Orban, în vizită la Moscova: Relațiile dintre Ungaria și Rusia sunt echilibrate și predictibile/ Putin: Nu exclud ca una dintre ramificațiile TurkStream să treacă prin Ungaria
Relaţiile dintre Ungaria şi Rusia sunt echilibrate şi predictibile – a declarat Viktor Orbán, premierul ungar, marţi, la Moscova, înaintea întâlnirii cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Premierul ungar, alături de preşedintele rus, care l-a întâmpinat la Kremlin, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că şi în acest an are loc reuniunea bilaterală, transmite agenția MTI, citată de Rador. Pe de altă parte, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în cadrul aceleaşi conferinţe de presă că extinderea gazoductului TurkStream ar putea trece prin Ungaria. Putin a amintit că tranzitul de gaze ruseşti din Europa se face şi acum pe teritoriu ungar, unde depozitele de gaz asigură necesarul pentru o aprovizionare sigură şi neîntreruptă a consumatorilor europeni, chiar şi în perioade de vârf.
“Întâlnirea cu Dumneavoastră este foarte importantă pentru politica ungară, deoarece suntem parteneri importanţi unul pentru celălalt” – a afirmat Orbán, adresându-se lui Vladimir Putin. Ungaria are nevoie de parteneri predictibili şi “mă bucur că între cele două ţări a existat o relaţie echilibrată şi predictibilă de ani de zile” – a spus Viktor Orbán.
Premierul ungar a continuat: nu se poate spune că situaţia politică internaţională a fost întotdeauna propice cooperării, dar “adversităţile sunt menite să le învingem” şi în final am şi reuşit acest lucru. Deşi schimburile comerciale dintre cele două ţări s-au diminuat în urma sancţiunilor impuse, am reuşit să inversăm tendinţele negative.
Orban a comunicat că a sosit la Moscova, în vizită la preşedintele Vladimir Putin, cu scopul de a mulţumi pentru eforturile depuse în ultimii ani, prin care regresul a fost transformat în progres, respectiv pentru a deschide împreună cu şeful statului rus perspective noi în comerţ, investiţii, agricultură, cultură şi sectorul energetic.
Ungaria este una dintre partenerele-cheie ale Rusiei în Europa, iar relaţiile bilaterale se dezvoltă în multe direcţii – a declarat Vladimir Putin, când l-a primit pe premierul ungar. Preşedintele rus a apreciat că relaţiile bilaterale funcţionează bine atât la nivelul comisiei interguvernamentale, cât şi al regiunilor. Vladimir Putin a precizat că volumul schimburilor comerciale prezintă a tendinţă pozitivă, deoarece a crescut cu 25% anul trecut, creşterea fiind identică în primul semestru al acestui an. Conform afirmaţiei preşedintelui rus, nivelul investiţiilor reciproce a atins suma de aproape 1 miliard de dolari şi se preconizează alte noi investiţii.
Potrivit MTI, citat de Rador, Viktor Orbán a mai spus că interesul naţional al Ungariei este ca între cele două părţi ale Europei să există o colaborare cât mai bună, iar în cadrul acesteia sistemul de relaţii maghiaro-rus să fie cât mai bun. Premierul a precizat că atunci când între Estul şi Vestul Europei au existat tensiuni, maghiarii au avut tot timpul de pierdut, dar atunci când a existat colaborare, atunci “am avut de câştigat”. În opinia sa, Ungaria şi Rusia au devenit, în ultimii ani, parteneri stabili unul pentru celălalt.
Despre colaborarea energetică, premierul a spus că, “după acordul privind transportul gazelor în 2019, am reuşit să convenim şi în privinţa celui din 2020″. Totodată, Budapesta încearcă să obţină promisiunea ca una din secţiunile cuprinse în extinderea gazoductului TurkStream să treacă prin Ungaria, deoarece aceasta ar oferi o mare şansă economiei ungare – a spus Viktor Orbán.
Premierul ungar a adăugat că l-a rugat pe Vladimir Putin să ia serios în considerare “intrarea” conductei de gaz în Ungaria. Investiţia în centrala nucleară de la Paks se desfăşoară în condiţii bune, “am efectuat şi efectuăm corecţiile necesare la timp” – a anunţat premierul. Fiind întrebat de jurnalişti pe această temă, premierul a menţionat că Ungaria produce la Paks 35-40% din curentul electric necesar, iar planul pe termen lung este ca, pe lângă energia solară, cea nucleară să fie cea care determină viitorul ţării.
Orbán a precizat de asemenea că interesul faţă de această temă vine de la faptul că Ungaria, ca membră UE şi NATO, face asta în colaborare cu ruşii. În opinia sa, investiţia nu este ambiţioasă doar din punct de vedere energetic, ci şi din perspectiva colaborării dintre Est şi Vest. Despre relaţiile economico-financiare, şeful Guvernului de la Budapesta a rezumat că, la fel ca în agricultură, în domeniul energetic sau în industria farmaceutică progresul este bun.
Banca OTP are 5.000 de angajaţi în Rusia – a subliniat premierul, cerându-i pe această cale lui Putin să extindă colaborarea financiară cu Ungaria. Legat de acest subiect, Orbán a anunţat că Ungaria, în calitate de cel de-al treilea acţionar, ca mărime, al Băncii Internaţionale de Investiţii, este pregătită să primească la Budapesta sediul instituţiei financiare.
Premierul a vorbit totodată şi despre paşii pe care Ungaria şi Rusia îi fac împreună pentru ajutorarea creştinilor persecutaţi în lume. “Amândoi credem că păstrarea şi întărirea culturii creştine este importantă în lumea modernă” – a anunţat Viktor Orbán.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în cadrul aceleaşi conferinţe de presă că extinderea gazoductului TurkStream ar putea trece prin Ungaria. Putin a amintit că tranzitul de gaze ruseşti din Europa se face şi acum pe teritoriu ungar, unde depozitele de gaz asigură necesarul pentru o aprovizionare sigură şi neîntreruptă a consumatorilor europeni, chiar şi în perioade de vârf.
“Analizăm posibilitatea de a-i aduce pe partenerii noştri maghiari la noile rute de transport ale gazelor ruseşti către Europa. Nu exclud ca după construirea TurkStream, una din ramificaţiile terestre ale conductei să traverseze Ungaria” – a declarat liderul rus. Preşedintele Rusiei a spus de asemenea că, în baza unei iniţiative comune cu şeful Guvernului de la Budapesta, va fi înfiinţată o comisie interguvernamentală pentru armonizarea colaborării regionale bilaterale, iar şedinţa de constituire va avea loc înainte de finele lui 2018.
(Sursa Foto: Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii