G4Media.ro

Orașul Nairobi organizează o dezbatere publică pe tema pisicilor cu rabie: Iubitorii…

sursa foto: Unsplash/ Amber Kipp

Orașul Nairobi organizează o dezbatere publică pe tema pisicilor cu rabie: Iubitorii de feline acuză autoritățile că vor să impună o „taxă pe pisici”

Iubitorii de feline din capitala Kenyei au fost îngrijorați de amenințarea a ceea ce este perceput ca o „taxă pe pisici” – și orice discuție despre taxe în națiunea est-africană ridică semne de întrebare, scrie BBC.

Propunerea vine din partea comitatului orașului Nairobi, care dorește ca toate pisicile să fie înregistrate de către proprietarii lor – ceea ce unii consideră o adevărată catastrofă.

Proprietarii de pisici din Nairobi ar trebui să cumpere un permis anual – care costă 200 de șilingi kenyeni (1,50 $), împreună cu dovada că animalul a fost vaccinat antirabic.

Nu numai atât, dar proprietarii de pisici ar trebui să își asume responsabilitatea pentru comportamentul prietenului lor blănos, și știm cu toții că o pisică nu prea acceptă instrucțiuni.

În conformitate cu proiectul de lege privind controlul și bunăstarea animalelor din oraș, aceștia ar trebui să se asigure că animalele lor de companie nu „tulbură liniștea” locuitorilor. De asemenea, aceștia ar fi obligați să închidă pisicile în călduri.

Legislația propusă are ca scop declarat îmbunătățirea bunăstării pisicilor, însă unii locuitori ai orașului nu sunt convinși.

Recent, kenyenii au forțat guvernul să retragă o lege a finanțelor care introducea o serie de taxe controversate – iar acest plan al comitatului Nairobi este văzut de unii ca făcând parte din apetitul guvernului de a obține mai multe venituri.

Unii kenyeni se întreabă cât de aplicabilă este această taxă, având în vedere populația ridicată de pisici vagaboande sau sălbatice.

Populația de feline a orașului – cu excepția leilor din Parcul Național Nairobi – nu este cunoscută, dar acestea sunt omniprezente: dau târcoale pe străzi, se relaxează în magazine și se hrănesc la gropile de gunoi și în restaurante.

Urletele diferitelor feline în diferite registre pot deseori întrerupe liniștea nopții, în special în timpul sezonului de împerechere.

Naomi Mutua, care, cu mai mult de o duzină de pisici, se autointitulează „mama pisicilor” din Nairobi, a declarat pentru BBC că autoritățile capitalei ar fi trebuit să consulte proprietarii de pisici, organizațiile de salvare și grupurile veterinare înainte de a elabora proiectul de lege.

Ea conduce un grup de Facebook cu aproximativ 25 000 de iubitori de pisici și spune că introducerea vaccinării antirabice obligatorii este un lucru bun, dar se întreabă cum se va realiza în realitate.Potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 2 000 de kenyeni mor în fiecare an din cauza turbării provocate de mușcăturile de câini sau pisici.

Iar Mutua spune că prima premisă a oricărei noi legi ar trebui să înceapă cu îmbunătățirea „standardelor de îngrijire care lipsesc”.

Ea se întreabă dacă izolarea unei pisici în sezonul de împerechere ar însemna „restricționarea comportamentului său natural”.

În acest context, comitatul organizează o consultare publică – care a început încă de vineri. Locuitorii orașului își vor putea exprima opiniile cu privire la proiectul de lege, care ar putea fi luate în considerare de către adunarea locală pentru amendamentele ulterioare.

Pentru șefa Societății kenyene pentru protecția și îngrijirea animalelor (KSPCA), Emma Ngugi, proiectul de lege este o măsură binevenită, având în vedere că bunăstarea animalelor în oraș este o „problemă uriașă”.

Dar licențele, crede ea, nu sunt probabil soluția, deoarece oamenii nu vor să revendice proprietatea pisicilor.

Unii oameni ar putea ajunge să își alunge pisicile dacă sunt obligați să plătească pentru ele, ceea ce ar anula scopul proiectului de lege.

„Dacă introduceți ceea ce este în esență o taxă pe pisici, atunci va fi și mai greu pentru organizații ca noi, care lucrăm în comunități, să convingem oamenii să își asume responsabilitatea”, a declarat ea pentru BBC.

Ngugi subliniază, de asemenea, că există deja o legislație privind deținerea câinilor care este ignorată, deoarece majoritatea oamenilor nu se deranjează să obțină permise pentru aceștia – chiar și cei care își permit să facă acest lucru.

Conform proiectului de lege propus, proprietarii de pisici care nu respectă standardele de licențiere și de bunăstare ar fi vinovați de infracțiune și pasibili de sancțiuni, inclusiv pedepse cu închisoarea.

Cu toate acestea, mulți oameni iau în derâdere ideea că cineva se va ocupa de aceste verificări.

Directorul KSPCA spune însă că „suprapopularea pisicilor” este o problemă majoră, cele turbate reprezentând un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu. Ea ar prefera să fie introduse servicii veterinare low-cost pentru cei care pot plăti și campanii de sterilizare în masă pentru pisicile și câinii vagabonzi – deoarece costul sterilizării unei pisici, de exemplu, poate fi echivalentul salariului pe o lună pentru unii kenyeni.

„Aceasta este o metodologie dovedită în întreaga lume și funcționează”, spune ea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...