Orbán: „Marele plan este ca turcii și maghiarii să fie victorioși împreună în secolul XXI”/ Cele două țări au semnat un parteneriat strategic/ Schimb de cadouri la Budapesta: Orbán i-a dăruit lui Erdogan un cal, iar liderul turc i-a adus o mașină electrică fabricată în Turcia
„Marele plan este ca turcii şi ungurii să fie câştigători împreună în secolul al XXI-lea”, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, după semnarea unui acord bilateral de parteneriat strategic prioritar cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează MTI, citată de Agerpres.
Viktor Orban a subliniat într-o conferinţă de presă după semnarea tratatului că, „în limbajul diplomaţiei, aceasta exprimă cea mai puternică posibil cooperare amicală, frăţească şi politică”.
Premierul ungar a adăugat că, deşi ungurii au „pierdut secolul anterior”, acum planul este de a „câştiga secolul XXI”, fapt pentru care Ungaria îşi caută aliaţi.
„La aceasta se referă acest statut de prioritate strategică”, a precizat el.
Orbán a spus că acesta a fost „un angajament serios” luat în speranța că ceea ce a fost stabilit în programul președintelui turc, „și anume că următorii o sută de ani vor aparține Turciei”, se va adeveri, scrie The Budapest Times.
El a declarat că Ungaria va face tot ce va putea în timpul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor pentru a moderniza uniunea vamală dintre UE și Turcia, precum și pentru a sprijini Turcia în ceea ce privește liberalizarea vizelor.
Referindu-se la legăturile economice bilaterale, Orbán a declarat că Ungaria și Turcia și-au dublat cifra de afaceri din comerțul bilateral în decurs de puțin peste zece ani. El a menționat că 500 de întreprinderi turcești sunt prezente în Ungaria, în timp ce 100 de firme maghiare sunt active în Turcia. Investițiile turcești în Ungaria sunt în creștere atât ca număr, cât și ca valoare, a spus el. Întrucât aceste investiții s-au extins la noi sectoare, a adăugat el, Ungaria și Turcia au semnat, de asemenea, acorduri privind dezvoltarea căilor ferate și industria de apărare.
Orbán a subliniat rolul Turciei în securitatea generală și securitatea energetică a Ungariei, afirmând că Ungaria nu ar putea ține la distanță migrația fără Turcia.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, prim-ministrul ungar a declarat că Turcia a fost singura țară care a obținut rezultate în legătură cu pacea și transporturile de cereale. De asemenea, a precizat el, Turcia tocmai a preluat comanda misiunii KFOR din Kosovo, unde sunt staționate 465 de trupe maghiare.
În ceea ce privește securitatea energetică, Orbán a declarat că el și Erdogan au convenit ca Ungaria să cumpere gaze naturale direct din Turcia, pe lângă primirea de gaze livrate prin intermediul acestei țări.
De asemenea, Ungaria și Turcia dezvoltă legături între universitățile lor, a declarat Orbán, menționând că Ungaria a oferit 200 de burse studenților universitari turci. Anul viitor, a adăugat el, va fi dedicat sezonului cultural comun ungaro-turc pentru a marca centenarul legăturilor diplomatice dintre cele două țări. Orbán a adăugat că anul 2025 va fi declarat anul cooperării în domeniul științei și inovării în Ungaria.
Programul bilateral pe termen scurt „este specific”, în timp ce programele pe termen mediu „sunt atractive”, a declarat premierul ungar, adăugând că, atunci când vine vorba de chestiuni strategice și istorice, cele două țări au aceleași obiective și intenții. Ungaria și Turcia au ridicat legăturile bilaterale la un nivel fără precedent, a spus el.
Erdogan a lăudat legăturile de prietenie de lungă durată dintre Turcia și Ungaria, afirmând că ambele țări sunt dispuse să extindă relațiile bilaterale.
El a evidențiat legăturile istorice și culturale „foarte puternice” dintre cele două țări, exprimându-și aprecierea pentru prezența Ungariei în Organizația Statelor Turkice în calitate de observator.
El a declarat că Turcia și Ungaria au urmărit să stimuleze investițiile în țările celeilalte, împreună cu investiții comune în țări terțe, și au căutat să își aprofundeze în continuare cooperarea în industriile de apărare și energie.
Erdogan a exprimat sprijinul țării sale pentru ca Ungaria să asigure cu succes președinția UE în a doua jumătate a anului 2024.
Între timp, președintele turc a declarat că violența nu aduce soluții, menționând că Turcia s-a concentrat pe o soluție diplomatică la războiul din Ucraina și a îndemnat la încetarea focului în Gaza.
Erdogan, care se află în vizită în Ungaria pentru a participa la o reuniune a Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt Ungaria-Turcia, a semnat o declarație politică comună cu Orbán privind parteneriatul strategic prioritar al celor două țări.
De asemenea, miniștrii ungar și turc au semnat acorduri de cooperare privind serviciile sociale, anul ungaro-turc al inovării, cercetarea și dezvoltarea, apărarea și afacerile externe, energia nucleară, starea de urgență civilă, precum și comunicarea politică și guvernamentală audiovizuală, printre alte domenii.
Ungaria și Turcia au lansat luni un sezon cultural ungaro-turc de un an, pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a înființării Republicii Turcia, precum și relațiile lor diplomatice.
Tot luni, o companie turcă şi una ungară din sectorul apărării au anunţat crearea unei societăţi mixte vizând dezvoltarea şi producţia de vehicule de luptă blindate turceşti Gidran la un centru din localitatea Gyor, situată în vestul Ungariei.
Raba Jarmu şi Nurol Makina Ungaria, subsidiara companiei turce Nurol Makina ve Sanayi, au anunţat acordul în acest sens pe site-ul bursei din Budapesta, precizând că vehiculele vor fi destinate în primul rând forţelor armate ungare, mai spune MTI.
Turcia și Ungaria, țările care blochează accesul Suediei în NATO
Ungaria și Turcia sunt singurele reținute în NATO care nu au ratificat oferta Suediei de a adera la alianța de apărare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, notează France 24.
Ungaria încă nu a votat pentru aprobarea intrării Suediei în NATO, aliniindu-se astfel Turciei, care a blocat mult timp aderarea Stockholmului și a blocat procesul chiar și după ce Erdogan și-a ridicat veto-ul în iunie.
La începutul acestei luni, Erdogan a condiționat ratificarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO de aprobarea „simultană” de către Congresul SUA a cererii Ankarei pentru avioane de luptă F-16.
Extinderea NATO a fost discutată în timpul vizitei lui Erdogan, potrivit președintelui ungar Katalin Novak, care s-a întâlnit, de asemenea, cu liderul turc.
Vizita lui Erdogan coincide cu aniversarea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.
„Dorim să ne consolidăm și mai mult legăturile în domenii precum apărarea și energia, unde avem deja o cooperare fructuoasă”, a declarat Erdogan, adăugând că cele două țări au ca obiectiv creșterea volumului lor comercial la 6 miliarde de dolari de la 4 miliarde de dolari în prezent.
Calul în schimbul mașinii mașinii
Erdogan a fost primit cu onoruri militare în istorica Piață a Eroilor din Budapesta, înainte de a se îndrepta spre o întâlnire cu Novak și apoi cu Orban.
Orban i-a făcut cadou lui Erdogan un cal din rasa Nonius – deși liderul turc a căzut de pe un cal în 2003.
„Cadoul de la o națiune ecvestră la alta”, a scris Orban pe Facebook.
În schimb, Orban a primit în dar o mașină electrică fabricată în Turcia, a cărei fotografie a postat-o pe X.
„Cea mai bună afacere pe care am făcut-o vreodată! Pentru un cal putere, am primit 435. Bun venit în Ungaria, președinte Erdogan!”, a scris el.
În ultimii ani, Ungaria a dus o politică de deschidere spre est, nu doar către Rusia, ci și către China și țările din Asia Centrală.
Această țară central-europeană de aproape 10 milioane de locuitori este singurul stat membru al UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul de la începutul războiului din Ucraina.
În ceea ce privește aderarea Suediei la NATO, Budapesta a reproșat Stockholmului „atitudinea sa ostilă deschisă”, acuzând reprezentanții suedezi că sunt „în mod repetat dornici să lovească Ungaria” în chestiuni legate de statul de drept.
Orban a declarat în septembrie în parlament că ratificarea candidaturii Suediei la NATO nu este „urgentă”. În trecut, Orban a declarat în repetate rânduri că Ungaria susține candidatura Suediei, susținând că aprobarea a fost doar un „aspect tehnic”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii