G4Media.ro

Orban anunță că medicii vor fi detașați la ordin în spitalele COVID,…

sursa foto: Facebook/ Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Galați

Orban anunță că medicii vor fi detașați la ordin în spitalele COVID, pentru că numărul voluntarilor este prea mic

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că este nevoie de medici pentru direcțiile de sănătate publică și pentru spitalele COVID și că autoritățile au făcut un apel la voluntariat, însă răspunsul a fost sub așteptări, astfel că va fi utilizată detașarea prevăzută de lege, la ordin.

„Pentru direcțiile de sănătate publică avem nevoie de medici generaliști, infecționiști, asistente. În spitalele COVID avem nevoie de cadre medicale. Am apelat la voluntariat. Răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul așteptărilor și, ca atare, vom apela la detașare”, a anunțat premierul.

„Ministrul Sănătății împreună cu șeful DSU au misiunea de a evalua personalul de la spitalele non-COVID în specialitățile necesare: medici și asistenți ATI, medici infecționiști, pentru a asigura necesarul de personal pentru toate unitățile necesare. (…) Nu avem altă soluție decât detașarea. Dacă la apelul nostru de voluntariat răspunsul a fost sub așteptările noastre, soluția este detașarea legală”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că pentru medicii de terapie intensivă sporul de 25% pe care îl primesc pentru detașare va fi suplimentar față de sporul pentru ATI și, dacă va fi necesar, va fi adoptată și o ordonanță de urgență în acest sens.

Ludovic Orban a mai anunțat că vor fi crescute salariile din DSP-uri.

Prevederile din legea carantinei privind detașarea personalului medical:

– În situații de risc epidemiologic și biologic, personalul medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public poate fi detașat cu acordul persoanei detașate, iar în lipsa acestuia, în condițiile prezentei legi, pe o durată de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului sănătății, al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta sau, după caz, al conducătorului instituției angajatoare.

– Măsura detașării la ordin se dispune atunci când completarea schemei de personal nu poate fi realizată cu personal medical care își exprimă acordul pentru detașare, cu voluntari sau cu personal medical militar, și la solicitarea motivată a direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București, a inspectoratului județean pentru situații de urgență sau al municipiului București ori a Centrului național de coordonare și conducere a intervenției.

– Pe durata detașării, se asigură suplimentar față de salariul plătit de unitatea angajatoare, plata indemnizației de detașare în cuantum de 50% din salariul de încadrare, diurna zilnică de 2% din salariul de încadrare, cazarea și transportul în localitatea unde se dispune detașarea.

– Ordinul de detașare poate fi atacat în termenul legal la instanța de contencios administrativ competentă.

–  Ministerul Sănătății împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului
Afacerilor Interne vor operaționaliza un registru național al voluntarilor din rândul personalului medical
pentru situații de urgență.

– Pentru acoperirea deficitului de personal medical din sistemul sanitar, precum și de profesioniști ai situațiilor de urgență din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe durata instituirii stării de risc epidemiologic și biologic este permisă angajarea temporară, fără concurs, a personalului medical în unitățile sanitare și în cadrul direcțiilor de sănătate publică deficitare, iar a profesioniștilor în domeniul situațiilor de urgență în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al unităților subordonate acestuia.

Sursa foto: Facebook/ Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Galați

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Riscurile meseriei , medicii de familie vor fi cei vizati . Solidaritate si iar solidaritate

  2. Adica noi sa plecam de langa familiile noastre pentru ca voi, incompetentii Europei, sunteti niste scobitori care ati luat decizii politice in loc de restrictii???

    • La stat rotatia cadrelor ar trebui sa fie OBLIGATORIE: locurile caldute din care va umpleti de spaga ar putea fi ocupate astfel si de medici onesti prin rotatie! La 3 spagari sa nimeresti si un medic onest e singura sansa!

  3. Sunt medici, o sa isi dea concedii medicale intre ei si pa pa detasare. De ce sa muncesti in spital COVID unde risti maxim sa iei carcalacul, caci nimeni nu este perfect si oricat de mult ai respecta regulile tot faci o greșeală, cand poti sta acasa in concediu medical.

  4. ABSOLUT NEPREGĂTIT SISTEMUL SANITAR, 30DE ANI DE NIMIC, DACĂ MÂINE, POIMÂINE VINE UN CUTREMUR MAI MARE, DE EXEMPLU? JAVRELOR!! salarii si atât, lipsă totală de pregătire și organizare, șefi puși pe pile total nepregătiți, manageri deasemenea, niște criminali aia sunteți toți astia de 30 de ani încoa

  5. „vor fi crescute salariile din DSP-uri”
    nu trebuie crescute salariile, trebuie doar dat un spor de pandemie.
    dupa ce trece, se va reveni la Stat Degeaba pe bani

    • La DSP-uri nici acum in ultimul ceas nu se munceste cum ar trebui :)) Parazitii aia sunt prea nesimtiti ca sa-i mai salveze cineva pentru comunitatile pe care le deservesc!

  6. Ce nu înțelege Lucovidu, este că el ca prim ministru e fumat. Nu mai asculta nimeni ce spune el. Evident că medicii vor găsi soluții la aberațiile lui doar sunt oameni inteligenți. Și să fim seriosi, de ce să riște ei pentru aberațiile liberale.

    • Daaaa sa riste doar pacientii in spitalele in care ei presteaza “profesionist” de toti banii :)) Medicina romaneasca, tragi apa dupa ea!