Orbán: Istoria economiei europene când transportam resurse și materii prime ieftine din Rusia s-a terminat. Nu avem o strategie nouă iar noi șefii de state trebuie să identificăm soluții
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, semnalează că nu există altă soluții pentru statele europene decât să găsească alternative pentru a-și asigura resurse, în acest context „confuz” pe care-l traversează Europa.
„Avem război în vecinătate, avem o criză serioasă energetică, avem probleme cu prețurile, toate economiile europene se luptă cu inflația. Liderii europeni au hotărât să se rupă de economia ruseasca, în timp ce încă nu avem măsuri luate care să protejeze piața”, a spus premierul ungar, în cadrul întrunirii pentru semnarea acordului în domeniul energetic cu Azerbaidjan, Georgia și România.
Viktor Orbán arată că „istoria economiei europene când importam energie și materie prima ieftină din Rusia s-a terminat”.
„Dacă dorim să avem o creștere economică și securitate energetică, sunt necesare soluții imediate, a subliniat Orbán, care a repetat că UE nu are încă „o strategie”.
„De aceea noi, liderii, trebuie să identificăm soluții pentru a ne asigura energie pentru Europa, dar aceasta rămâne un vis până vom avea condiții să realizăm conexiunile. Regiunea Mării Caspice este o regiune de resurse, de aceea Comisia Europeană, în înțelepciunea sa, a acordat atenție Azerbaidjanului”, a comentat Orbán.
Premierul ungar a ținut să mulțumească președintelui Azerbaidjan, punctând că UE poate să conteze pe Azeibarjean.
„Noi, în Ungaria, suntem mândri ca putem participa la astfel de investiție unică strategică, pentru că e atât de important să găsim soluții inovatoare. Ne pregătim să semnăm cel mai lung cablu de transport de energie. Dacă aș fi mai tânăr, aș zice că e ca un „rock and roll”. Mulțumim Comisiei Europene și Azerbaidjanului”, a mai adăugat Viktor Orbán.
Acordul semnat la București de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea unui cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între UE, reprezentată de CE, şi Azerbaidjan, fiind şi un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii