G4Media.ro

Orban a anunțat noi măsuri de combatere a epidemiei: Medicii din rețeaua…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Orban a anunțat noi măsuri de combatere a epidemiei: Medicii din rețeaua școlară trebuie să susțină efortul/ Estimăm o creștere a numărului de anchete epidemiologice

Premierul Ludovic Orban a prezidat ședința Comitetului pentru Situații de Urgență în care s-au discutat noile măsuri pentru combaterea epidemiei de coronavirus.  Orban cerut cooptarea medicilor din rețeaua școlară în eforturile de combatere a epidemiei, în condițiile în care aceștia nu mai au de lucru după închiderea școlilor.

De asemenea, Orban a solicitat spitalelor să aibă o rezervă de paturi specială pentru cazurile de infecție cu COVID-19.

Iată principalele declarații ale premierului:

-Numărul de persoane infectate, doar 50, arată că măsurile au avut efect. Mulțumesc întregului personal implicat în efortul de combatere a coronavirsului. Persoanele depistate cu virus, aproape toate fie erau în carantină, fie în izolare la domiciliu. Deci, ca urmare a măsurilor luate, am putut împiedica ca persoanele diagnosticate să împrăștie virusul.
-Trebuie să ne concentrăm pe câteva direcții de acțiune. Întărirea DSP-urilor și schimbarea de urgență a celor care nu își fac datoria. Nu putem accepta directori aflați în concediu medical de o lună.
-DSP sunt vitale în efortul pe care îl facem. Va trebui să identificăm resurse umane pe care să le punem la dispoziție DSP-urilor.
-Am apelat la doamna ministru Anisie, există foarte mulți medici în rețeaua școlară care trebuie solicitați să susțină efortul pe care îl facem. Există în rețeaua Ministerului Transporturilor 16 spitale unde trebuie apelat la specialiști.
-E de estimat o creștere a numărului de persoane care vor fi supuse anchetelor epidemiologice. DSP-urile și spitalele trebuie susținute prin intermediul ambulanțelor ca să se poată preleva probele de la persoanele aflate la domiciliu.
-Contractarea în regim de urgență a celor necesare centrelor de carantină. Încă o chestiune care ține de pregătirea rețelei pentru a primi pacienți. Avem un număr mic de persoane diagnosticate, dar noi trebuie să pregătim gradual spitalele care au capacitatea de a asigura tratamentele sau specialiștii necesari.
-Trebuie să existe o rezervă de paturi ca spitalele să primească pacienți ce trebuie tratați.
-Fiecare cetățean trebuie să se gândească că modul în care relaționează cu oamenii trebuie să respecte câteva reguli. Să evite apropierea de alți oameni, să evite să folosească suprafețe cu contact multiplu, să evite aglomerații.
-Nu trebuie să exagerăm pericolul ca pe ceva care este mai periculos decât în realitate. Măsurile care sunt luate sunt destinate pentru a reduce cât mai mult posibilitatea de infectare, dar nu trebuie crezute avalanșa de informații false, minciunile gogonate, inclusiv din partea unor oameni politici.
-Structurile ierarhice trebuie să funcționeze. Ordinele trebuie respectate imediat. La nivel județean, prefectul conduce Comitetul județean pentru situații de urgență.
-Inclusiv o primărie trebuie să aibă acces la baza de date la nivel național a persoanelor care trebuie să stea izolate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Atentie:
    „Up to 650 000 people die of respiratory diseases linked to seasonal flu each year” – World Health Organization: https://www.who.int/mediacentre/news/statements/2017/flu/en/

    La acest moment avem 129,ceva mii de CAZURI, si 4749 de mortide COVID-19. Comparati asta cu cele 650 de mii.
    Presa este responsabila pentru ca a creat panica artificial, perturband toata umanitatea.

    • @Ioan ignori niste date, pe care nu le avem , si nu cred ca le vom avea vreodata :

      – aceste cazuri sunt doar 129,ceva de mii pentru ca s-au impus din timp niste caranatine drastice, nu poti stii cate cazuri ar fi putut fi fara aceasta carantina.
      – la fel nu stii cate morti sunte de fapt in realitate in china, eu nu as baga mana in foc pentru informatiile din china
      – propagarea acestui virus e mult mai rapida si agresiva, si nu ai niste date statistice vs gripa
      – nu stii cati oameni s-au imbolnavit de fapt de gripa, poate doar aia 650.000 morti ? poate un miliard?
      – cat la suta reprezinta ca sa putem compara cu ce face covid19

      panica e artificiala, ingrijorarea si precautia ar trebui sa fie maxime

    • @ Ioan
      Omule, cele 133.000 de cazuri si cei 4.947 de morti sunt IN PLUS fata de victimele gripei, nu in locul lor!

      Daca numarul victimelor gripei s-ar dubla, nu e asa ca ar fi un lucru deosebit de ingrijorator? Ei bine, epidemia de Coronavirus are potentialul nu doar sa atinga ci sa intreaca (poate cu mult) numarul de victime ale gripei. Cumulat cu gripa inseamna mai mult de o dublare.

      Covid-19 este mai infectios decat gripa si in acelasi timp are o rata a mortalitatii mai mare decat ea. Mortalitatea in conditiile initiale de raspandire este si asa mai mare ca a gripei sezoniere, doar ca atunci cand se atinge o masa critica a celor internati din cauza epidemiei, sistemele de sanatate intra in colaps, iar numarul deceselor creste foarte mult.

      19% din cazuri necesita internarea, mult mai mult ca la gripa. Practic sistemul medical este „spamat” cu un numar mare de pacienti pe care nu mai are resursele sa-i trateze. Asta s-a intamplat deja in unele tari. Celelalte incearca sa amane sau chiar sa evite acest moment. De aici masurile pe care le vedem.

      Raspandirea a fost intarziata la nivel global de masurile luate, altfel ar fi fost mult mai rau! La gripa poti sa prezinti statisticile dupa fiecare sezon, pentru ca e un fenomen repetitiv care se incheie odata cu sezonul. La Covid-19 nu cunoastem nici macar daca vremea calda il va opri. Nu avem vaccin, nu avem tratament antiviral si nu stim cat va dura pana vor fi puse la punct. Daca nu va fi stopat, potentialul distructiv e mult mai mare ca al gripei.

      De asta orice masura de izolare este binevenita. Este arma cea mai puternica pe care statele lumii o au in acest moment impotriva epidemiei, in asteptarea unora mai eficiente care sper sa vina cat mai curand. Din pacate nu toate statele au aplicat-o la timp, iar deosebirile se vad.

    • Andrei, nu prea esti concentrat, asa-i?
      1. Trebuie comparate cele 5 mii de morti cu cele 600 mii morti.
      2. Nici eu nu bag mana in foc pentru cifrele din China, dar China are 2/3 din cazuri (si din morti) si 3/4 din morti la nivel global, adica cifrele globale cel mult la jumate din cele din China. Este foarte putin Global vs. China – si chiar si acum cand epidemia inca nu s-a consumat Global.
      3. Problema cu cifrele din China se aplica si pentru partea din China a cifrelor OMS, ceea ce inseamna ca „se reduce”, deci nu se schimba nimic in comparatia pe care am facut-o.
      4. Chiar si daca nu este „atacata” o epidemie tot se consuma si se stinge singura, dupa ce atinge un anumi procent din populatie. Iar acest virus se raspandeste inainte ca semnele bolii sa fie manifeste, si in plus la circa 80% (deci 4/5) din cei infectati, semnele nu sunt manifeste dar ei continua sa fie „raspanditori” de virus. Iar masurile rapide-si-drastice au fost luate in China (si Asia in general), nu si restul lumii. Deci, virusul a avut timp gramada sa se ranspandeasca inainte de a instalarea masurilor drastice in TOATE tarile despre care vorbim si in Asia si in restul lumii, deci masurile drastice au avut un efect marginal — si cu toate astea, cifrele sunt foarte mici (si se refera la oamenii deja vulnerabili – cei foarte batrani si bolnavi).
      5. Dinamica epidemiilor este cunoscuta, si se poate usor modeliza. Este practic derivata din modelele de co-evolutie si ecologie gazda-parazit, si se poate modela-estima chiar si impactul estimativ al masurilor de limitare a contactului intre oameni asupra transmiterii virusului in populatiile umane. Din cate se vade pana acum (date si modele), nu avea cum sa aiba un impact major (cel mult a oprit, in cazuri maximale), ceva sub 50% din amplitudinea epidemiei. Din motive pur matematice si biologice. Chiar si daca ar fi 50%, asta ar insemna o dublare a cifrelor, deci 10 mii de morti maxim, ceea ce tot foarte putin este comparat cu 600 de mii.

    • Geo, sorry, ce-ai scris tu aici este un delir, numai nonsens-uri.

    • Nonsense e pt tine. Probabil capacitatea ta de intelegere e cam limitata. Eu am inteles ce a zis.

    • Geo …
      Aha! Bun si-asa 🙂

    • @Andrei… Bune observații. Cele 650,000 de decese reprezintă rezultatul a sute de milioane de cazuri de gripa si asimilate gripei. Rata mortalității la astfel de cazuri este între 0,05-0,1%.
      Acum insa, ca sa fiu corecta si transparentă, in urma cercetărilor pe care le-am facut, a rezultat ca infecțiile adevărate de gripa cu H1N1 si altele severe au o rata a mortalității de ~10%.

      In România numărul cazurilor confirmate cu gripă în cadrul supravegherii afecțiunilor clinice compatibile cu gripa a fost de 1799, restul din cele 23.727 cazuri de afecțiuni clinice, fiind compatibile doar cu gripa (dar nu gripa). Deci cazurile generale de gripa sunt cele care au 0,05-0,1% mortalitate.
      Link: https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/gripa-si-infectii-respiratorii-acute/1208-analiza-sezon-gripal-2018-2019/file

      Din statistici reiese ca in România au fost 1799 de cazuri de gripa reala (virusul A H1N1, H3N1, si virusul B) si 199 de decese. Rezulta ca rata mortalității este de ~ 11%.
      Este clar ca H1N1, H3N1 si COVID-19 sunt virusuri din categoria SARS care au rata mortalității de ~10%. Bineînțeles, in rândul tinerilor rata mortalității va fi de 1% si la cei de +70: 20%

      COVID-19 o sa-si asigure treptat un loc de cinste in clasamentul virusurilor ucigașe; dacă H1N1 si gripa de tip B omoară 150,000-575,000 de oameni pe an, COVID-19 va omori si el 300,000 fără vaccin, 150,000 cu vaccin.

    • @Ioan. Ai habar cati bolnavi cu semne de gripa care se prezinta la urgente sunt testati ? Uite iti spun eu: in unele tari din vestul Europei, daca nu prezinti semne de afectare pulmonara (pneumonie interstitiala, insuficienta respiratorie), nu beneficiezi de test. Ori, numai o mica parte din cei infectati, 1/3 prezinta aceste semne. Ceilalti fac forme usoare si medii, in schimb transmit virusul altora care pot sa faca forme grave. Asa ca toate statisticile astea sunt false. O sa vedem la sfarsitul pandemiei, o sa avem o imagine cat de cat realista, comparand mortalitatea din acest an cu cea de anul trecut.

    • @ioan
      Comentariul meu e pentru cine doreste sa inteleaga, nu pentru cine nu vrea.

  2. doar unul azi bolnav? doamen ce minune .. ca sa vezi ce eficient e orban asta .. eu zic sa il propunem prim minsitru pe viata ! e clar ca presedintele il va alege, e prea buna baiatul asta .. e clar ca altfel romanai nu va evolua

    • nooo, mai bine punem mafia PRO-PSD la loc în guvern, o să se numere cu minus ”bolnavii”, o să înceapă imediat să scadă numărul în ritmul în care o să crească înapoi economia.

    • Nu se mai testeaza pana nu vine comanda cu celelalte teste, stocul e pe terminate, probabil pastreaza cateva pentru ei in caz de nevoie.

  3. Sica pune mana la treaba si lasă vrajeala asta proastă, o să vedem la sfârșit cât sunteți de buni

  4. Sic*tir

  5. Cam lunga lista si nu am citit tot. . . dar, depunerea mandatului de premier al lui Florin Cîțu, e trecuta si ea noile masuri de combatere a pandemiei?