G4Media.ro

Orban: Avem o capacitate de 53-54 de mii de teste COVID pe…

Sursa: G4Media.ro

Orban: Avem o capacitate de 53-54 de mii de teste COVID pe zi. Nu se fac atâtea pentru că fie nu sunt cereri, fie este limitată capacitatea de recoltare a exudatului. Mulți se testează contra cost pentru că nu sunt în definiția de caz

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că România are o capacitate de 53-54 de mii de teste COVID pe zi, însă nu se fac atâtea pentru că „fie nu sunt cereri, fie este limitată capacitatea de recoltare a exudatului”, iar foarte mulți se testează contra cost pentru că nu sunt incluși în definiția de caz.

„Noi azi avem o capacitate de teste de 53-54 mii de teste. Nu se fac pentru că fie nu sunt cereri, fie există o capacitate limitată de a recolta exudat faringian. Există foarte mulți care preferă să se testeze contra cost, nefiind în definiția de caz”, a afirmat premierul.

Întrebat ce să facă oamenii care sunt contacți ai unor cazuri pozitive dar sunt refuzați la testare, Ludovic Orban a răspuns: „Și DSP, și Serviciul de ambulanță acceptă testarea doar dacă se află într-una dintre situațiile care sunt în definițiile de caz. Lucrurile sunt foarte simple”.

Premierul a mai spus că „nu este cert că suntem stabilizați pe un platou”. El a precizat, de asemenea, că dacă numărul de infectări nu va crește, nu va fi necesar un lockdown după alegeri.

Într-o singură zi au fost efectuate în România 41.000 de teste, în rest maximum atins fiind de 38.000.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) stabilește definițiile de caz în baza cărora se face testarea pentru covid. Astfel, contacții cazurilor pozitive sunt testați doar dacă prezintă simptome. În plus, de la jumătatea lunii septembrie, INSP a stabilit că pentru a fi testată o persoană trebuie să aibă cel puțin trei simptome și nu doar unul, ca până atunci.

Citește și

Rata de pozitivare a testelor COVID crește accelerat în România, însă numărul de teste rămâne la același nivel – raport INSP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Gura pacatosului, adevar graieste. Declaratiile traduse: definitiile de caz sunt stabilite prost si dupa alegeri o sa avem lockdown.

  2. Asta este matrafoxat tot timpul?
    SCHIMABATI DRACULUI DEFINITIA DE CAZ!
    URMARITI CONTACTELE SI TESTATILE!

    Ati facut din aceasta definitie o axioma!

  3. Este clar ce vor să facă PNL acum o lasă mai moale cu testările să arate că se pot tine alegerile iar după 6 decembrie vor închide tot. Ce nu fac 60 000 -70;000 de teste pe zi? De ce specialiștii de au fost azi la Iohanis nu iau spus la unison ca nu se pot tine alegerile?Dacă aceste alegeri se vor tine votați pe oricine vreti mai puțin PNL. Hai sa iesim cu totii la vot să trimitem acest partid la groapa să ia urmă la PNȚCD să nu mai între in parlament să dispară de pe scenă politică. O optiune bună ar fi USR ls vot.

    • Real, singura optiune de vot a ramas USR. PNL e plin de PSD-isti corupti ( vezi Chirica de a Iasi si idiotul de la Campia Turzii), iar restul sunt gunoaie(PSD, Pro plagiat, Ude Mereu).

  4. Minunat că avem capacitatea de testare dar nu putem profita de ea! E greșită afirmația în sensul că ”mulți preferă să se testeze contra cost, nefiind în definiția de caz”. Cei care platesc testele nu ”prefera” sunt ”obligați” să o facă tocmai pentru ca nu se încadrează în definiția protocolului de caz. O spun în calitate de fost pacient care s-a testat pe propriile speze (de doua ori) și care bucuroasă aș fi pastrat în buzunar cei aproape 900 de lei, astfel plătiți, dacă aș fi avut posibilitata de a mă testa gratuit. Modificati definitia protocolului de caz si nu veți face față cererilor!

    • O veste bună pentru ipohondri, noua definiție de caz – subiectul infectat prezintă următorul tablou clinic: respiră, vorbește, și se deplasează oriunde consideră – el/ea însuși/însăși! – că trebuie să se deplaseze. Recomandare din partea nou înființatului Minister al Integrității și Integralității: subiecții care prezintă aceste simptome și nu poartă masca trebuie neutralizați în cel mai scurt timp.

      Dacă Orban știe că mulți din cei testați pozitiv nu sunt bolnavi, nu prezintă simptome, de ce nu impune să se precizeze zilnic, alături de numărul infectaților, și numărul bolnavilor? Ar da un tablou mai precis al realității pandemiei. E limpede că acest virus are o circulație similară altor virusuri sezoniere, și dacă s-ar putea testa toată populația, numărul pozitivilor ar fi de ordinul milioanelor. Iar asta ar indica că suntem pe calea ordinară a imunizării naturale, și că mutațiile suferite de virus îl fac mai puțin periculos.

  5. Pai Shica, daca tu ai ca definitie de caz ca fiind contacti doar cei cu ochii albastri, parul blond, cercei in nas si peste 1,90m inaltime, cum vrei sa ai „cereri” inregistrate oficial, inteligentule??? Si cum poti sa elucubrezi asemenea ineptii cum ca multi „PREFERA sa se testeze contra cost”???… Nu este nicio diferenta intre voi si PSD. Tratati poporul asta ca pe niste low IQ-isti si credeti ca, atunci cand sunteti intrebati, cel mai important lucru este sa nu taceti. Sa vorbiti ceva….acolo…ca sa nu ramana mirosul de maro in cavitatea bucala. Un fel de aerisire a budei unde femeie de serviciu il avem pe tvs. KWI. Halal natiune, halal politicieni!!!

  6. Capacitatea de testare e data de numarul de exudate care pot fi recoltate nu de potentialul aparaturii

  7. Alo, ALOO, DOM’ PM, CUM RAMANE CU TESTUL POZITIV LA FLOREASCA SI NEGATIV LA BELGIENI AL DOMNULUI DOCTOR ARS LA ATI PIATRA NEAMT????
    ALOO, ALOO, NE DA CINEVA , NOUA, PLATITORILOR DE ASIGURARI DE SANATATE O EXPLICATIE, UN RASPUNS??
    ALO, ALOO, CREDETI DVS., CITITORI DE COMENTARII SAU JURNALISTI DE INVESTIGATIE CA AR TREBUI DAT UN RASPUNS LA ACEASTA INTREBARE?
    ALO, MA AUDE OARE CINEVA?

    • Test fals pozitiv in Romania. cel mai probabil proba contaminata. Ce-i asa wow ?

    • Daca cauti in engleza pe youtube o sa dai de cineva care explica de ce anumiti pasageri erau negativi in tara de plecare si pozitivi in tara in care aterizasera.
      Daca intelegi cum functioneaza un PCR, si faptul ca fiecare tara testeaza in felul ei o sa intelegi de ce e normal sa se intample dinastea.
      Este vorba de numarul de replicari ale adn-ului viral. Daca faci 20 de replicari testul poate sa-ti iasa negativ. Daca faci 30 de exemplu testul poate iesi pozitiv. Cu cat faci mai multe replicari cu atat cresc sansele sa iasa ceva la test. Problema e ca fiecare tara face de capul ei. Nu exista un consens intre tari si deasta poti avea rezultate diferite in tari diferite.

    • E simplu, e posibil ca intre cele doua teste incarcatura virala sa fi scazut, si la a doua testare sa iasa negativ. Nu vad de unde atata surprindere.

      Avand in vedere ca a avut si in primavara, foarte probabil avea ceva anticorpi ramasi de atunci, si organismul a inceput sa distruga rapid virusul.

  8. DSP-urile oricum nu-si fac treaba. Nu se testeaza nici macar cei care intra in definita de caz. cel putin la Bistrita asa este. Vrei sa stii daca te-ai infectat si tu te testezi pe bani.

  9. Asta ca nu sunt cereri e o prostie. Sun la medicul de familie ca am simptome, face programare la 112 pt testare. Dupa 5 zile ma suna de la ambulata ca nu fac fata, ca fac prea multe teste si ca nu vin daca ma simt bine. Cine minte ? Domnu Orban sau personalul de pe ambulanta ?