Oraşul Milano interzice fumatul în spaţii exterioare de la 1 ianuarie 2025
Primăria oraşului Milano (nord) va interzice de la 1 ianuarie 2025 fumatul de tutun în spaţii exterioare, la mai puţin de 10 metri de alte persoane, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului, fiind însă permisă utilizarea ţigărilor electronice, transmite vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.
Măsura face parte din „Planul pentru Aer şi Climă”, care vizează reducerea emisiilor de substanţe nocive în oraş după ce „numeroase studii clinice au demonstrat că expunerea la poluanţii din aerul oraşului Milano dăunează sănătăţii”, a explicat Consiliul municipal pe site-ul său.
„De la 1 ianuarie 2025, interdicţia de a fuma va fi extinsă la toate spaţiile publice exterioare, cu excepţia locurilor izolate unde este posibil să se respecte o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de alte persoane”, se arată în text.
Din ianuarie 2021, fumatul va fi interzis la Milano în parcuri, staţii de transport public, zone în care se practică activităţi sportive şi cimitire, iar la începutul anului 2025 măsura va fi extinsă la toate locurile publice în aer liber, inclusiv trotuarele.
Nu s-a precizat deocamdată cum va fi reglementată aplicarea acestor reguli, însă totul pare să indice că va fi vorba mai degrabă de o măsură de descurajare decât de una punitivă, potrivit media locale.
În cazul în care Consiliul Municipal din Milano menţine amenzile din interdicţiile actuale, persoanele care încalcă reglementările riscă sancţiuni cuprinse între 40 şi 240 de euro.
Interdicţiile exceptează utilizarea ţigărilor electronice, foarte răspândite în Italia, care pot fi utilizate în continuare fără limitări.
Conform celor mai recente date publicate de Institutul Italian de Statistică (ISTAT), în 2023, în Italia, 18,7% dintre persoanele de 11 ani şi peste această vârstă se declarau fumătoare, un procent ce creşte semnificativ în rândul tinerilor, atingând vârfuri la grupa de vârstă 25-34 de ani (26,9%).
„În Milano, timp de mulţi ani, valorile limită pentru diferiţi poluanţi nu au fost respectate”, a explicat Consiliul Municipal în nota sa „şi, în consecinţă, nivelurile de poluare a aerului au un impact semnificativ asupra cetăţenilor”, chiar „reducând speranţa de viaţă cu 2 sau 3 ani”.
Se doreşte în special combaterea excesului de particule în suspensie cu un diametru mai mare de 10 micrometri (PM10) şi a dioxidului de azot.
Fumatul de tutun se numără printre principalele surse de emisii de PM10, alături de transportul rutier, utilizarea solvenţilor şi „arderea cauzată de pizzerii cu cuptoare pe lemne”, printre altele.
Municipalitatea continuă punerea în aplicare a Planului pentru Aer şi Climă, în pofida faptului că în 2021 şi 2022 Curtea Regională de Apel (TAR) din Lombardia a anulat unele dintre propunerile sale, cum ar fi interzicea focurilor de artificii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank