G4Media.ro

Orban, despre dezastrul economic care se prefigurează după guvernarea PSD: Aproape în…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Orban, despre dezastrul economic care se prefigurează după guvernarea PSD: Aproape în fiecare sector există cel puţin două, trei bombe, care vor exploda în viitorul apropiat

Premierul desemnat, Ludovic Orban, acuză PSD că lasă ţara într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere financiar, spunând că există multe instituţii, între care şi Ministerul Sănătăţii, care nu au bani pentru funcţionare până la sfârşitul anului: „Aproape în fiecare sector există cel puţin două, trei bombe, care vor exploda în viitorul apropiat, pe care ei le-au pregătit cu premeditare şi, de fapt, încearcă să le pună în cârca noastră de pe acum”, susţine liderul PNL, citat de News.ro.

Premierul desemnat afirmă că există insituţii publice care nu au buget asigurat pentru a funcţiona până la finele acestui an.

„Vă spun foarte limpede, există ministere, agenţii, instituţii guvernamentale, care au bani numai până în luna noiembrie şi care nu au bani să închidă anul”, le-a spus Ludovic Orban membrilor PNL din regiunea Muntenia reuniţi, vineri, la un miting electoral la Piteşti.

„Nu mai au bani să plătească salariile. Vă dau un exemplu. Ministerul Sănătăţii şi-a prevăzut banii numai pe 11 luni. Dacă nu dăm rectificare bugetară să asigurăm resursele financiare, aruncăm în aer finanţarea spitalelor, aruncăm în aer programele de sănătate publică, aruncăm în aer o mulţime de cheltuieli vitale pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. PSD-ul nu a avut grijă de aceşti oameni şi nu a prevăzut banii respectivi. La ora actuală foarte multe autorităţi locale, din cauza jafului făcut doi ani consecutiv din bugetele locale şi ale transferului plăţilor sociale sunt în situaţia în care rămân fără bani de ajutoare pentru persoanele cu dizabilităţi, fără bani de salariile asistenţilor personali pentru persoanele cu dizabilităţi, rămân fără bani pentru cheltuielile curente, pentru iluminat public, pentru căldură în şcoli, pentru tot ceea ce e necesar, pentru a asigura cât de cât servicii decente şi de calitate pentru cetăţenii lor. Dezastrul este mult mai mare decât pare la prima vedere. Aproape în fiecare sector există cel puţin două, trei bombe, care vor exploda în viitorul apropiat, pe care ei l-au pregătit cu premeditare şi, de fapt, încearcă să le pună în cârca noastră de pe acum”, a mai afirmat Orban.

Acesta a precizat că guvernul liberal preia ţara „într-un moment extrem de dificil”, în care deficitul bugetar, conform execuţiei oficiale la 9 luni de zile este 2,6%, în condiţiile în care angajamentul de deficit bugetar este 3%.

„Anul trecut, conform execuţiei bugetare, deficitul bugetar era de 1,6% şi bugetul s-a închis pe 3%. Gândiţi-vă la cât va ajunge deficitul bugetar şi asta în ce condiţii, în condiţiile în care nu s-a rambursat TVA-ul de 3 luni de zile. Rambursările de TVA pe lună fiind de aproximativ 2 miliarde pe lună, în condiţiile în care nu s-au făcut plăţi pe PNDL, în valoare de miliarde, în condiţiile în care nu s-au făcut plăţi pe o mulţime de angajamente, care ar fi trebui să se facă plăţi, iar ei le-au amânat în mod intenţionat, ca să nu apară în execuţia bugetară la nouă luni”, a mai spus Orban.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. O economie care a duduit doar prin consum. Rezultatul se vedea de mult, puterea de cumparare scade odată cu adoptarea unor măsuri economice ce susțin doar consumul. Cred ca orice a observat devalorizarea leului. Si nu trebuie să fii vreun expert in domeniul economiei. Ce au facut cercetătorii din acest domeniu? Scriu articole și se felicită între ei, a și redactează foile celor care refuză să deschidă calculatorul.

    • „cercetatorii” ? :))…..buna asta….cercetatorii au cercetat, votantii au votat si cei votati au condus…ai priceput unde e problema? sau tot cercetatorii sunt de bai

    • Cine, Socol, ala cu wage-led growth? Teoreticianul economiei pesediste? Aia e o gluma proasta. Si tot asa e si el.

    • Oana, ai uitat inflatia care iti reduce si economiile in lei.
      Mai e deficitul comercial. Mai este deteriorarea creditului tarii, care se traduce in imprumuturi la dobanzi mai mari. Deja Romania imprumuta la dobanzi mai mari decat toti vecinii nostri.
      Iar daca se intampla sa creasca rapid dobanzile pe piata internationala, am pus-o de mamaliga!

  2. Sunt de bai, da, să se spele pe cap, ca pute a marxism, dar eram prea mica să le pricep mizeria din jurul meu și cum constau ca un copil are instinct sexual și asta da dreptul unui adult să futa la propriu o viata.

    • A…, B…,…O…, @Oana:”A treia zi după Helloween a încercat să-i sperie pe ceilalți păcătoși folosind vorbe de duh. Doar pentru acest păcat recomand fierberea „la moderat” timp de 48 de ore …”

  3. Păi după cum vedem toată lumea se joacă zilele astea cu soarta ţării şi la scenariile posibile care vor urma că numai trei sunt o să vă explicăm noi ce va urma iar toată povestea se va desluşi la votarea acestui guvern Orban iar cheia este PRO-România:
    ——————————–
    1) Dacă PRO-România nu va participa la votarea guvernului ca să se facă cvorum înseamnă că au fost în înţelegere cu PSD de la început şi scenariul lor constă în eliminarea guvernului Dăncilă şi ţinerea lui la guvernare până după pierderea prezidenţialelor moment când va fi eliminată Dăncilă după care vor oferi un guvern PSD-PRO_România şi posibil UDMR (ăştia trag la miere ca musca la rahat) fără Dăncilă şi din nou Iohannis(sau alt preşedinte) va fi pus în poziţia de a alege varianta doi sau unul.

    2) Iohannis(sau alt preşedinte) să refuze un guvern PSD şi să rămână doar cu alternativa anticipatelor fiindcă nu există nici o altă alternativă să treacă alt guvern dacă varianta unu e reală şi cum PSD pot face jocul ăsta la infinit cu cvorumul să se întindă criza la infinit şi desigur vor arunca vina pe Iohannis spunând că refuză să accepte un guvern care poate stopa criza şi toate se vor sparge în capul lui Iohannis(sau alt preşedinte) că nimeni nu va vedea cine are dreptate şi vor vedea doar blocarea salariilor şi pensiilor iar până la urmă datorită presiuni care va veni din sistemul bugetar să fie nevoit Iohannis(sau alt preşedinte) să le dea şi al patrulea guvern.

    3) Dăncilă într-un moment de luciditate să nu le facă jocul propriilor sabotori din partid şi să le strice jocul şi să se asigure să treacă guvernul chiar cu ajutorul ei apoi după prezidenţiale se poate juca cu proprii oameni şi să îi ţină sub control că nu va mai există presiunea de criză guvernamentală care va fi şi motivul care îl vor invoca pentru debarcarea ei iar pierderea prezidenţialelor e un mizilic faţă de un motiv real de criză guvernamentală care chiar PRO-România o va întreţine până la căderea lui Dăncilă dacă nu există un guvern în funcţie ca apoi să meargă mai departe cu varianta unu.

    Mai simplu: dacă PRO-România nu participă să se facă cvorum şi nici nu trece un guvern PNL variantele vor fi: „guvern PSD sau criză continuă un an şi ceva până vin alegerile la termen sau până cedează Iohannis(sau alt preşedinte) şi le va da un guvern PSD iar asta e varianta probabilă fiindcă datorită presiuni din sistemul bugetar (majoritatea sindicaliştilor din sistemul public sunt al PSD) Iohannis(sau alt preşedinte) va ajunge să le dea un guvern PSD”.

    Poate cu Iohannis le va merge că s-a văzut cât îşi preţuieşte funcţia dar dacă să presupunem că ar fi Barna măi băieţi eu am bănuiala că îl doare undeva de titlu care îi oferă funcţia şi mai mult de ce poate să facă în acea funcţie şi va prefera să vă ardă de să nici nu mai contaţi la guvernare chiar dacă va funcţiona doar pe perioadă scurtă dar odată ce şi-a făcut efectul nu mai contează (aviz celor care se joacă cu focul!).

    • @NoYo: „…isi pretuieste functia…”
      Te-ai gandit de se intampla daca Iohannis e suspendat? In trecut ar fi fost CAC P. Tariceanu presedinte interimar. Ar fi distrus ala si putinul ramas din justitie si din tara. Acum e o lifta pesedista, un ilot sau un fanariot, unul… Simonis…. Asta ce crezi ca o sa faca? O sa lupte veneticul asta pentru Romani?
      Mai ganditi si voi mai baieti inainte de a clapaci!

  4. Si totul pe banii oamenilor care plătesc taxe și impozite, a și amenzi

  5. Aviz soparlelor comuniste, ati cam dat năvală pe aici. De ce?

  6. PNL trebuie sa lase gargara cu „bombele”,suntem vaccinati de pe vremea lui Basescu.
    Sa inteleaga ca singura lor sansa pt a guverna este sa continuie politica de crestere a salarilor (in special a celor mici),a pensilor si desigur daca vor sa puna o bomba o pot pune asupra salarilor si pensilor nesimtite.
    Orice mica abatere de la cresterea constanta si consistenta a pensilor si salarilor va fi taxata urgent de populatie si PNL vor ajunge iar la 10%.

    • Ideologia marxistă ti_a mâncat și ultima sinapsa, bre Danele

    • La munca, Daniele, nu la intins mana! Mai intai sa-ti cresti productivitatea muncii cat sa meriti o crestere de salariu. ca altfel imprumutam banii de la altii sa-ti platim tie leafa de puturos, si o sa plateasca mai tarziu copiii tai de-o sa le iasa pe nas!

    • Daniel are dreptate.
      Din nefericire urmează doi ani electorali.
      Sa l vad eu p ala de taie la pensii și salarii.
      O să și taie craca de sub picioare.

      Ideea e că pensiile le vor mări.
      Vor da și la salarii
      Dar și euro va ajunge undeva la 5.5 probabil

    • @Nsrei:
      Postarea lui daniel e propaganda comunista.
      Tu, in schimb, ai dreptate. Si cu euroiul, si o sa fie inflatie, si o sa creasca dobanzile. Va fi o crestere falsa a salariilor si pensiilor.
      Viitorul guvern trebuie sa fie transparent. Sa publice situatia pe care a gasit-o. Sa aduca o firma serioasa de accounting, gen Deloitte, care sa dea credibilitate datelor publicate. Sa publice situatia datoriilor. Ce s-a imprumutat, la ce dobanda, cu ce scadenta.
      Nu cred ca vor putea tine deficitul la sub 3%. Vor trebui sa explice pe intelesul prostului de ce.
      Primul pas ar fi reducerea aparatului bugetar. Toate rudele, toate curvele, toti politrucii afara. Angajati profesionisti putini, dar buni. Si platiti mai bine, ca-s mai putini. Trebuie prioritizate cu foarte multa minte cheltuelile. Trebuie trasi la raspundere cei care au produs prejudicii.
      Una din bombe sunt datorii enorme ale Ministerului Transporturilor catre constructori. Pe Lugoj-Deva 3 rezilierea este abuziva, se cauta motive „after the fact”. Cand constructorul va castiga in instanta, statul va trebui sa il execute pe Cuc si pe cei care au semnat rezilierea sa plateasca din averile lor personale.

    • @ GOE

      Ai venit degeaba sa ti iei corijenta !

      Productivitatea pe salariat – marea diversiune colonialistă

      „Productivitatea este un indicator care are

      la numărător „producția“

      și la numitor numărul de salariați (angajați).

      Concepția „modernă“ – însușită și practicată în toate sistemele statistice din lume –

      definește „producția“ ca „valoare adăugată“.

      Aceasta din urmă are, în esență, două componente:

      „compensarea salariaților“

      și „excedentul brut de exploatare“

      (mai pe șleau și mai simplu: salarii și profituri).

      Cu alte cuvinte, la condiții identice,

      cu cât salariile sunt mai mari,

      numărătorul este mai mare

      și, deci, productivitatea salariaților este mai mare!

      Nu există un alt indicator economic care să fie condiționat tautologic de el însuși precum așa-numita „productivitate salarială“ (pe salariat).

      Afirmația axială în legătură cu acest indicator este că nivelul salariilor depinde și trebuie să depindă de nivelul productivității,

      în timp ce, în fapt, nivelul (mai mare sau mai mic) al salariilor este cel care condiționează nivelul (mai mare sau mai mic) al productivității.

      Fiind componenta principală a numărătorului din indicator,

      numai creșterea salariilor duce automat la creșterea productivității!

      Nici nivelul tehnologic nu are o asemenea influență copleșitoare, pentru că modifică pozitiv productivitatea, reducând numitorul (numărul de salariați), dar slăbește și numărătorul cu factura investițională.

      Nivelul salariilor este cel ce determină nivelul productivității, dar să nu crești cumva salariile fără să crească mai întâi productivitatea!

      Ceva cretin! Dar cu schepsis!

      Sunt salariile mici (numărătorul este mic!),

      deci productivitatea este mică.

      Și dacă productivitatea este mică, nu pot fi mărite salariile!

      Mai precis, sunt salariile mici, nu pot fi mărite salariile.

      Frumos, nu?!”

      https://www.cotidianul.ro/productivitatea-pe-salariat-marea-diversiune-colonialista/

  7. Budgetul este mai mult mate decat vrajeala politica. Problemele vor iesi la iveala cu sau fara Dancila sau Orban sau altul. Problema este cum sa le explici oamenilor fara sa o ia politic si personal ca 1 + 1 nu fac 1000. Lipsa de educatie elementara in domeniul economiei, cum se conduce o tara, un oras avand ca instrument budgetul lasa spatiu manevrarilor poltice, ignorarii argumentelor specialistilor, etc. Aruncam toata vina pe o persoana, cand ei sunt o mafie de tara, piramidal de sus in jos. Toata lumea il ura pe “Basescu”. Absurd. Cand presedintele este cel mai putin raspunzator pentru toate mischculatiile pe care le fac guvernantii, primariile, cei ce inchid ochii cand ar trebui sa se sezizeze. Puneti cifrele pe masa, a la Nicusor Dan vs Firea.

  8. Iar vechea mostenire…

  9. Orban, lasa gargara, stim si noi. In timp ce romanii o sa traiasca la limita saraciei, voi parlamentarii, bugetarii si aia cu pensiile speciale o s-o duceti bine. La punerea „bombelor cu ceas”, a pus si pnl ul umarul, pensiile speciale la primari, viceprimari, la CJ, le-ati votat cu 2 maini. Nu imbobinati romanii, ati fost in opozitie, nu veniti de pe Luna, psd ul a „pus bombe” sub ochii vostri.

    • @Sincer dar sarac cu duhul (si suspectat de a fi „corect”):
      Guvernarea nu a fost transparenta. Nu se spune ce se face, nu se publica cifre, contracte, etc. Au spus ca va creste PIBul, dar cifrele reale nu le-am vazut. Nu stim ce s-a imprumutat si in ce conditii. Vorfi o multime de „surprize” lasate de cancerul rosu.

    • @Goe. Deviezi discutia. Eu nu vorbesc despre falsificarea cifrelor, ci despre legi, pe care pnl le-a votat cot la cot cu psd, exemplu pensiile speciale, codul administrativ cu pensii speciale pt alesii locali, toate platite de la buget, in timp ce min. sanatatii nu mai are bani. Asta-i o crima. Se pare ca tu esti cel ce nu intelegi ce scriu.

    • Sincer, abia astept sa explodeze odata tara asta! Daca nici dupa aceea nu ne vine mintea la cap, nu va mai fi nicio sansa de reconstruire a ei pe baze solide si chiar ca se va pune problema integritatii teritoriale in 20-30 de ani. Asa vad eu.

  10. De stie demult ce dezastru au lasat mafiotii in urma.
    Nu va fi usor, totusi este fundamental sa vina noul guvern de luni.
    Singura sansa de a guverna pana la alegeri anticipate, este sa se faca o transparenta publica cu mizeriile facute de ciuma rosie.
    Sper ca Romanii sant destul de destepti sa nu bage capul in nisip si sa accepte realitatea dezastroasa in care se afla romania.
    Trebuie iesit la vot massiv,psd-ul trebuie invins definitiv, acum !!!
    Altfel Romania risca sa devina o tara de lumea a treia.

    • Romanii isi merita soarta. Daca dupa toti acesti ani peste 50% din ei inca voteaza cu partidele vechi PNL si PSD atunci sa nu se mire.

      PNL=PSD=USL=Aceeasi Mizerie!!!

  11. Bagati-i la BULAU, TOTU:L s-a facut cu INCALCAREA LEGII! Da’ NU va da mana, ca si Labaralii au votat (in consilii) cot la cot cu borfasii! Nea Orbane NU TE VAD BINE DELOC!!!

    • Pamflet
      Orban si liberalii sunt o parte din mafie. Cealalta e psd. Iintre ei nu e nicio diferenta.
      Un exemplu clar e doamna propusa de pnl la ministerul invatamantului. Are exact ideile lui liviu pop si ale ecaterinei andronescu. Adica after school obligatoriu, masa calda, corn si lapte,(adica afaceri pentru smecherii din partid), sa nu dam profesori afara (adica sa pactizam cu sindicatele=mafia), copii invata prea mult, sa simplificam examenele. Nimic despre ridicarea nivelului invatamantului, nimic despre integrarea lui europeana, nimic desprw promovarea valorilor, competitie si competitivitate. Adica exact ca pesedistii. Intrebare: de ce sa votez klaus iohannis si liberalii?

  12. Dezastrul economic sunt chiar ei, PNL care este se pare posedat de fantoma PDL. Este într-adevăr o situație fiscal-bugetară tensionată mai ales prin promisa majorare cu 40% a punctului de pensie, dar dacă Orban nu știe să facă deosebirea între criză economică și această situație, vai de el! Oamenii ăștia târâie criza după ei și sunt disperați că nu au o criză economică adevărată cum a avut Băsescu (pe care a amplificat-o cu succes) , una care să justifice măsurile pe care le intenționează. Ei înșiși se pare că au de gând să provoace criza economică pe care le-o impută anticipat pesediștilor.
    În realitate, este suficient să stopeze orice creștere de salarii și pensii și bugetul se va reechilibra de la sine, ținând cont că nu se întrevede în viitorul apropiat o criză de tipul celei din 2008. Eventual, ar putea face și mici tăieri de sporuri, normă de hrană, vouchere și asta ar fi mai mult decât suficient în condițiile continuării creșterii economice chiar și la un modest 2% -3%. În realitate, ei vor sânge (la figurat, evident), și cum să facă măcel dacă nu-i criză?