G4Media.ro

Orban anunță schimbarea legislației de funcționare a CCR: ”Decizia Curții e aproape…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Orban anunță schimbarea legislației de funcționare a CCR: ”Decizia Curții e aproape un îndemn la anarhie, la nerespectarea regulilor, a legilor”

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că este decis să găsească soluții pentru a schimba legislația de funcționare a Curții Constituționale, catalogând decizia de ieri a CCR cu privire la amenzi drept ”aproape un îndemn la anarhie”.

”Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile legale și constituționale care reglementează activitatea Curții Constituționale. E clar că trebuie schimbate dacă au dus la o asemenea componență a CCR care să transforme Curtea într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituției, de cele mai multe ori împotriva intereseului general”, a spus premierul Orban într-o conferință de presă la Craiova.

Context. Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

Curtea Constituțională precizează, într-un comunicat, că a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituțională în integralitate: „A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.”

OUG 34 modifica articolul 28 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și al stării de urgență, pe care de asemenea CCR l-a declarat neconstituțional.

Potrivit ordonanței de urgență 34, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Foto: Valer Dorneanu, președintele CCR (Inquam Photos / George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Componenta Curtii sa fie formata din judecatori adevarati,nu din politruci cu 20-25 ani “experienta” in drept,absolventi de Spiru Haret ! Una din masurile ce trebuiesc luate

    • Diferenta intre Dancila si Orban este ca prima este doar proasta, al doilea are o „calitate” in plus… Este si îngâmfat, adica este un prost îngâmfat.
      Decizia a fost luata cu unanimitate. La CCR avem si juristi adevarati, unii chiar profesori de drept constitutional.
      Cel putin 2 au fost numiti de Iohannis, fostul consilier prezidențial, Simina Tanasescu (prof universitar de drept constitutional – tot respectul) si Livia Stanciu (cea care l-a bagat la puscarie pe Gutau, ulterior a fost condamnata la Cedo, fapt ce nu l-a deranjat pe Iohannis sa o propuna judecatoare la CCR, ca sa vezi).

    • Puteau măcar să mai amâne decizia încă 10 zile și nu era nicio problemă. Au mai amânat de atâtea ori. Niște javre la ordinul PSD-ului, ca să facă probleme guvernului.

    • Agariciule. CEDO nu condamna judexatorii ci instanta de judecata. La Inalta Curte din care facea parte Livia Stanciu erau complete de 3 judecatori. Deci esti prost.

    • Schimbarea legislatiei CCR?
      A, sa fie in interesul PNL sau al cui?
      Apoi vine PSD si schimba legea in interesul lui?
      Pai nu asta faceti de nspe mii de ani?
      Schimbati legile cum schimba altii chilotii, dar uitati sa le respectati?

      Ba, inconstientilor, e pandemie, e criza economica, morala, politica, educationala, culturala si ce vreti voi…
      Doar ca nu vedeti cea ce este evident.

    • mananci kkt, nici gand sa fie fost decizia aia unanima, cand dorneanu a incalcat vizibil un articol dintr-o lege, cel pe care se certa cu Tarcea. asa ca dispari cu minciunile de aici.

    • @Corect…Cedo condamna statul roman, nu instanta de judecata si nici pe judecatorii din complet. Din cate imi aduc aminte Stanciu era chiar presedinta completului si a hotarat condamnarea lui Gutau. Cat despre agarici… ii gasesti in oglinda!

  2. Oare nu Polonia fost sanctionata de UE fiindca vroia sa faca acelasi lucru cu Curtea Constitutionala, pe care vrea Sica azi sa-l faca cu CCR? Ba da!!!

    • Inainte sa comentezi,ar fi trebuit sa te documentezi inainte.Ceea ce incercau partidele de la guvernare din Polonia e sa aleaga ei judecatori,exact cum se aleg la noi judecatorii: cu cat esti mai ghiocel si mai ascultator,ai si ceva experienta in drept,esti candidat ideal pentru CCR

    • Exact asta vroiam sa postez: sa nu o luam pe calea Poloniei.
      Dar atentie mare, asta nu inseamna ca CCR e intangibila. Ci doar ca daca vrei sa schimbi regulile de functionare a CCR trebuie sa o faci cu mare grija (nu cum au dat OUG fara sa aiba avizele necesare), forma in care o faci e extrem de importanta. Orice schimbare trebuie facuta cu respectarea tuturor reglementarilor in vigoare (asa incalcite cum sunt) si cu consultarea tutror partilor implicate.

  3. Sunt curiosa sa vad daca cineva se impotriveste ? Ma refer la cineva din parlamentul tarii .

  4. Acolo ar trebui sa ajunga doar Oameni integri, doar oameni onesti pentru care Constitutia sa fie singura Scriptura. Rusine sa le fie, Nerusinatilor, circarilor, cabotinilor din actuala Curte! Ei nu sunt aparatori ai Neamului, ai Constitutiei, ai Statului de drept. Invers, sunt Calaii Neamului, din care ei, jegurile, fac parte. Se complac, nemernicii, in postura de lachei al ”stapanului absolut”! Ce oroare! N-au onoare, patibularii Dracului! Practica sportul stalinismului. Si-au pus tot naravul infect in slujba propagandei zbu-Ciumate, in sjujba agresorilor, distrugatorilor de tara, injurand, violand, scuipand Constitutia. Cineva trebuie sa-i insface pe gusterii astia de ceafa, de robele alea si sa-i scuture zdravan, pentru a-i trezi la realitate. Si acest bolsevic imputit Dorneanu! Acest ins ramolit cu o cultura generala secundara, subiectiv, docil, lacom si nerusinat! Aceasta rozatoare ronocerizata! Aceasta curva batrana si curvistenele alea cu alura de sobolani! Cate un butoias de pulbere sub fiecare fund de judekkator ccrist actual – asta este leacul!

  5. Buna ziua!Orban nu a inteles că, cine nu cască ochii,cască punga!Vi s-a atras atenția că , trebuie să fiți clari când emiteti ordonanțe,astfel încât să nu încărcați justiția cu procese care ,să facă paguba statului român, adică poporului care vă susține pe toți!!!Si Predoiu care „face si desface legi”trebuia sa va atraga atentia, ca sa nu cadeti in penibil si ,sa vada o tara întreagă ca nu exista diferente de incompetenta in cadrul partidelor!!!Si pentru ce gândește Orban cu guvernul lui Iohanis trebuie modificată Constituția pe care,Iohanis a promis că o va face acum 6 ani!!!Dar,de atunci obiectivul s-a realizat prin două întrebări pe care nu a mai știut să le enunte dar pe care ,le încalcă constant chiar dacă,”românii lui”au votat împotriva ordonanțelor de urgență pentru justitie!!!Atunci era psd-ul și era valabil pentru ei,acum este pnl-ul si,nu mai este valabil răspunsul de la referendum!!!!!

  6. asta e ca si aia cu „in 30 de zile taiem pensiile speciale”
    pnl=psd

  7. Ca cetățean susțin ideea reformării CCR. Instituția asta e compromisă. Pentru mine a încetat să mai fie un reper încă de la scandalul/circul creat în jurul LCK. Poate au mai derapat şi până acolo, dar acela a fost momentul în care am putut eu să văd…

    Nu mai am încredere în absolut nimic din ceea ce declară sau judecă acest CCR, pare să fie mereu câte-o şmecherie sau câte-un interes ascuns. Observ că în ultima perioadă, politicienii putrezi împreună cu Renate W. fac sesizări la CCR; s-a creat un trend, o modă, un obicei scârbos în care pare că adolescentul îngolănit şi coruptibil merge să ceară ajutor de la tatăl lui, un golan şi un corupt cu mai multă putere. Cam asta e imaginea pentru mine.

    Zero credibilitate şi zero pretenție să cred, ca cetățean, că mai ştiți ce e aia justiție acolo în CCRul actual.

    • Dragă Oana, până și judecătorii numițî de farul care îți călăuzește viața au votat pentru, tu citești ce scrii sau ești sub influența licorii care îi place lui Sică

    • au votat o laie pentru.

    • @kinki dragă, când o să înveți să vorbeşti cu adevărat, nu delirul ăsta pe care-l practici acum, atunci poate cineva o poarte o discuție cu tine. Până atunci, ia-le mai uşor, fă o plimbare, ia nişte aer, citeşte ceva, numai să te mai scoată din starea asta, că te urâțeşti de tot aşa.

  8. Romania paradisul ticalosilor , chinezoii nu dezvoltau si ei un virus aproape mortal in locul coronei ,care sa atace celulele furacioase si ticaloase din creierul uman ..

  9. de parca ccr nu e un pericol mortal pentru cetateni din 2015

  10. E bine ca măcar s-a enervat!!!!!

  11. Orbane, tata, de acord. Dar mai intai sa ai matale majoritate parlamentara…

    Pana atunci, MUCLES!

  12. Pe mine mă doare mai mult de decizia lor de a anula pensiile speciale.Am înțeles că ar fi constituțională,dar măcar să ne introducă taxe masive pe astfel de pensii.Nu e normal să existe pensii mai mari decât salariile! 18.000-20.000 și chiar mai mult pensie….aberant!

  13. La CCR numirile sunt pe un singur criteriu, cel politic, bazat (pe romaneste spus) pe pile, cunostinte, relatii, adica stramosescul PCR.
    Daca numirile ar avea baza meritocratia, meritocratia fundamentata pe o solida si organica mostenire cultural-politica sanatoasa, in baza unor valori democratice autentice si in baza unor valori morale de tip occidental etc., cred nu ar fi nicio problema.
    Problema este ca niciuna din criteriile de mai sus nu au stat si nu stau nici acum la baza societatii.
    Clasa politica este ”emanatia” societatii, asa cum a fost si este ea acum.
    Clasa care este ghidata si procedeaza exact cum este, gandeste, permite si face societatea din care provine.
    Asa ca eu nu vad motive reale pentru a injura. De ce va ascundeti dupa caciula?

    Pe de alta parte, intotdeauna au fost decizii (politice) CCR favorabile fiecarui partid, fara exceptie.
    Au fost decizii contrare intereselor PSD si injura PSD.
    Acum injura PNL pentru decizia care nu-i convine.
    Idem candva cu PDL. La fel in cazul fratiei PSD-PNL…, etc., etc.
    Si sunt si decizii care se bat cap in cap, circ total, nu?

    Ei si?
    Asta e Romania, ce naiba vreti?
    V-ati facut-o cu propia-i mana: va furati caciula unii de la altii, non stop jucati la glezne si ofsaid.
    Doar ca intotdeauna altii sunt de vina.

    Cine sau ce va impiedica sa va schimbati in bine?

    Sunteti jalnici.

  14. Sa le luam in ordine cronologica, si sa incepem prin punerea in practica a votului de la referendumul prin care s-a decis Parlament cu 300 de membri. Sau nu te lasa baronii, bai Sica milogul?

  15. Pentru Sică.Băi fostul șomer,dacă treci o lege în parlament care să modifice atribuțiile CCR ia ghici ce se va întâmpla când legea va fi contestată la CCR .Pentru proști numai de bine ,cu speranță toți ajung PM

    • Se va face cu referendum de modificare a Constituției ca să dispară infractorii care au ”imunitate”

  16. Reforma Curții Constituționale trebuie să fie una dintre prioritățile 0 ale viitorului legislativ. Este inadmisibil ca toate deciziile luate să aibă un iz mioritic, să fie discutabile și să fie vădit politizate, luate în funcție de cine deține majoritatea în cadrul acesteia. Încă din etapa de desemnare a judecătorilor constituționali s-a comis o mare cretinitate, de ce Parlamentul trebuie să numească 6 dintre judecători? Nu este logic că la un momentdat o majoritate toxică, lipsită de scrupule, va numi judecătorii, iar criteriul va fi supunerea față de cel ce l-a numit și nu în raport cu prevederile Constituției? Îmi veți spune că 3 sunt numiți de Senat, iar 3 de Camera Deputaților, așa este, s-ar justifica așa ceva dacă în cele două camere majoritatea ar fi diferită, dar așa? are vreun rost ca toți cei 6 judecători să fie numiți de Parlament: Practic, după cum știm, funcționăm pe baza principiului separației puterilor în stat, nu ar fi normal ca 3 judecători dintre cei 6 numiți de Parlament să fie desemnați de autoritatea judecătorească? Așa mi s-ar părea firesc, dacă tot ne organizăm și funcționăm după principiul enunțat. A ajuns această Curte să fie instanța supremă în această țară, care are drept de decizie în tot și în toate. Cu o astfel de putere și cu astfel de judecători nu este de mirare că se întâmplă ceea ce se întâmplă, iar deciziile, în marea lor majoritate, ne intrigă pe toți și sfidează orice regulă a bunului simț, nu mai vorbesc de faptul că încalcă flagrant normele etice și legale. Tot această mizerabilă instituție a decis că pensiile speciale nu pot fi abrogate, membrii săi fiind direct beneficiari ai acestora. Toată această situație este una tragic-comică.

  17. Dați votul unui sau unor partide serioase care aa schimbe tegumentul Ccr. Orice oameni din orice instituție pot fi demiși in țara asta, mai puțin dinozaurii ăștia. Nu era vorba ca instituțiile statului trebuie sa se controleze între ele? Nu se poate ca una dintre ele, Ccr, sa fie intangibila!

  18. CCR a creat haos în toată legislația acestei țări.
    În dreptul constituțional și-a încălcat propriile decizii, dar nu le poate revizui pentru că intenția este ca ele să rămână brambura.
    A stricat într-un mod aproape ireparabil echilibrul puterilor în stat.
    S-a amestecat aiurea în tramvai, la comandă, în penal, civil si administrativ, iar mai nou face doar politică.
    Politica infractorilor firește.

  19. kiki : Tu daca nu jignesti pe cineva ( de regula superior tie ) , nu te simti bine , te inbolnavesti ? Sau asa iti ascunzi mediocritatea si saracia mintii ? PS – Sa ma scutesti de raspunsul tau … am vazut ce intelegi tu prin ” raspuns ” !

  20. Eu nu vă înțeleg. Toată presa spune că poliția a făcut abuzuri, inclusiv Vela a recunoscut asta. Avocatul Poporului și CCR au luat partea românilor Nu este poporul ăsta vai de capul lui… mai trebuia sărăcit și de Orban cu cea mai mare sumă strânsă din amenzi din lume?

    • Ideea e să nu grațiezi toți infractorii pentru câteva abuzuri, doar ca să-ti bați joc de celelalte autorități ale statului dar și de restul populației.
      Cam asta era și idea de la OUG13 să scape infractorii cu prețul distrugerii tuturor principiilor de drept.

    • Daca n-au bani, exista munca in folosul comunitatii. Civilizarea unora dintre romani trebuie facuta cu amenzi, banul doare cel mai tare.

  21. Ideea e să nu grațiezi toți infractorii pentru câteva abuzuri, doar ca să-ti bați joc de celelalte autorități ale statului dar și de restul populației.
    Cam asta era și idea de la OUG13 să scape infractorii cu prețul distrugerii tuturor principiilor de drept.

  22. sica mandolina imreuna cu klauSS , ar face bine daca ar desfiinta CCR-ul , ba chiar si Parlamentul .
    Cred ca asta ar fi foarte bine pentru unii dintre voi , cei din colonia Romanica lui klauSS .

  23. Romania are nevoie de oameni tineri ,cu pregatire profesionala temeinica in toate structurile statului roman , mai cu seama in CCR , in Parlament ,in ministere, in toate institutiil cu rol legislativsi si executiv. Ce se-ntampla acum , este exact o intoarcere in trecut cand actualul Sef al CCR . activa in Parchetul comunist , la comanda superiorilor . Experienta castigata l-a ajutat sa-si puna in practica experienta, Numiti politic , evident ca raspund comenzilor politice ,generand mari neajunsuri economiei Traii, is acum si si acum pune in pericol si sanatatea romnailor. Ffavorizarea infractorilor , prin diverse legi , a dus la blocarae bunastarii in Romania.Ne-am saturat de incompetenti , hoti , profitori si mincinosi.

  24. Hai sa vezi de-acum scandal politic!