G4Media.ro

Orban îi explică lui Ciucă, după întâlnirea acestuia cu premierul Bulgariei: Până…

sursa foto: FAcebook

Orban îi explică lui Ciucă, după întâlnirea acestuia cu premierul Bulgariei: Până la a construi 5 poduri peste Dunăre, România are alte două probleme majore cu Bulgaria pentru care ar putea chiar să bată cu pumnul în masă

Fost premier și fost lider al PNL, în prezent coordonator al noii fomațiuni politice Forța Dreptei, Ludovic Orban a ținut să-i atragă atenția prim-ministrului Nicolae Ciucă despre direcția greșită pe care a agreat-o la întâlnirea avută cu premierul Bulgarie, Kiril Petkov. Orban a subliniat că înainte ca România să accepte propunerea Bulgariei, de a constui 5 poduri peste Dunăre, ar trebui să se preocupe de alte două probleme mult mai impotante, respectiv de asigurarea navigabilității Dunării și de finalizarea gazoductului de 185 de KM Stara Zagora- Komotini (Interconectorul Grecia-Bulgaria), care ar elimina dependența de gazul rusesc.

„Am citit în presă că la întâlnirea dintre premierul României și premierul Bulgariei s-a vorbit de realizarea a 5 poduri peste Dunăre, evident la propunerea părții bulgare. Folosesc această ocazie pentru a arăta apăsat că, până la a construi alte poduri peste Dunăre, România are două probleme majore cu Bulgaria pe care partea română trebuie să le susțină în dialogul bilateral la toate nivelele și chiar să bată cu pumnul în masă dacă este nevoie pentru a fi rezolvate. Este vorba de asigurarea navigabilității Dunării și de finalizarea gazoductului de 185 de KM Stara Zagora- Komotini ( Interconectorul Grecia-Bulgaria )”,  a relatat Orban pe contul său de facebook.

Acesta a adăugat că în privința Dunării, puțină lume știe că ea este considerată greu navigabilă pe sectorul româno-bulgar și din acest motiv foarte puțini armatori se aventurează să transporte marfă.

„Acest lucru este cauzat de faptul că o parte din șenalul navigabil al Dunării aparține bulgarilor și ei nu draghează și nici nu ne permit nouă să dragăm pentru a asigura adâncimea și lățimea minime ale șenalului pentru asigurarea navigabilității. Din acest motiv portul Constanța nu se dezvoltă la potențialul real și județele dunărene din România nu pot fructifica în proiectele de dezvoltare economică avantajele oferite de Dunăre”, a explicat Ludovic Orban.

Fostul premier arată că a doua temă majoră care ar trebui să-l preocupe de Nicoale Ciucă este cea a interconectorului de gaz Grecia-Bulgaria, care ar ajuta la eliminarea dependenței de gaz rusesc. El arată că bulgarii acodă o atenție sporită proiectului  alkanstream, prin care România este ocolită și prin care se transportă gaze rusești către Serbia și Ungaria.

„Noi am finalizat proiectul BRUA pe teritoriul României, dar acest proiect nu își atinge obiectivele dacă bulgarii nu își realizează partea lor din proiect. Finalizarea investiției în Bulgaria permite conectarea României la uriașul zăcământ de gaze azer de la Shah Deniz prin TAP (Trans Adriatic Pipeline) și la terminalul de gaz natural lichefiat de la Alexandropoulos. Adică la eliminarea dependenței de gazul rusesc. Interesant este că bulgarii au acordat o atenție mai mare proiectului Balkanstream, prin care se ocolește România și se transportă gaze rusești către Serbia și Ungaria, care a fost finalizat cu mult înaintea ICG. În lobby-ul nostru trebuie să implicăm în sprijinul nostru și Uniunea Europeană, pentru că asigurarea navigablității Dunării și finalizarea interconectorului Grecia Bulgaria aduc avantaje evidente multor state din UE”, a transmis Ludovic Orban.

Sursa foto: Facebook/Nicolae Ciuca-Kiril Petkov

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Ce sa faca Ciucurel? Cel mult poate fi tras de sfori…

  2. Prea multe pretenții de la un plagiator bâlbâit !

  3. El a fost pus acolo doar sa fie garantul privilegiilor juntei militare. Atit si nimic mai mult ! Absolut nimic nu il califica sa fie p.m.

  4. trio do re mi au iesit din joc . o plus c plus b unde sunteti ?

    • Ii multumesc lui Orban pentru placerea de a fi vazut, in sfarsit, o mostra de judecata limpede si in interesul tarii la un politician roman.
      Cum sa accepti sa contribui la construirea podurilor de care Bulgaria are nevoie si sa uiti de interesele tarii tale, sabotate de bulgari! Si asta se intampla de peste 30 de ani.
      Doamne, de ce m-ai facut roman?!!

    • Nu aveti dreptate, niciunul.
      Cand era premier, Orban a avut pe agenda multe alte probleme si nu s-a angajat sa faca servicii Bulgariei fara sa-i ceara sa-si indeplineasca corect obligatiile fatza de Romania.

  5. De romanii din jurul Vidinului, complet lipsiti de drepturi, supusi unei campanii industriale de asimilare, au uitat toti.

  6. Nea Obane, ai mare dreptate, dar ‘mneata ai făcut chestiile astea cât ai fost PM, că și atunci erau valabile?! De ipocrizie știi că suntem sătui!

    • Ai perfectă dreptate Marcel. Asta, Orban, acum stă pe gard și fluieră. Dar cind era p. m. nu știa nici să fluiere, nici unde-i gardul.

    • Acum ceva vreme si Ciuca vorbea despre temele astea in pregatirea discutiilor cu bulgarii.
      Chiar mi se paruse ca „iata, un tip serios”.
      Acuma, orban imi pare ca musca la arat.
      Partea proasta e ca ge’alu’ Ciuca se arata mai competent decat predecesorii, peste asteptari si s-ar putea sa ne trezim usor-usor intr-un regim autoritar, taman cand credeam ca ne calificam pentru democratie.

  7. 5 poduri, nici în 500 de ani nu vom face la stilul de lucru actual!

  8. Tata Li, nu stiu ce draci de munca ai vazut pe bulgari la aceea conducta ca eu am vazut cate un singur utilaj din km in km si ala ruginit vai steaua lui! Cat despre poduri, mai intereseaza-te de ce le vor bulgarii asa mult.

  9. E pensionar special. Aceasta categorie vrea sa-i scoată din ecuație pe toți “civilii”, vezi Antonescu, Orban și acușica Dl Câțu, care a fost folosit cu mare arta. Armata care a tras in noi vrea la butoane oficial.

    • Da, armata care este educata de profesori ca aceea blonda super ”geo strategica”. Armata care nu si-a facut niciodata mea culpa pentru rolul jucat la revolutie. Putem banui ca in acesti trezeci de ani a fost o lupta continuua intre cei ce vor Est si cei ce vor Vest. O minune a facut sa ajungem in ultima secunda in NATO si EU, dar nu cred ca lupta subterana a incetat. In armata, servicii, partide.
      De ce nu expulzam mai multi ”diplomati”? De ce lasam in mijlocul Bucurestiului un director de teatru ca M. Rusu? De ce avem acelasi model ca Rusia, ei cu oligarhii lor, noi cu baronii nostrii? De ce nu lasam Romania sa ajunga din urma democratiile vestice? De ce am sugrumat toata media, ziare, televiziuni? De ca am lasat Romania la coada Europei?

  10. Băi băieți. Cum dracului se face că nu nimeriți niciodată să scrieți Nicolae? Din Nicoale nu îl scoateți pe om. Chiar m-am mirat când i-am văzut numele corect în titlu, dar ați dat-o de gard în interiorul articolului. Acuma eu nu vreau să fiu cârcotași, sunteți singurul site de știri din România pe care îl citesc zilnic, dar în mă-sa, mai citiți și voi înainte să publicați că aveți, tati, la greșeli, de zici că nu e adevărat.

  11. Or sa ajunga cu ea in granita si ii vor lua pe romani prin „surprindere”.