G4Media.ro

Orban, anunț de Ziua Justiției: Pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă…

sursa foto: Radu Badoiu

Orban, anunț de Ziua Justiției: Pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei

Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea, a declarat duminică premierul Ludovic Orban, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, arătând că este timpul ca ceva să se schimbe, ”pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”, transmite Agerpres.ro.

„Astăzi, când România marchează Ziua Justiţiei, este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului recent al Justiţiei române, mai ales că 2020 este ultimul an cuprins în strategia actuală de dezvoltare a sistemului judiciar. Au fost şi paşi înainte, pe care trebuie să-i consolidăm, dar trebuie să analizăm obiectiv şi ceea ce nu s-a făcut din motive care ţin atât de mediul judiciar, cât şi de climatul politico-legislativ din ultimii ani. Obiectivele cuprinse în strategie au rămas, din păcate, în mare parte neîndeplinite. Atacuri la adresa independenţei Justiţiei, presiuni făcute asupra unor magistraţi şi imixtiunile politice în acest domeniu au alterat, din păcate, actul justiţiei şi au slăbit încrederea oamenilor în sistemul judiciar”, a precizat prim-ministrul.

El consideră că ”este timpul ca ceva să se schimbe, pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

”Cetăţenii şi-au exprimat clar opinia în acest sens, la referendumul privind legile Justiţiei desfăşurat anul trecut, iar clasa politică şi toţi factorii decizionali trebuie să ţină cont de vocea lor. Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea şi ţine de noi toţi – cei din mediul politic şi cel instituţional – să oprim orice fel de imixtiune din exteriorul ei şi să veghem la respectarea criteriilor de independenţă, imparţialitate, responsabilitate şi neimplicare politică în domeniul Justiţiei, aşa cum este firesc în orice stat de drept”, a menţionat Orban.

În context, şeful Guvernului a anunţat că Executivul pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care ”să se repare ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei”.

”Aşa cum am promis la preluarea mandatului, pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei şi vom demara consultări în acest sens. Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forţe politice parlamentare, fie în mod voluntar, fie prin alegeri. În ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar şi planul de acţiune aferent care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să ne raportăm la obiective realiste, care să ţină cont de stadiul în care ne aflăm acum”, a adăugat acesta.

În opinia acestuia, eforturile pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal trebuie să vină şi din interiorul sistemului judiciar, care nu trebuie să mai permită sub nicio formă interferenţe de orice natură în actul de justiţie.

”Să nu mai avem situaţii în care anumite dosare să treneze, pentru ca legea să fie cu adevărat lege pentru toţi în România. Concomitent, acest lucru înseamnă îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei Europene şi asumarea ireversibilă a respectării principiilor şi valorilor europene. Apreciez munca tuturor profesioniştilor din acest domeniu, judecători, procurori, avocaţi, grefieri şi toate celelalte profesii juridice, am încredere că vor acţiona în spiritul suprem al legii şi al dreptăţii şi le urez succes în nobila lor misiune”, a transmis Ludovic Orban.

sursa foto: Radu Badoiu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. O initiativa laudabila ce se bazeaza pe decizia majoritatii cetetenesti obtinuta in urma referendumul popular de anul trecut . Sa vedem cum si cine va contesta si aceste initiative juridice ?

  2. Mai cu spor, sa nu ne prinda anul viitor tot intr-un picior.

  3. Dah, stim…cunoastem…, stiti numa’ a vorbi si a promite!

  4. „Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forţe politice parlamentare”
    —– Bine, mă, bine, voi vreți dar nu vă lasă PeeSeeeDeee
    Dacă ați primi acum mandat pe 30 de ani, la sfârșitul celor 30 de ani veți spune tot „Noi am vrut dar nu ne-a lăsat PeeSeeeDeee”

  5. Pare ca e prima data in viata lui de neserios cand e serios.

  6. da sticla…., unde e sticla de wiskey?

  7. Au rezolvat legislatia privind pandemia???Klauss a făcut referendum să nu mai apara out pe justiție???De ce se grăbesc tinand cont ca vor parlamentul lor??,Parca sunt în top în preferinte,deci vor avea și parlamentul lor și,atunci pot legifera!Acum să regleze carantina-izolarea-starea de urgență-starea de alertă!!!!Doar nu o sa stam închiși în case toată viața!!!JUSTIȚIA se descurcă si singură de 30 de ani!!!Oricum,nu in favoarea cetateanului,contribuabil pentru salariile si pensiile lor!!!

  8. …cu execuție la Sfântul Așteaptă!

  9. Daca tot schimba legislatia, ar fi binevenita o initiativa pentru introducerea dreptului la Fericire in Constitutie , cum e in tarile nordice 😉 De aici porneste tot economie, cultura, demografie …

    • Mai ușor cu demografia că șefu n-a fost capabil .E tare la … case 7 ,6 case că una i-a luat-o statul nu se potrivea ADN-ul El sas ea fustă scurtă

  10. am vazut referendumul pentru justitie cum s-a desfasurat, care sunt rezultatele, care au fost intrebarile, care au fost asteptarile, cat de ignorate au fost intrebarile reale care au fi putut aduce ordine, cat de greu s-a facut
    scarba de PNL, IOHANIS, DRAKNEA, PSD SI RESTUL DE JEGURI DE AU FOST LA PUTERE 30 DE ANI adica USL

  11. „Prea generala exprimarea, prea vaga, de-a dreptul imprecisa”, ar spune judecatorii CCR citind spusele lui Orban: „…pregatim la nivelul guvernului o initiativa legislativa prin care sa reparam ceea ce au sticat altii la legile justitiei.”

    Si evident totul incepe cu un „studiu de prefezabilitate”, respectiv cu niste consultari ! Cand :studiul de prefezabilitate al „de reparare a stricaciunilor din justitie” va fi incheiat, incepe munca propriu-zisa care va avea succes dupa cum spune primul ministru doar daca „ceilalti” vor abandona „agenda retrograda” , adica in alti termeni tradus pt a se intelege nu vor fi descoperite de altii pe parcurs fel si fel de obstacole de genul aparitia in zona a unei familii de ursi violeti sau a unei colonii de lilieci imblaniti !
    Lasand gluma la o parte vreau sa spun ca discutia deschisa de Orban este pur electoralista, actualul guvern nu are nici intentia, vointa, nici capacitatea de a porni o lege reparatorie in domeniul justitiei. Cu cine ? Cu Predoiu care a dat un cod penal si de procedura penala plin de neconstitutionalitati ?

    PS. A fost Ziua Justitiei Premierul trebuia sa livreze ceva si a livrat (exagerat zic eu !) Maine daca e ziua Mineritului Orban va spune ca guvernul va porni consultari pt o lege care sa redeschida mineritul dar unul ecologic… Si tot asa …

  12. da da …să reparați pacea dintre familii și să împărțiți ca frații 🙂 să-i ferească pe toți de cele rele, de cele văzute și cele nevăzute 🙂 duamne ajută 🙂

  13. Iar vorbe ! Măriți pedepsele pentru toate infracțiunile, eliminați prescripția, mai ales pentru infracțiunile economice, prejudiciul recuperat imediat după condamnare, altfel adio eliberare condiționată. Și sper să nu lucreze Predoiu la aceste legi, el este vinovatul principal din PNL pentru aberațiile din Justiție. Amendați Constituția, în care să scrie negru pe alb că pensia este după contribuție pentru toată lumea, ca să priceapă și Dorneanu și gașca lui, să nu mai poată spune că eliminarea lor este neconstituțională.