Orban, la sosirea la summitul UE: „Nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea Ucrainei” / „Extinderea este un proces bazat pe merit. Nu există excepții! Nu ne vom abate de la asta”
La sosirea la summitul de la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orbán a declarat reporterilor că au avut loc multe discuții și că poziția Ungariei este clară: în ceea ce privește aderarea la UE, condițiile prealabile pentru Ucraina nu au fost îndeplinite, Consiliul nu este în măsură să ia o decizie – iar Ungaria nu va ceda, citată de The Guardian.
Orice decizie trebuie să fie luată în unanimitate, iar Orban a declarat că, în primul rând, orice ajutor va trebui să fie promulgat în afara bugetului UE și, în al doilea rând, nu va permite începerea negocierilor de aderare.
„Banii pentru Ucraina, pe termen scurt, sunt deja în buget. Dacă dorim să acordăm bani pe termen mai lung și mai mulți bani, trebuie să ne descurcăm în afara bugetului, iar noi susținem acest lucru.
Extinderea nu este o chestiune teoretică. Extinderea este un proces bazat pe merite, detaliat din punct de vedere juridic, care are condiții prealabile… nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea Ucrainei. Nici măcar să nu se negocieze”.
„Nu ne vom abate de asta”, a avertizat el, potrivit AFP.
Premierul a insistat că Ungaria nu leagă niciuna dintre problemele sale de politica ucraineană.
Într-un efort de ultim moment pentru a împiedica Budapesta să blocheze o decizie-cheie privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, președintele Consiliului European Charles Michel și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-au întâlnit în această dimineață cu Viktor Orbán.
În urma întâlnirii, Orban a postat pe Twitter o fotografie însoțită de textul: „Extinderea este un proces bazat pe merit. Nu există excepții!”
Comisia Europeană a anunțat miercuri seară că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept.
- Acest lucru înseamnă că guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de până la 10,2 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de dezvoltare în întreaga țară, conform
- Decizia vine într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán își intensifică campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.
- Toate cele trei chestiuni cu miză mare vor fi discutate la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unui summit de două zile al liderilor UE. Pentru a le face să avanseze, este nevoie de unanimitate.
- Convergența evenimentelor – deblocarea banilor înghețați și veto-ul amenințător al lui Orbán – a alimentat speculațiile potrivit cărora Bruxelles-ul se angajează în negocieri pentru a liniști Budapesta, lucru pe care Comisia Europeană l-a negat cu tărie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank