G4Media.ro

Oraşul biblic Betleem anulează festivităţile de Crăciun, în solidaritate cu Fâşia Gaza/…

sursa foto: Captură video

Oraşul biblic Betleem anulează festivităţile de Crăciun, în solidaritate cu Fâşia Gaza/ A fost instalată o scenă simbolică a Nașterii Domnului, cu moloz şi sârmă ghimpată

Municipalitatea din Betleem, în Cisiordania ocupată, locul unde consideră creştinii că s-a născut Isus, a decis să anuleze toate festivităţile de Crăciun, în semn de susţinere a palestinienilor din Fâşia Gaza, iar în locul tradiţionalului brad împodobit de Crăciun oraşul biblic a instalat o scenă simbolică a Naşterii care denunţă bombardamentele Israelului, iar biserici din oraş cer ”oprirea genocidului imediat”, transmite News.ro.

Grota Naşterii era pustie, fără pelerini – un lucru neobişnuit -, în contextul în care în această perioadă simbolică a anului coada de aşteptare era de mai multe ore.

”Sperăm cel puţin ca localnicii să vină (la slujba de la miezul nopţii). De obicei, din cauza rezervărilor din întreaga lume, ei nu au mult loc. Anul acesta nu mai există un sistem de rezervare, aşa că îmi imaginez că biserica va putea să primească mai mulţi localnici”, declară BFMTV un preot din parohia Sf Caterina din Betleem, Rami Asakrueh.

La Betleem, atmosfera nu este de sărbătoare, ci de doliu, iar uneori de furie.

În urmă cu mai multe zile. municipalitatea oraşului biblic a anunţat că, pentru a denunţa situaţia din Fâşia Gaza, nu instalează tradiţionalul brad de Crăciun.

În locul acestuia, în faţa Bazilcii Naşterii, a fost instalată o scenă a Naşterii care simbolizează situaţia din enclava palestiniană şi denunţă bombardamentele, alcătuită din pietre şi sârmă ghimpată.

Faptul religios este înlocuit, puţin câte puţin, de denunţarea politică.

În predica sa de Crăciun, reverendul Munther Isaac, un pastor al parohiei luterane din Betleem, care a instalat personal o creşă în care Isus este învelit cun un keffieh – o eşarfă tradiţională palestiniană -, a îndemnat la ”opirea genocidului”.

”Toate persoanele văd un Isus între dărâmături, ca după un bombardament în (Fâşia) Gaza. Suntem luaţi la rost despre tăcerea lumii. Vrem să folosim atenţia acordată Betleemului în momentul Crăciunului pentru a transmite acest mesaj. O spunem inclusiv în timpul slujbei – opriţi genocidul imediat”, declară el BFMTV.

Pentru puţinii credincioşi prezenţi cu doar câteva ore înainte de Crăciun, mesajul este de asemenea clar.

”Ne-ar plăcea ca oamenii, în Franţa, şi peste tot în lume, să se gândească la noi de Crăciun, la pământul lui Isus, la creştinii din Palestina şi la locuitorii Ţării Sfinte”, subliniază un creştin din Palesina, Usama.

Războiul in Fâşia Gaza între Israel şi Hamas s-a soldat cu 20.258 de morţi în enclavă, majoritatea copii, adolescenţi şi femei, şi peste 53.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Războiul a fost lansat ca represalii după un atac fără precedent, la 7 octombrie, al mişcării islamiste palestiniene, soldat cu aproximativ 1.140 de morţi în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza ultimelor date israeliene. Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostitice atunci şi aduse în Fâşia Gaza.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Este trist. …Și nu este ușor să fii creștin în regiunea în care s-a născut Isus nici măcar în ziua în care aceasta se sărbătorește.

    Desigur, marile canale de știri prezintă imagini și menționează numărul civililor, femei și copii, uciși doar pentru că erau acolo. Iar unele oficialități ale confesiunilor creștine din zonă îndrăznesc să vorbească despre creștinii din regiune.

    Aceasta este una dintre puținele știri de acolo publicate în regiunea noastră fără ură, ci doar cu multă tristețe și compasiune, în ziua în care s-a născut Isus. La fel ca în urmă cu mai mult de două milenii, în orașul acela, nașterea Sa nu este bine primită.