă în compartimentele cu activitate intensă;

– reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a veniturilor, astfel încât să se asigure funcţionarea sdministraţiei publice zi de zi.

„Premierul a Ludovic Orban a spus că este luată în calcul varianta în care angajaţii din primării să lucreze 15 zile în program normal şi 15 zile în program de şomaj tehnic. Primarii doresc să ştie dacă cele 15 zile consecutive sunt zile calentaristice sau zile lucrătoare, dar mai ales că, pentru perioada în care angajaţii din primării vor fi în şomaj tehnic, plata acestora se va face de la bugetul de stat prim MMPS”, ne-a mai explicat Ionel Chiriță.

Foto: Primăriile mici nu mai au bani pentru lucrări

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Să le dea bani guvernul și apoi ei să organizeze zilele orașuui , comunei , usturoiului , cartofului , trifoiului cu 4 foi , rtc.

    • Bla,bla,bla. Oricum majoritatea au taiat toate aceste cheltuieli. In realitate, 95% din cheltuieli sunt facute pentru plata personalului si cofinantarea lucrarilor pe fonduri europene. E drept ca in multe sate si orase mici unde activitatea economica este redusa, probabil ca sunt si angajati care nu au ce face. Dar majoritatea au cam redus personalul inca din epoca lui Dragnea cand a redus cota din impozitul pe venit care revenea administratiilor locale. In plus, multe sate au lucrari incepute pe fonduri europene. Ce vrei sa faca ?

    • Ai uitat nesfârșitele studii de fezabilitate, săli de sport, panseluțe, angajați în primării, școli, care se calcă pe picioare

    • Marius,
      Stim cu totii dupa postarile tale in care te situezi de fiecare data de partea nedreptatii, ca esti un comunist pesedist.
      Exista primarii care nu ar trebui sa existe, in care cei mai multi angajati vin la serviciu doar pentru a lua salariu.
      Iar in toate localitatile din tara asta, numarul angajatilor in primarii e de cel puțin 10 ori mai mare decat cel necesar, angajati care au doar rolul de a vota ei si familiile lor cu primarul in functie.
      In ce priveste dragnea, stim cu totii ca arunca cu bani in primarii si atumci a fost un dezmat la angajari la stat ca pe vremea lui tariceanu

  2. Ar trebui relaxata izolarea asa cum face toata europa,Tariceanu are dreptate cand zice sa se opreasca izolarea ca intram in colaps economic.

    • Ce destept a devanit Tariceanu de cand nu mai e la guvernare si s a dovedit ca e un nimeni …

    • Fara izolare numarul de cazuri zilnice va duce la colapsul spitalelor.Cine isi asuma moartea a zeci de mii de oameni?Tu sau Tariceanu.Nu putem castiga atat pe plan economic cat si medical.Facem o alegere.Salvam vieti iar economia intra in stand-by pana la vaccin.Ea isi revine in cateva luni dupa aceea,mortii nu ii mai aduce nimeni inapoi

    • Tăriceanu se gândește tot la el…in cazul in care prinde un pic de ciolan, din nou,sa nu fie prea gol,cu economia înghețată prea mult.

  3. Sa taie salariile nesimtite din administratia orasului, salariile dublate sau triplate dupa venirea lui Dragnea. N-am uitat ce ticalosi sunt in administratia locala.

    Dar deh, in Romania lichelele politice sunt platite primele, restul populatiei n-are decat.

    Asa e cand nu te duci la vot.

    • Am mai spus-o (plafonarea salariilor bugetarilor la salariul mediu pe economie), dar ei doar si-au scuipat in san si si-au vazut in continuare de parandaraturi si de amantlacuri, desi teama pe care le-o inspira Coviduț-19 e mai puternica decat atractia sexuala, asa ca unele amante au cam facut panza de paianjen de la atata asteptare…

    • @Aveti ce votati,
      Subscriu

  4. Tăiați celpuțin 50-60% din salariile din primării, umflate de ei înșiși cu permisiune de la psd, curățați organigrama fiecărei primării de șoferii primarilor, consilieri, tot felul de tăietori de frunze la câini, etc…eliminați indemnizațiile consilierilor locali, interziceți-le orice fel de contracte pe perioada crizei, pentru că unii primari sunt de-a dreptul iresponsabili și inconștieni, …și multe altele …și vor avea bani și pentru investiții. Închisoare și recuperarea prejudiciului îndoit pentru șmecherii din administrație…. Răspundere personală pentru fiecare leu din banul public, nu trecerea lui la bugetul de stat și păstrarea incompetentului sau șmecherului mai departe în funcție…Câte și mai câte s-ar putea face dacă ar fi voință politică…

    • Taie-le si apoi vei avea nivelul de coruptie din anii post-revolutionari. Solutia nu e sa taie salariile ci sa taie din personal. E o solutie aplicata in orice firma privata pentru ca in momentul in care tai salariile, motivatia generala va fi 0. Sigur, nu discut aici de tot felul de bonusuri care nu sunt parte din salariu si ar trebui eliminate din start in situatia curenta.

    • Soluții sunt, dar trebuie să vrei

    • Fraza asta de manual, cu voința politică îmi place la nebunie, mă tavalesc de râs…păi voința politică ne-a adus unde suntem, ce avem noi nevoie este onoare, muncă, conștiinciozitate…

  5. Dupa ce si-au pus Salarii pana la cer si inapoi la TOT personalul semianalfabet din Primariile si Consiliile Judetene si Prefecturi din TOATE Companiile de Stat si Ministere si Agentii si… evidntn ca cer ajutor, nimeni nici PSD nici PNL nu se atinge de aceste Salariii umflate cu pompa PSDista!
    Din 2017 incoace, An de An de la Bugetul de Stat sunt pompate Sume uriase pentru Plata Salariilor uriase la Autoritatile locale(mici exceptii la Marile Orase care au Bugete mai mari!), desi Conform legii TREBUIE asigurate Salariile din Bugetele LOCALE!
    Evidfent ca nici PNL nu se va atinge de salariile uriase din Primariile si Consiliile judetene, acolo sunt si oamenii lor, ia uite cum senina nevoie mare, Ministresa Muncii Violeta Alexandru a Declarat ASEARA la DIGI 24, socand Poporul Roman, cand intrebata ce IMPACT financiar va avea asupra Bugetului acel somaj tehnic la Bugetari, a spus: „Ministrul Muncii NU știe câți angajați sunt în sectorul public: „NU există o centralizare la nivelul țării”.
    Ministrul muncii, Violeta Alexandru, încă NU știe câți angajați din Sectorul public vor fi afectaţi de somajul tehnic, pentru că NU există o Bază de date care să centralizeze toți Angajații de la Stat, iar aceasta este o problemă mai veche a sistemului. Cu toate acestea, ministrul spune că are INCREDERE(adica, fiecare primar POASTE face cum VREA, nu il paote VERIFICA nimeni OFICIAL!) în evaluarea și datele pe care i le vor transmite în acest sens conducătorii fiecărei structuri a statului, inclusiv de la nivelul autorităților locale.

    „NU există nicio evaluare într-un singur loc a tuturor angajaților din sistemul public și am mai vorbit despre acest lucru.

    Violeta Alexandru: „În REVISAL, în registrul electronic de evidență a salariaților, sunt salariații din sistemul PRIVAT”.(adica, cei de la Stat pot lipsi, pot veni acnnd vor ei sis eful lor la Serviciu!) NU au cuprins in REVISAL: si bugetarii ca sa NU se vada VENITURILE Lunare URIASDE! De ce NU sunt si cei din sistemul de Stat, madam”?!)
    În România, fiecare angajator își știe structura echipei și funcție de moment, se face o centralizare pentru fundamentarea unor decizii, moment la care se văd anumite minusuri în bazele de date legate de tot ce înseamnă angajat în sistemul public.
    NU că nu știm astăzi, n-am știut NICIODATA câți angajați sunt în sectorul public. NU există o centralizare la nivelul țării cu privire la toți angajații din toate Primăriile, toți angajații din toate Consiliile județene, toate Prefecturile, toate Companiile.
    Violeta Alexandru: NU am știut niciodată câți angajați sunt în sectorul public, câți sunt în primării, în toate structurile statului”, a spus Violeta Alexandru, potrivit Digi24.ro

    Ametito, NIMENI nu va impiedica sa cereti, de Exemplu, pentru Luna Anterioara ce NUMAR de Salariati a PLATIT Fiecare Primarie, Prefectura, CJ, Companie de Stat, Minsiter, Institutie publica, etc si asa PUTETI STI cati Angajati la Stat au fost in Luna X din Anul 2020!
    O mincinoasa!

    MINTE, STIE foarte bine, uite Cifra Oficiala pe Ianuarie 2020, din Datele Oficiale de la Ministerul de Finante, uite cum gasiti:
    Site Ministerul de Finainte.ro, apoi pe Domenii, apoi pe Bugetul de Stat- gasiti Numar salariati bugetari si deschidenti EXCELUL, gasiti „Numar de Posturi ocupate in Institutiile si Autoritatile publice in Februarie 2020”, (e Cifra aia care arata ca in Ianuarie 2020 Numarul de bugetari a CRESCUT, in 3 Luni de guvernare PNL cu ~ 5300 posturi, fata de cat arata in Octombrie 2019 cand MF arata 1, 236 Milioane bugetari!) acelasi Site arata ACUM 1.246.340 posturi pe Februarie 2020.(include si Admisnitratia locala finantata de la Bugetul de Stat!)
    Dupa ce in Ianuarie 2020, Site-ul MF arata 1,241 Milioane bugetari!(peste 5300 bugetari in plus!)
    In Februarie 2020 a CRESCUT fata de Ianuarie 2020, d-aia NU spune madama Alexandru, gasiti pe Site-ul MInsiterului de Finante(MF)!!
    https://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?categoriebunuri=numar-salariati-bugetari&pagina=domenii&menu=Buget

    • @lili,
      Foarte corect ve spui, subscriu

    • @ABC: parerea mea e ca din acest motiv s-au si oprit cu masura Somajului tehnic la bugetari, anuntata cu mare tam-tam de Orban: a venit BOMBA asta de la Autoritatile locale, care NU mai au BANI de Salarii!!
      Acum sa va vad, populistilor!!
      COVID 19 a aratat, daca mai era nevoie, brambureaza desavarsita in care se scalda Romania!
      Desavarsit de periculoasa!!!

      Azi am descoperit, dupa ce am tot cautat, uitati-va ca pe Site-ul sau, Ministerul de Finante anunta Lunar Numarul de bugetari, si totusi Ludovic Orban a NEGAT saptamana trecuta la TVR 1 la Ionut Cristache, cand a fost intrebat depsre Cresterea Nuamrului de bugetari in 3 LUNI de guvernare PNL, ba mai mult am auzit CLAR cum el s-a laudat in fata lui Cristache ca Ministrii au REDUS Numarul de angajati, fiecare in Minsiterul lui!
      Orban e un mincinos, ca si Dragnea, Veorica, Ponta, Taricenau, NU e altfel, va plati PNL cu varf si indesat!!
      Daca Orban crede ca ne va putea minti pe noi cei care am votat cu PNL, asa cum ii mintea Dragnea pe votantii PSD, se insala Orban de la PNL!
      Amarnic se insala si va pierde!!!

  6. Am mai spus-o (plafonarea salariilor bugetarilor la salariul mediu pe economie), dar ei doar si-au scuipat in san si si-au vazut in continuare de parandaraturi si de amantlacuri, desi teama pe care le-o inspira Coviduț-19 e mai puternica decat atractia sexuala, asa ca unele amante au cam facut panza de paianjen de la atata asteptare…

  7. Să trimită poliția in patrulare sa se termine mai repede. Am fost în Dâmbovița ieri, punctul 4 din declarație și satele erau pline de oameni pe la porți. Mai mulți decât acum două săptămâni. Nicio mașină de politie nu am văzut în localități. Ce o sa ne lovească și pe noi…

  8. Ce chestie, nu mai departe de anul trecut isi mareau salariile intr-o veselie…. O încrengătură de rubedenii si pile si nesimtiti fara studii, dar cu carnet de partid, asta este administratia publica, locală si centrală…

  9. He, he, altii care cred ca guvernul are fabrica de bani. Precum dobitocul de Orlando, stilp de cafenea, care credea ca ANAF-ul si Finantele produc banii.
    Guvernul ia bani de la noi (cetateni si firme), iar acum mai greu cu banii.

  10. Nu mai sunt bani de bayramuri , de spectacole de prost gust, de borduri si sensuri giratorii inutile si poate multe altele de unde se putea baga mana magica a edililor .
    Si vai nu mai sunt bani pentru salariile de mii de euro sa indestuleze angajatii din primarii.

    • Pariem ca Guvernul le va DA Banii necesari platii Salariilor URIASE in TOATE Autoritatile locale: Primarii, Consilii Judetene si in TOATE Deconcentratele ce tin de Autoritatile locale, TOATE cu Salarii URIASE de la PSDragnea!
      TOTI isi vor lua Salariile uriase, decocamdata NU s-au atins de ei, doar vorbe goale la TV de la Orban si Violeta Alexandru, a RECUNOSCUT aseara la DIGI 24 chiar Minsitrul Muncii, Violeta Alexandru, care a spus „Sunt discutii, decocamdata, NU eu singura decid, NU stiu ce IMPACT Bugetar va avea, pentru ca NU stim CATI Bugetari sunt”, gasiti pe net declarariile halucinante ale Minsitrului Muncii Aseara la Digi 24!!

  11. Sai ntre in colaps , ca au cheltuit banii aiurea. Au angajati fara numar si fara atributii . Tara dosarelor in dublu exemplar si a hartiilor.

  12. Ce oportunitate uriasa pt a face rapid o reforma administrativa prin care sa unim 2 sau chiar 3 comune intr-un singura si 3 judete intr-unul singur. Am ajunge la modelul de organizare locala a Poloniei si am accesa mult mai usor fondurile europene. Si apoi eu stat roman, in loc sa platesc de 2 ori aceleasi salarii angajatilor din 2 primarii diferite de comuna, concediez jumatate din ei, iar primariei nou rezultate din unirea comunelor le cumpar vreo 3 sau 4 Duster-uri, niste computere si telefoane ca sa-i ajut sa-si faca munca mai usor. Ba mai am si optiunea sa scot la vanzare sediile fostelor primarii si consilii judetene care acum nu mai sunt folosite.

    REDUCERE prin Comansare si DIGITALIZARE este reteta succesului pt aparatul bugetar din Romania.

    Oare de ce ma indoiesc ca PNL-ul nu va face nimic din toate astea?

    • Pai, si clientela politica PNLista de unde sa suga BANII Publici?!
      Amintiti-va cum in perioada cand PNL era in Opozitie cum Anunta dl Fl Catu ce mare Reorganziare va face PNL cand va veni la guvernare, cum vor face celebrele Audituri care ne vor arata DEZASTRUL PSDIst:
      22 August 2019, G4media.ro: „Florin Câțu, atac la ”privilegiile bugetarilor”.
      Florin Cîțu a lansat în urmă cu 2 zile un atac dur la adresa bugetarilor in corpore, criticând ”privilegiile” acestora și cerând fie taxarea suplimentară a angajaților la stat, fie renunțarea la vouchere, tichete de vacanta, sporuri și pensii speciale. Imediat, senatorul PNL a fost criticat atât de PSD, cât și de sindicaliștii din educație, care i-au cerut lui Ludovic Orban sancționarea lui Cîțu.
      Pentru a atenua impactul poziționării lui Cîțu, Ludovic Orban a fost nevoit să îi asigure într-un interviu TV pe bugetari că ”nu sunt în pericol”. În privința voucherelor de vacanță, Orban a trebuit să promită că PNL vrea extinderea voucherelor de vacanță și la angajaţii din mediul privat.”

      21 August 2019: „Senatorul PNL Florin Citu acuza ca bugetarii sunt privilegiatii societatii, in conditiile in care Salariile nete ale acestora sunt DUBLE comparativ cu cele din sectorul privat.
      In replica, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, sustine ca „PNL dispretuieste romanii care muncesc”.
      „In medie Salariile NETE ale bugetarilor sunt DUBLE fata de cele din Sectorul privat. DUBLE! Dar comparatia nu este corecta. Nu surprinde toate informatiile.
      Bugetarii primesc tichete de vacanta, tot felul de sporuri, zile libere si cel mai important siguranta ca, indiferent de cat prost isi fac meseria, nu pot fi concediati. Tot ce primesc in plus bugetarii este sustinut de Taxe platite de Privati.
      Este clar ca bugetarii sunt privilegiatii societatii. Fara niciun dubiu.
      Trebuie sa avem curajul sa recunoastem TOTI acest lucru.
      Restul romanilor, din tara si din strainatate, muncesc pentru ca bugetarii sa traiasca bine, chiar daca majoritatea sunt praf la locul de munca (Exista o parte dintre bugetari care merita fiecare leu pe care il primesc. Ei sunt singurii care raman in guvernarea liberala.)
      O DISCRIMINARE nenorocita care trebuie sa dispara din societate. AJUNGE!!!”, a scris Florin Citu pe contul sau de Facebook.

      Dupa ce PNL a venit la guvernare, Fl Catu a „uitat” ce a declarat cand PNL era in opozitie!
      NOI, Romanii votanti ai PNL, NU am uitat, iar PNL va plati cu varf si indesat minciunile si populismul si privilegiile pastrate bugetarilor!!

  13. Oricum taie frunze la caini ca o buna parte din bugetari

  14. Au uitat să menționeze salariile lor, care produc 95% din cheltuieli. Primăriile in cauză exista pentru primari și rude, nu pentru cetățeni.

  15. Cat e domne salaru,cat e salaru? Sunt peste 60 % primarii care papa 70-80% din banii pe salarii,prime,deplasari, biserica,etc Folositi banii publici cu cap pentru noi toti , nu pentru voi ticalosilor!

  16. Daca si-au marit salariile cat au vrut ei, si si-au angajat neamurile, cate au vrut ei, sa le reduca tot ei!
    De unde sa va dam ba, daca n-avem ?

    • Platforma AMBI: „Jumătate din bugetari sunt de prisos. Ei sunt în „șomaj netehnic” de ani de zile.”
      Președintele Alianței Metropolitane București-Ilfov(AMBI), Vlad Cristian Soare, susține că măsurile luate de guvern în domeniul bugetar arată că jumătate din angajații din acest sector sunt de prisos, din moment ce statul își permite să îi trimită în șomaj tehnic în această perioadă.
      Președintele AMBI compară situația din domeniul bugetar cu cea din sectorul privat, unde măsurile luate de patroni au fost mult mai dure.
      „Ce guvern! Ce măsură!
      Noi avem un guvern care bagă în șomaj tehnic bugetarii asigurându-le 75% din salariu pentru cele 2 săptămâni cât stau acasă. Practic din cele 4 săptămâni, bugetarii vor fi plătiți după următoarea schemă: 2 săptămâni – 100% și 2 săptămâni – 75%!
      Toate astea, în timp ce în mediul privat se pune problema dacă cineva își mai permite să dea măcar 25% din salariu.
      Și atunci îmi pun o întrebare firească: dacă în perioada de criză aparatul statal poate funcționa cu 1/2 din oameni, înseamnă că oricum 1/2 sunt de prisos. Ei SUNT în “șomaj netehnic” de Ani de zile.
      După cum știți, AMBI este prima platforma politică ce și-a asumat în Programul sau desființarea a mii de posturi din administrația publică locală mergând pe ideea unei REorganizări teritoriale prin comasarea unităților adminsitrativ teritoriale”, a scris Vlad Cristian Soare, președinte AMB, pe Facebook.

      Vlad Soare, Presedinte AMBI: „Observăm pentru a mia oară cum gașca asta de politicieni își va proteja în primul rând pielea”.
      ​​“Observam pentru a mia oara cum gasca asta de politicieni care exista de 30 de ani in Romania isi va proteja in primul rand pielea si bunastarea sa si abia apoi oamenii”, scrie Vlad Soare, fondatorul AMBI, pe pagina sa de Facebook.
      “Intr-o societate normala, demnitarii sunt primii care renunta la beneficii in momente de criza. Ce au facut ei? Au introdus in somaj tehnic bugetarii, dar au uitat sa taie si din beneficiile demnitarilor.
      Toate acestea in timp ce privatul este sufocat, speriat si in pragul colapsului.
      Sunteti acolo pentru binele poporului, nu pentru binele personal. Un leader conduce prin puterea exemplului, dar ei nu sunt nici exemple si cu atat mai putin leaderi.
      Dupa cum stiti, AMBI este prima platforma politica ce si-a asumat in programul sau desfiintarea a mii de posturi din administratia publica locala mergand pe ideea unei reorganizari teritoriale prin comasarea unitatilor administrativ teritoriale, cu scopul de a fluidiza procesele administrative, aspect care ajuta in primul rand mediul privat si de afaceri”, mai arată Avocatul.

  17. Pai e simplu :taiati-va salariile alea nesimtite pe care vi le-ati dat singuri si dati afara pe toti taietorii de frunze la caini din primarii angajati doar pt. ca sunt fiica , nepoata , amanta , verisoara cuiva important.

  18. Sa nu mai ceara! Cand primarii(in special ghiorlanii PSD) au facut angajari pe salarii grase pentru fel si fel de bagatori de seama, cand au marit salariile de-a valma, nu s-au gandit cum ar putea sta lucrurile in caz de criza?
    Sa li se dea bani in functie de performante si in functie de propunerea unui plan strict de reducere a cheltuielilor si a schemei de personal.