G4Media.ro

Orban: PNL este pregătit să depună moţiunea de cenzură cât mai rapid…

Foto: Facebook Rareș Bogdan

Orban: PNL este pregătit să depună moţiunea de cenzură cât mai rapid posibil, dar ne menținem obiectivul de a strânge 233 de semnături

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat luni că negocierile pentru susţinerea moţiunii de cenzură vor continua şi săptămâna aceasta, dar că documentul nu va fi depus până nu este semnat de minimum 233 de parlamentari.

El nu dorit să comenteze declaraţiile liderului deputaților USR, Stelian Ion, legate de urgentarea depunerii moţiunii de cenzură, precizând că discuţiile oficiale se poartă la nivel de conducere, lideri de grup.

„Eu am citit poziţia preşedintelui USR, care este conformă cu poziţia pe care am stabilit-o de comun acord în cadrul negocierilor – şi anume că vom depune moţiunea când vom avea 233 de semnături ca o garanţie a succesului acesteia”, a precizat liderul PNL.

„Toate acţiunile PNL sunt în conformitate cu calendarul comunicat public. La ora actuală există un text al moţiunii de cenzură care a fost convenit cu cei de la USR, PMP şi de la UDMR. Acest text a fost transmis şi către celelalte două formaţiuni politice – ALDE şi PRO România. Aşteptăm observaţiile acestor formaţiuni pe textul moţiunii de cenzură. Din punctul nostru de vedere, PNL este pregătit să depună moţiunea de cenzură cât mai rapid posibil, dar ne menţinem această condiţie de a atrage alături de noi în susţinerea acestei moţiuni pe toţi parlamentarii formaţiunilor politice care nu susţin Guvernul şi că ne menţinem obiectivul de a strânge 233 de semnături pentru susţinerea moţiunii pentru a avea garanţia că moţiunea va fi încununată de succes. Săptămâna aceasta vom avea întâlniri în continuare cu toţi partenerii, toţi contribuabilii la această moţiune de cenzură şi sunt convins că până la finele săptămânii vom avea rezultate pe care să le anunţăm public privitor la textul moţiunii, privitor la momentul depunerii moţiunii de cenzură. (…) Pe lângă decizia fiecărei formaţiuni sau fiecărui grup parlamentar de a susţine moţiunea de cenzură va fi necesară o pregătire foarte atentă a momentului depunerii moţiunii de cenzură şi mai ales al zilei în care se va dezbate şi se va vota moţiunea de cenzură, pentru că este necesară mobilizarea a şase formaţiuni politice pentru a nu mai avea absenţi dintre semnatarii moţiunii de cenzură, fiindcă orice absenţă poate să pună în pericol reuşita la această moţiune de cenzură”, a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a precizat că la negocieri se va face şi o evaluare privitoare la numărul de parlamentari care doresc să semneze şi să voteze moţiunea de cenzură.

„Cred că pentru orice parlamentar ALDE, odată cu trecerea partidului în opoziţie, atitudinea normală este aceea de a susţine această moţiune de cenzură, de a semna şi de a vota pentru această moţiune de cenzură”, a mai spus Ludovic Orban.

Acesta a amintit că PRO România şi-a exprimat disponibilitatea să susţină demersul antiguvernamental.

„La întâlnirea de săptămâna aceasta vom stabili care este termenul limită până la care mai aşteaptă prezenţa premierului Dăncilă la Parlament şi implicit momentul de la care ei sunt hotărâţi să susţină moţiunea de cenzură”, a afirmat liderul PNL.

El s-a declarat convins că UDMR şi PMP vor susţine moţiunea de cenzură şi a menţionat că a avut şi câteva discuţii cu parlamentari din PSD.

Ludovic Orban a indicat că în principal negocierile vizează moţiunea de cenzură, dar şi evoluţiile ulterioare, amintind că opţiunea PNL vizează alegerile anticipate.

„Noi suntem pregătiţi să ne asumăm răspunderea guvernării şi suntem dispuşi să purtăm negocieri pentru formarea unui guvern, dar preferinţa noastră clară este pentru anticipate”, a arătat preşedintele PNL.

Liderul liberalilor a exclus varianta ca moţiunea de cenzură să nu fie depusă până la alegerile prezidenţiale. „Am încredere că toţi aceia care spun astăzi că sunt în opoziţie vor susţine moţiunea de cenzură şi dacă acest lucru se va întâmpla această moţiune de cenzură va duce la căderea Guvernului”, a afirmat Orban.

El a arătat că PNL nu condiţionează depunerea moţiunii de cenzură de momentul venirii în Parlament a premierului Viorica Dăncilă.

„Una dintre formaţiunile politice cu care am purtat discuţii avusese o solicitare către premier privitor la condiţiile de susţinere a remanierii ca urmare a schimbării configuraţiei politice. Probabil nici această formaţiune politică nu va aştepta până la calendele greceşti ca premierul Dăncilă să vină în Parlament”, a spus Orban.

Citește și: USR solicită urgentarea depunerii moțiunii de cenzură și invită Opoziția la discuții

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Sa inteleg ca opozitia doreste sa preia din mers organizarea prezidentialelor in strainatate si tot ceea ce decurge din asta?????

  2. Parca erati 241 de „viteji”. Halal, nu se gasesc o gasca de „opozanti” sa darame guvernul rusinii nationale! Sa va fie rusine, mari opozanti! Vorba CTP-ului, sunteti „mormoloci”. Sa va fie rusine!

  3. Am inteles ca pentru investirea guvernului nu este nevoie decat de majoritatea simpla adica jumatate plus unu di cei prezenti. Dar ma intreb si eu ,atunci, si pentru demiterea guvernului tot de majoritate simpla ar fi nevoie. Nu-i asa ?

  4. Ma omoara astia…..!

    • Vezi poate-ti plesnește naibii vreo arteră din cauza la ăștia. Mai liniștește-te că faci tensiune…

  5. Dar de ce trebuie sa iasa zilnic sa spuna acelasi lucru in forme diferite, ca am auzit ca zilele astea se da la televizor „Reconstituirea”, deci are cu ce sa fie ocupata populimea!

  6. Nu credeam sa fie chiar asa de papagali incat sa nu vada diferenta intre a stange tu, opozitia 233 voturi (insemnand vointa de a demite guvernul, prezenta in ziua si la momentul votului, controlul votantilor lui Ponta si Tariceanu, etc) si a strange PSD cele 233 voturi necesare pentru validarea guvernului dupa restructurare dpdv al componentei politice. Mai ales ca nu le are oricum ar Numara, nici macar theoretic.

    Mai ales ca actualul guvern este penal in cazul emiterii documentelor oficiale. Deci au toate motivele sa vina ei in Parlament.

  7. PNL va declansa demisia guvernului actual (conditionat de stingerea celor 233 de semnaturi ) cit mai aproape de data alegerilor prezidentiale (cine nu accepta atunci , pierde electorat la greu ) ,moment la care se va sti deja cine sunt competitorii la functia de presedinte (multi nu vor stringe numarul valid de semnaturi sau vor renunta in favoarea altcuiva )si moment in care toate sondajele vor spune cine este cistigatorul (in opinia mea dintotdeauna K.J.),dind astfel posibilitatea viitorului presedinte sa declanseze si alegeri anticipate parlamentare, prin respingerea in parlament a doua guverne consecutive ,imediat dupa validarea noului mandat .In acelasi timp , PNL nu va accepta primirea de parlamentari din alte partide si nu va accepta o coalitie guvernamentala ,cu cei ce au sprijinit PSD-ALDE .

  8. Toate aceste actiuni exprimate in clar, fac din tandemul PNL -JOHANNIS cistigatorii alegerilor prezidentiale si parlamentare viitoare . Daca USR-PLUS ,intelege asta ,poate sa isi sustina (deja stiu ca D.V. intra in turul doi ) o viitoare functie de prim ministru, prin renuntarea la candidatura lui D.B. si sustinerea lui K:J.Daca nu face asta D.B. pierde automat partidul ,ca pierzator la alegerile prezidentiale si riscul unei ruperi a USR si apoi al USR-PLUS ca Alianta este foarte mare . USR-PLUS nu poate juca cartea prezidentialelor (asta era clar de la inceput ) dar poate sa isi asigure functia de prim ministru in viitoarea legislatura, prin declararea sustinerii lui K.J. Cartile sunt facute deja,iar USR-PLUS trebuie sa ia decizia cea mai buna in ceea ce o priveste . Nu trebuie decit sa accepte , este un partid , o Alianta tinara , care are o noua sansa la prezidentialele din 2024 si la parlamentarele de la anul . Este o vorba -nemultumitului i se ia darul -si inca una , de care actualul presedinte tine seama in tot ceea ce face si spune -graba strica treaba -,ca sa nu uitam deja celebrele vorbe – PAS cu PAS- Poate vedeti o alta alternativa , prin care USR-PLUS sa cistige tot ,dar asa cum se aseaza lucrurile acum ,eu nu o zaresc ,daramite sa o si vad .

    • Quovadis. Alianta trebuie sa se prezinte cu candidatul propriu la prezidentiale, pt ca au promis. Cuvantul dat trebuie respectat, altfel vor pierde votanti. Ar trebui sa -i cunosti mai bine pe cei ce voteaza USR PLUS. In alta ordine de idei, daca Barna pierde, nicio problema, USR nu se destrama, Alianta nu se rupe, iar Barna nu pierde sefia partidului. Trebuie sa intelegi si tu si ceilalti pnl isti, psd isti ca aceste partide au aparut dintr-o necesitate acuta de schimbare. Aceasta schimbare trebuie sa apara si in Romania, nu se mai poate capitula sau schimba directia.

    • daca Barna pierde, nicio problema, USR nu se destrama, Alianta nu se rupe, iar Barna nu pierde sefia partidului. SINCER.Unde ai mai pomenit ca cineva care pierde alegerile, sa ramana in functie (nici la PSD nu s-a intimplat ) ,iar o coalitie ce nu isi indeplineste obiectivele isi pierde ratiunea pentru care a fost creeata . Notiunea de schimbare este una si eu sunt de acord cu aceasta notiune ,dar ea nu implica neaparat schimbarea oamenilor (in cazul de fata nu se constata ,o forma macar declarativa de schimbare )ci implica mai degraba schimbarea unui concept ce permite in final o schimbare a mododului de a face politica . A schimba doar niste persoane ,cred ca intelegi deja ,ca nu inseamna nimic . Schimbarea necesara tarii , este de natura legislativa si procedurala in toate componentele sale , concomitent cu responsabilizarea factorilor de decizie si a intregului aparat administrativ , ce asigura functionarea statului . Sper ca acum iti este mai clara notiunea de SCHIMBARE si ce inseamna ea cu adevarat .

  9. PNL nu înţelege că i s-a creat deja o problemă de imagine.