G4Media.ro

Orban, despre faptul că în unele județe se testează prea puțin: „Teorie…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Orban, despre faptul că în unele județe se testează prea puțin: „Teorie fără fundament. Testările s-au făcut pe baza definiției de caz”

Aflat la Constanța, premierul Ludovic Orban a comentat argumentele prezentate de G4Media, potrivit cărora în multe dintre judeţe se efectuează prea puţine teste pentru depistarea COVID-19. Orban a apreciat că este o teorie fără fundament, subliniind că a crescut capacitatea de testare, iar testările s-au făcut pe baza definiţiei de caz.

„S-a testat pe baza definiţiei de caz. Am văzut articolele scrise de unii jurnalişti … S-a testat cât s-a cerut, nu există întârzieri în ceea ce priveşte testările, care s-au făcut pe baza definiţiei de caz. Mai mult decât atât, după emiterea ordonanţei de urgenţă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cred că a şi fost publicat ordinul în Monitorul Oficial privind modalitatea şi termenul de anunţare a rezultatului după prelevarea exudatului nazofaringian”, a spus Orban, în cadrul uneo conferinţe de presă.

El a menţionat că nu se poate compara, de exemplu, judeţul Cluj, „şi ca număr de populaţie, şi ca mediu urban”, cu judeţul Giurgiu, numărul de teste care se pot face depinzând de „nevoia de testare” care există în judeţul respectiv.

„Capacitatea de testare a crescut, vă spun că la ora actuală am depăşit 50.000 de teste capacitate de testare şi direcţiile de sănătate publică urmăresc modalitatea de testare şi urmăresc ca toţi cei care îndeplinesc condiţiile de testare să fie testaţi într-un interval de maxim 48 de ore. Numărul de teste pe care le pot face într-un judeţ depinde de nevoia de testare care există în judeţul respectiv”, a afirmat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, în plus, oamenii nu sunt obligaţi să se testeze în judeţul în care locuiesc.

„Pe de altă parte, nu eşti obligat să îţi faci testul neapărat în judeţul în care locuieşti. Pot să vă spun, nu am acum procentul, dar la centrele de testare din Bucureşti e un procent însemnat de persoane, de cetăţeni români care se testează şi care nu au domiciliul în Bucureşti. Acelaşi lucru e valabil şi la Cluj, sunt convins. Nu e obligatoriu să te testezi în judeţul tău, cei din Giurgiu, de exemplu, foarte mulţi lucrează în Bucureşti. Ei se pot testa în Bucureşti şi sunt convins că avem mulţi giurgiuveni care s-au testat”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa Foto: Inquam Photos /George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Intram si noi in rindul lumii, raportam contagiuni cu zecile de mii, ne simtim bine, si?
    Obsesii prostesti.

  2. Auzi orban , da Constanța o putem compara cu Clujul?? De ce la C-ta nr testelor efectuate e aprox de 8 ori mai mic decat la Cluj , după propriile declarații prefecturii??? De ce mințiți? Ce aberezi cu definiția de caz???

    • Bucureștiul și Clujul testează masiv deoarece vin pacienți din toată țara, problema e daca toate probele se recoltează și prelucrează corect.

    • bullshit. problema e ca sunt judete vecine cu bucurestiul, cica verzi, dar de fapt verzi ca se fac f putine teste iar locuitorii lor fac naveta zilnic prin bucuresti. scolile lor sunt deschise, chit ca sunt la granita cu orasul. hai pe bune? pai cum sa nu fie verde giurgiu la 100 de teste in tot judetul? chiar asa nu sunt cazuri? pai la 100 de teste cate cazuri sa ai? 20 maxim.
      problema e ca nu se fac teste multe in toate judetele, nu ca nu se prelucreaza unu-doua corect.

  3. Sunteti auto of any control! Vedeti numai alegeri in fata ochilor! Nimic nu Mai conteaza! Credeti ca sunteti pe Val! De fapt sunteti Niste Excroci! Acelas USL! Adica v-ati dat arama pe fata ca sunteti la fel ca ceilalti prietenii vostri de 30! Numai interesul vostru primeaza! Sanatatea sau viatile noastre NU! Conteaza doar interesele de partid sau interesle patronatelor din economie! Care, la fel ca voi, nu vad decat profit si nu dau doi bani pe sanatatea sau viata noastra a ci doar sa muncim pentru bunastarea lor si a voastra!
    Dar ne vom intalni la urne! Vietile noastre contra intereselor voastre! Adio USL forever! Hai romani! Hai ca putem! Le vom arata in cele din urma ca puterea nu va Mai fi la ei ci de fapt e la noi! La popor!

  4. Va dau o ecuatie: De banii de teste(de pana acum) cate sapunuri si masti(bumbac) se cumparau ? Cine raspunde corect sa stie ca cineva e foarte prost … (nu ma exclud) 😀

  5. Cum puteti sa mintiti in halul asta?
    Ori sunteti nebuni cu totii, in frunte cu presedintele IOHANNIS care spune cu nonsalanta ca „la noi e bine”, ori habar nu aveti ce se intampla in spitale (ceea ce nu e de crezut!), ori pur si simplu sunteti de un cinism care depaseste orice limita si asistam la un alt gen de COLECTIV?!!!!!!
    Spitalele vor cadea fara nicio indoiala, iar responsabilitatea va revine, la fel si in cazul celor care mor din cauza indiferentei, a incompetentei, a lipsei de interes fata de viata oamenilor.
    De ce ascundeti adevarul despre situatia din spitale?

  6. Teoretic are dreptate Orban. Daca nu ai pe cine sa testezi, pentru ca nu sunt oameni cu simptome in zona, ce faci? Iei oameni la intamplare de pe strada ca sa-i testezi si sa iasa mai multe teste, de dragul testatului?

    Pe de alta parte, daca nu se testeaza suficient din lipsa de capacitate, avem intr-adevar o problema, si personal cred ca ar trebui marita capacitatea de testare pentru toata tara. Testam de doua ori mai putin decat Spania la mia de locuitori, desi rata deceselor la un milion de locuitori ceva e mai mare decat la ei.

    Nu mai zic de Germania, fata de care testam de peste 4 ori mai putin pentru fiecare caz pozitiv gasit. Adica avem o rata de pozitivare de peste 4 ori mai mare. Asa ca nu e de mirare ca avem de 7 (sapte) ori mai multe decese la un milion de locuitori decat Germania in ultima saptamana.

    Ca tot vorbeam de Germania, ei se pregatesc de lockdown cand au de 7 ori mai putine decese decat noi saptamanal per capita, si desi au o capacitate ATI mult mai buna decat noi raportand la populatie.

    Revenind la subiect, nu cred ca problema este neaparat pe regiuni. Mai curand este o problema generala cu testarea in Romania, si probabil si cu acea definitie de caz, care e posibil sa fie prea ingusta, din cauza lipsei capacitatii de testare.

    Posibil sa fie ceva diferente la nivel local, dar nu cred ca sunt semnificative. De exemplu la Constanta, despre care se vorbea mai sus. Nu cred ca daca cineva are simptome, si indeplineste definitia de caz, nu va fi testat.

    Dar dupa toate rahaturile pe care le-au facut cu ascunderea diverselor statistici necesare pentru calculul incidentei, si raportarea inconsistenta si aparent eronata a acestei incidente, aruncand raspunderea privind aceste calcule la DSP-uri, e de inteles ca nu mai are incredere nimeni in acest guvern.

    Personal si eu sunt f. dezamagit de cum s-au ocupat de aceasta criza. Dar e posibil ca de aceasta data sa aiba dreptate.

  7. Daca nu vrea nimeni sa se testeze, deci nu e nimeni infectat, deci nu sunt probleme. Ce reflecta atunci testele facute in baza definitiei de caz?

    • „Ce reflecta atunci testele facute in baza definitiei de caz?”

      …Exprimarea d-lui Orban reflectă faptul că „definiția de caz” este o sintagmă interesantă, care sună bine, dar pe care nimeni nu o definește. În realitate, se testează „la plesneală”, fără niciun algoritm, în primul rând cei care se prezintă cu simptome la unitățile sanitare. ori sunt trimiși de diverse instituții (angajatori etc.).

      În primăvară, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, zicea că optimul pentru România este să facă 1500 de teste zilnic, fără să spună care au fost cercetările care au dus la acest rezultat. În realitate, nu există capacitatea de a se testa mai mult.

      Or, la un număr mic de teste, făcute exclusiv la cerere, toate datele statistice publicate de autorități cu privire la SARS-CoV2 în România sunt discutabile/irelevante.

  8. situatia e in modul urmator

    m-am saturat sa alerg dupa vise

    daca nu vorbeste cineva fizic cu mine . face to face . o iau ca un misto

    imi caut drumul in alte parti

    e un fel de ultim avertisment . dace se poate spune asa

    se intelege bine . dar sa nu existe suparari dupa aia.

    vrei sa spui ceva .. acum sunt ultimele momente .. cand mai are sens

  9. vorbiti acum

    fizic

    nu mai stati ascunsi dupa niste melodi

    timpul clepsidrei e pe cale sa expire

  10. nu va mai raspund la mesaje

    nopte buna

  11. A vrut sa spuna ca cei care-si platesc testele-50 % din nr. de teste zilnice, nu se testeaza gratuit ca nu fac parte din definitia de caz.Se duc si se testeaza pe banii lor de amorul artei…Minciuna si dezinformarea au picioare scurte, domnule premier vremelnic, de conjunctura.