Orban îi explică lui Ciucă, după întâlnirea acestuia cu premierul Bulgariei: Până la a construi 5 poduri peste Dunăre, România are alte două probleme majore cu Bulgaria pentru care ar putea chiar să bată cu pumnul în masă
Fost premier și fost lider al PNL, în prezent coordonator al noii fomațiuni politice Forța Dreptei, Ludovic Orban a ținut să-i atragă atenția prim-ministrului Nicolae Ciucă despre direcția greșită pe care a agreat-o la întâlnirea avută cu premierul Bulgarie, Kiril Petkov. Orban a subliniat că înainte ca România să accepte propunerea Bulgariei, de a constui 5 poduri peste Dunăre, ar trebui să se preocupe de alte două probleme mult mai impotante, respectiv de asigurarea navigabilității Dunării și de finalizarea gazoductului de 185 de KM Stara Zagora- Komotini (Interconectorul Grecia-Bulgaria), care ar elimina dependența de gazul rusesc.
„Am citit în presă că la întâlnirea dintre premierul României și premierul Bulgariei s-a vorbit de realizarea a 5 poduri peste Dunăre, evident la propunerea părții bulgare. Folosesc această ocazie pentru a arăta apăsat că, până la a construi alte poduri peste Dunăre, România are două probleme majore cu Bulgaria pe care partea română trebuie să le susțină în dialogul bilateral la toate nivelele și chiar să bată cu pumnul în masă dacă este nevoie pentru a fi rezolvate. Este vorba de asigurarea navigabilității Dunării și de finalizarea gazoductului de 185 de KM Stara Zagora- Komotini ( Interconectorul Grecia-Bulgaria )”, a relatat Orban pe contul său de facebook.
Acesta a adăugat că în privința Dunării, puțină lume știe că ea este considerată greu navigabilă pe sectorul româno-bulgar și din acest motiv foarte puțini armatori se aventurează să transporte marfă.
„Acest lucru este cauzat de faptul că o parte din șenalul navigabil al Dunării aparține bulgarilor și ei nu draghează și nici nu ne permit nouă să dragăm pentru a asigura adâncimea și lățimea minime ale șenalului pentru asigurarea navigabilității. Din acest motiv portul Constanța nu se dezvoltă la potențialul real și județele dunărene din România nu pot fructifica în proiectele de dezvoltare economică avantajele oferite de Dunăre”, a explicat Ludovic Orban.
Fostul premier arată că a doua temă majoră care ar trebui să-l preocupe de Nicoale Ciucă este cea a interconectorului de gaz Grecia-Bulgaria, care ar ajuta la eliminarea dependenței de gaz rusesc. El arată că bulgarii acodă o atenție sporită proiectului alkanstream, prin care România este ocolită și prin care se transportă gaze rusești către Serbia și Ungaria.
„Noi am finalizat proiectul BRUA pe teritoriul României, dar acest proiect nu își atinge obiectivele dacă bulgarii nu își realizează partea lor din proiect. Finalizarea investiției în Bulgaria permite conectarea României la uriașul zăcământ de gaze azer de la Shah Deniz prin TAP (Trans Adriatic Pipeline) și la terminalul de gaz natural lichefiat de la Alexandropoulos. Adică la eliminarea dependenței de gazul rusesc. Interesant este că bulgarii au acordat o atenție mai mare proiectului Balkanstream, prin care se ocolește România și se transportă gaze rusești către Serbia și Ungaria, care a fost finalizat cu mult înaintea ICG. În lobby-ul nostru trebuie să implicăm în sprijinul nostru și Uniunea Europeană, pentru că asigurarea navigablității Dunării și finalizarea interconectorului Grecia Bulgaria aduc avantaje evidente multor state din UE”, a transmis Ludovic Orban.
Sursa foto: Facebook/Nicolae Ciuca-Kiril Petkov
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii