Orban a anunțat noi măsuri de combatere a epidemiei: Medicii din rețeaua școlară trebuie să susțină efortul/ Estimăm o creștere a numărului de anchete epidemiologice
Premierul Ludovic Orban a prezidat ședința Comitetului pentru Situații de Urgență în care s-au discutat noile măsuri pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Orban cerut cooptarea medicilor din rețeaua școlară în eforturile de combatere a epidemiei, în condițiile în care aceștia nu mai au de lucru după închiderea școlilor.
De asemenea, Orban a solicitat spitalelor să aibă o rezervă de paturi specială pentru cazurile de infecție cu COVID-19.
Iată principalele declarații ale premierului:
-Numărul de persoane infectate, doar 50, arată că măsurile au avut efect. Mulțumesc întregului personal implicat în efortul de combatere a coronavirsului. Persoanele depistate cu virus, aproape toate fie erau în carantină, fie în izolare la domiciliu. Deci, ca urmare a măsurilor luate, am putut împiedica ca persoanele diagnosticate să împrăștie virusul.
-Trebuie să ne concentrăm pe câteva direcții de acțiune. Întărirea DSP-urilor și schimbarea de urgență a celor care nu își fac datoria. Nu putem accepta directori aflați în concediu medical de o lună.
-DSP sunt vitale în efortul pe care îl facem. Va trebui să identificăm resurse umane pe care să le punem la dispoziție DSP-urilor.
-Am apelat la doamna ministru Anisie, există foarte mulți medici în rețeaua școlară care trebuie solicitați să susțină efortul pe care îl facem. Există în rețeaua Ministerului Transporturilor 16 spitale unde trebuie apelat la specialiști.
-E de estimat o creștere a numărului de persoane care vor fi supuse anchetelor epidemiologice. DSP-urile și spitalele trebuie susținute prin intermediul ambulanțelor ca să se poată preleva probele de la persoanele aflate la domiciliu.
-Contractarea în regim de urgență a celor necesare centrelor de carantină. Încă o chestiune care ține de pregătirea rețelei pentru a primi pacienți. Avem un număr mic de persoane diagnosticate, dar noi trebuie să pregătim gradual spitalele care au capacitatea de a asigura tratamentele sau specialiștii necesari.
-Trebuie să existe o rezervă de paturi ca spitalele să primească pacienți ce trebuie tratați.
-Fiecare cetățean trebuie să se gândească că modul în care relaționează cu oamenii trebuie să respecte câteva reguli. Să evite apropierea de alți oameni, să evite să folosească suprafețe cu contact multiplu, să evite aglomerații.
-Nu trebuie să exagerăm pericolul ca pe ceva care este mai periculos decât în realitate. Măsurile care sunt luate sunt destinate pentru a reduce cât mai mult posibilitatea de infectare, dar nu trebuie crezute avalanșa de informații false, minciunile gogonate, inclusiv din partea unor oameni politici.
-Structurile ierarhice trebuie să funcționeze. Ordinele trebuie respectate imediat. La nivel județean, prefectul conduce Comitetul județean pentru situații de urgență.
-Inclusiv o primărie trebuie să aibă acces la baza de date la nivel național a persoanelor care trebuie să stea izolate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii