Orăşelul italian fără niciun caz de Covid 19. Primarul: ”Mă credeau nebun”
A preveni este mai bine decât a trata. Flavio Cera, primarul unui mic orășel de 2800 de locuitori, situat pe vârful unui deal din regiunea Lazio, nu departe de Roma, al cărui nume este un amestec benefic între cuvintele „frumos” și „vesel”, Bellegra, știe bine acest lucru.
Zero cazuri
Vizionar, pe 3 martie primarul a decis să închidă orașul, anticipând dinainte ce se va întâmpla în scurt timp în Italia, iar faptele i-au dat dreptate: Bellegra este printre puținele localităţi italiene în care nu s-au confirmat cazuri de COVID 19. Zero. „Nici unul și sperăm că sfântul nostru patron, San Sisto, ne va proteja în continuare”, declară primul cetățean care a amestecat sacrul cu profanul. „Am pus faşa tricoloră la picioarele sfântului. O voi lua înapoi când se va termina epidemia”.
„Esti nebun … „
Olevano Romano, Affile, Subiaco, Rocca Santo Stefano, Genazzano, sunt numele localităților apropiate de „epicentrul” Bellegra și fiecare dintre ele prezintă mai multe cazuri de coronavirus în rândul locuitorilor. Pare că Cera a avut dreptate când s-a opus hotărârilor luate de primarii din oraşele vecine care se distrau pe seama lui. „Mă sunau să mă întrebe ce fac, unii erau ironici şi-mi spuneau: ai înnebunit”, le-a povestit primarul jurnaliştilor de la Il Mesaggero.
„Secretul” oraşului Bellegra și deciziile primarului său au origini nordice, fiind rezultatul sfaturilor pe care i le-au dat colegii săi de la Bergamo și Brescia. Flavio Cera a profitat de toate aceste sfaturi, aplicându-le în orăşelul său. „Le-am apreciat cuvintele. Fac parte din Uncem, Uniunea Națională a Municipiilor, Comunităților și am o relație strânsă de colaborare cu mulți primari”.
Planul de acțiune
Așa se face că, începând de marți, 3 martie, cu o lună în urmă, viaţa oamenilor din Bellegra s-a schimbat radical: au început să fie monitorizate mișcările populației, a fost pregătit un plan pentru persoanele în vârstă și au fost alertaţi medicii de familie și voluntarii. „Cel mai important a fost să limităm cât mai mult locurile de întâlnire – spune primarul – Apoi am continuat să igienizăm periodic totul”.
Oamenii au fost invitați să stea acasă, să evite aglomerațiile din supermarketuri, cozile la bănci sau la oficiul poștal. Într-un orăşel atât de mic, unde toată lumea se cunoaște, cea mai mare dificultate a fost aceea de a menține distanțarea tuturor. Într-o a doua fază, persoanelor în vârstă li s-au livrat alimente la domiciliu, iar medicii de familie lăsau rețeta într-un fel de cutie de scrisori. În acel moment, protecția civilă sau alți voluntari cumpărau produsele din farmacie şi le lăsau în fața caselor.
Măștile, un dar „de sus”
Totul a fost perfect, însă la un moment dat, Bellegra a trebuit să facă față unei probleme spinoase: lipsa măștilor. Cu toate acestea, pare că, într-adevăr, orașul s-a născut sub o stea norocoasă și un monsenior din Vatican, Don Americo Ciani, originar din acele părți, a oferit oraşului o cantitate mare de pânză potrivită pentru confecţionarea acestora, sarcină care a revenit tuturor femeilor din oraş care aveau o maşină de cusut.
Primele 500 de măști au fost distribuite vârstnicilor și persoanelor mai vulnerabile, apoi voluntarilor. Ritmul de producție este continuu și un alt stoc este aproape gata. „Le dăm celor care au nevoie de ele”. În oraşul în care totul este perfect, începând de joi, vor fi disponibile şi tichetele de cumpărături. „Cerul îi ajută pe oamenii veseli ”, spune proverbul. Sau poate ajută Bellegra …?
Sursa: Il Giornale / Articol de Alessandro Ferro / Traducerea Cătălina Păunel
Foto: Orășelul italian Bellegra / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii