G4Media.ro

Orbán: Istoria economiei europene când transportam resurse și materii prime ieftine din…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Orbán: Istoria economiei europene când transportam resurse și materii prime ieftine din Rusia s-a terminat. Nu avem o strategie nouă iar noi șefii de state trebuie să identificăm soluții

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, semnalează că nu există altă soluții pentru statele europene decât să găsească alternative pentru a-și asigura resurse, în acest context „confuz” pe care-l traversează Europa.

„Avem război în vecinătate, avem o criză serioasă energetică, avem probleme cu prețurile, toate economiile europene se luptă cu inflația. Liderii europeni au hotărât să se rupă de economia ruseasca, în timp ce încă nu avem măsuri luate care să protejeze piața”, a spus premierul ungar, în cadrul întrunirii pentru semnarea acordului în domeniul energetic cu Azerbaidjan, Georgia și România.

Viktor Orbán arată că „istoria economiei europene când importam energie și materie prima ieftină din Rusia s-a terminat”.

„Dacă dorim să avem o creștere economică și securitate energetică, sunt necesare soluții imediate, a subliniat Orbán, care a repetat că UE nu are încă „o strategie”.

„De aceea noi, liderii, trebuie să identificăm soluții pentru a ne asigura energie pentru Europa, dar aceasta rămâne un vis până vom avea condiții să realizăm conexiunile. Regiunea Mării Caspice este o regiune de resurse, de aceea Comisia Europeană, în înțelepciunea sa, a acordat atenție Azerbaidjanului”, a comentat Orbán.

Premierul ungar a ținut să mulțumească președintelui Azerbaidjan, punctând că UE poate să conteze pe Azeibarjean.

„Noi, în Ungaria, suntem mândri ca putem participa la astfel de investiție unică strategică, pentru că e atât de important să găsim soluții inovatoare. Ne pregătim să semnăm cel mai lung cablu de transport de energie. Dacă aș fi mai tânăr, aș zice că e ca un „rock and roll”. Mulțumim Comisiei Europene și Azerbaidjanului”, a mai adăugat Viktor Orbán.

Acordul semnat la București de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea unui cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între UE, reprezentată de CE, şi Azerbaidjan, fiind şi un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. „Istoria economiei europene când transportam resurse și materii prime ieftine din Rusia s-a terminat. ”

    Cred că este adevărat, indiferent cât de sinceră este declarația domnului V Orban.

    Doar că, dacă devenim independenți față de Rusia – dacă -, însă vom deveni dependenți de azeri, și/sau de Turcia, putem spune că „am căzut din lac în puț”.

    Independența energetică a UE înseamnă producerea de energie curată și la un preț acceptabil în Europa.

    • Centralele nucleare sunt cea mai importanta parte a solutiei. Se mai adauga potentialul hidoenergetic al zonelor montane (Alpi, Carpati, Pirinei, Scandinavia), eolienele in zonele cu mult vant – tarmul Atlanticului, al Marii Negre, in fine terminalele de gaz lichefiat pentru instalatiile care totusi au nevoie de gaz, nu de energie.

    • Din pacate UE si Green New Deal nu reusrsc sa ofere o viziune adevarata. Ue va ramane in continuare dependenta de niste dictatori de carton.

    • Azerii, n-or să te atace dacă te superi cu ei !
      Tu vrei musai gaz și petrol cu damf rusesc ?
      S-a semnat deja contractul !
      Nu plânge Costică !

  2. Lecția asta trebuia învățată de mult. Au mers pe fenta rusiei și ăsta e rezultatul.

    • romania are al 2 lea potential eolian la marea neagra dupa scotia in zona dobrogea de peste 70 000mwh
      cand noi consumam 7500mwh
      dar noi vom trimite bani nostrii in azerbadjan care a atacat armenia

    • Verde poate sa insemne si nuclear. S-a mai discutat.

  3. @Constantin , iar azerii vor lua gazul (si) de la rusi , pe langa gazul lor propriu , si il vor revinde la europeni.
    Daca europa nu mai vrea gaz ieftin de la rusi , atunci il vor lua scump de la intermediarii rusilor.
    Prostia n-are limite la europeni .

  4. „…iar noi șefii de state trebuie să…” e o apozitie acolo, pune si tu niste virgule, g4media.

  5. Adica Azerbaidjanul nu e controlat de Rusia, nu? 😅

    • @ Janux – Nu

    • Invatam si noi geografie si geopolitica ? Ia uita-te pe harta si vezi cu cine se invecineaza Azerbaidjanul, ce apare pe drapelul lor, ce etnie e majoritara , si daca Rusia la starea in care e astazi ar avea curajul sa se atinga de Azerbaidjan aflat sub protectia vecinului ala mare si cu o armata pe langa care armata rosie arata ca o gluma proasta.

    • Turcia.. și se află în conflict cu Armenia care-i controlată de Rusia..

  6. In primul rand, avem nevoie de lideri. Statele enumerate devin brusc foarte importante pentru lumea civilizata. Este nevoie de lideri capabili sa faca management, fara o structura birocratica stufoasa, capabili de o gandire complexa, excelenti negociatori. Se cam termina cu liderii bananieri cu studii la ff, sa nu se mai inghesuie sa ia cuvantul in piata, nu mai sunt sanse.

  7. Costul energiei „ieftine” a fost extrem de ridicat.
    Dependenta de Rusia a creat legături bolnăvicioase care au ținut pe loc reformele sociale și economice în toate statele din est și parțial în Occident.
    România a fost 33 de ani in umbră influenței rusești. Politic am bătut pasul pe loc, ne-am distrus toată industria agricultura și armata, nu am exploatat corespunzător resursele energetice…

    • Nu este adevarat. Occidentul s-a dezvoltat tocmai pe baza energiei ieftine rusesti, au recunoscut-o cei care au beneficiat din plin de ea.
      Si totul a fost stricat ca Marele Licurici sa ramana mare sef peste lume. Cea ce nu se va intampla, pt ca a impins Rusia cu toate resursele ei in bratele Asiei, astfel licuriciul va ramane sef peste Europa, strategic in Japonia, Australia si… cam atat.
      Africa e deja cumparata de chinezi, influenta Rusiei e semnificativa in Africa, Orientul Mijlociu, partial in coasta Americii. La fel, America Latina se pisha cu jet pe licurici, si are motive bine intemeiate.
      Urmeaza secolul Asiei si a Europei ingenunchiate: rezultatul politicilor liberal-neomarxiste.
      Scapa cine fuge repede din mocirla occidentala. As paria ca peste 20 de ani chiar si in Rusia va fi simtitor mai bine decat pe aici. Pacat de generatiile mai tinere, de sacrificiu.

    • @vontar
      Bă ! Ce cărți citești tu? Unde trăiești tu ? Ce suferințe ți-a provocat „Licuriciul” ?
      Bă ! P.r.o.s.t. mai ești ! La beție te-au făcut ai tăi ? Sau, erau amândoi oligofreni ?
      Unde-i mintea lumii, gogomane ?
      Aaaaa ! Tu vrei lebedele de la balșoi !
      Bă !

  8. Rusia se va sufoca in propria voma. Va exporta energie ieftină în India și China. Care vor devenii dependente energetic de Rusia. Aici e problema.Daca te joci cu asta dau drumul la migrație. Migrație de oameni flamanzi. Cate 100 de milioane fiecare și rușii vor deveni minoritari. Asta va fi finalul Rusiei ocupată de oameni flamanzi obișnuiți cu energie ieftină.O să își bombardeze propriul teritoriu. Nebunia lui Putin își va primii măsură.

  9. Ȋn acest proiect, am trasat lui Orban şi Ungariei sarcina de a pune noi tălpi UE.

  10. Destept rau Viktorash! S-a prins si el, gata! Un pic mai greu, dar s-a prins! Bravo tati, esti cel mai bun!

  11. Ce rusnac t3mbel, vezi ca azerii au gaz fără număr, nu importa de la rusnaci nimic

  12. Ce mai putea face, sa se opuna iar ? Primejdios ! Oricum nu a rezistat la ceva ironie.