Orban se ascunde de scandalul politic provocat de grațierea unui complice la pedofilie – presă
Premierul ungar Viktor Orban este dispărut. După demisia de acum câteva zile a președintei țării, Katalin Novák, și a ministrului Justiției, Judith Varga, pentru grațierea directorului adjunct al unui orfelinat complice la pedofilie, Orban nu și-a arătat fața într-o chestiune care delegitimizează un guvern care a făcut din protecția copiilor și a valorilor tradiționale ale familiei piatra de temelie a politicii sale, relatează El Mundo, citat de Rador Radio România.
Scandalul afectează și puternica Biserică Reformată Ungară, căreia îi aparține Orban. Cererea de grațiere ar fi venit de la președintele sinodului acelei biserici, episcopul Zoltán Balog.
„Guvernul lucrează”, a fost singura explicație pe care a dat-o Orban și pe pagina sa de Facebook. Unul dintre partidele de opoziție, Momentum, a umplut străzile din Budapesta cu afișe cu Orban și semnul „dispărut, îl căutăm”. Momentum, un partid centrist înființat în 2017, nu a oferit o recompensă, dar a înaintat întrebările la care va trebui să răspundă Orban când va apărea: „Știa de cererea de grațiere înainte de a se lua decizia? Știa că cineva făcea presiuni pe Katalin Novák să ceară grațierea? El însuși i-a cerut lui Katalin Novák să acorde grațierea? Știa despre decizia grațierii înainte de a ieși la iveală?”
Directorul adjunct al orfelinatului în cauză, Endre K., executa o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru că i-a convins pe copii să-și retragă mărturia împotriva directorului centrului pentru abuzuri sexuale, director care a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare. Endre K. a fost una dintre cele 25 de persoane grațiate de președinte în timpul unei vizite a Papei Francisc anul trecut. Însă numele său nu a fost făcut public decât pe 2 februarie.
Orban va putea evita întrebările, dar nu va ignora că a pierdut două figuri foarte importante pentru el și pentru partidul său, Fidesz. În 2021, cu majoritatea parlamentară, a permis o lege, criticată de UE ca fiind homofobă, care interzice să le vorbești minorilor despre homosexualitate, pe care o consideră legată ține de pedofilie.
Fosta președintă Novak iradia o imagine de „mamă a națiunii”, foarte integratoare și identificată cu politicile populare de încurajare a cuplurilor să aibă mai mulți copii. Fostul ministru al Justiției a fost mai dur. El urma să conducă Fidesz în lupta împotriva „birocraților de la Bruxelles” la alegerile europene din iunie. Acum a demisionat din funcția de parlamentar și s-a retras din viața publică.
La câteva minute după demisia dnei Judit Varga, fostul ei soț, Peter Magyar, un puternic membru al Fidesz, a anunțat: „Nu vreau să fac parte din coaliție. Nu vreau să mai fac parte nici măcar un minut în plus dintr-un sistem în care adevărații „vinovați se ascund în spatele fustelor femeilor”.
„De multă vreme am crezut într-un ideal, într-o Ungarie națională, suverană și civică. Totuși, în ultimii ani și mai ales astăzi, mi-am dat seama că toate acestea nu sunt altceva decât un produs politic, un înveliș de zahăr care servește două scopuri: ascunderea funcționării fabricii puterii și dobândirea unor bogății enorme”, a denunțat el.
În centrul atenției se află acum șeful serviciilor secrete ale lui Orban, Antal Rogan, și episcopul Balog, consilier personal al premierului, deși acesta din urmă, deocamdată, pare să fie în siguranță. Marți, el s-a întâlnit cu așa-zișii diaconi-custozi pentru a discuta exact rolul pe care l-a jucat în dosarul de clemență al fostului director adjunct al căminului de copii Bicske.
După audiere, s-a votat dacă Zoltán Balog ar trebui să rămână președinte pastoral al sinodului, iar rezultatul a fost covârșitor de favorabil. A obținut 86% din voturi. După acea întâlnire, Balog a publicat un videoclip pe site-ul Bisericii Reformate, care a durat aproape cinci ore, în care a anunțat că nu va demisiona din funcția sa bisericească.
„Viktor Orban, ca membru al Bisericii Reformate, are încredere în liderii ecleziastici și în puterea Bisericii”, a spus șeful de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, care a calificat informațiile apărute în ziar drept „prostii și aberații” despre Zoltán Balog și de care îi acuza pe „stângiști”.
Episcopul și persoana grațiată, Endre K., director adjunct al Căminului de copii Kossuth Zsuzsa din Bicske, se cunoșteau cel puțin din 2010, iar presa ungară a verificat că clericul a intervenit în favoarea sa pentru acordarea grațierii prezidențiale.
Orban tace, dar o revoltă mocnește pe străzi și pe rețelele de socializare. Partidele de opoziție au depus cereri pentru a investiga modul în care a fost acordată grațierea, cum este gestionat statul și pentru a cere alegerea directă a următorului președinte. Răspunsul guvernului și al mass-media pro-guvernamentale a fost furibund.
„Nu răspundem încercărilor disperate ale oamenilor aflați în situații disperate”, repetă purtătorul de cuvânt al lui Orban. Din paginile „Zsolt Bayer”, ziarul emblematic al guvernului, un jurnalist de la „Magyar Nemzet” a afirmat că „trebuie să ne arătăm puterea, pentru că haita de hiene, acei nenorociți complet amorali și mincinoși, simt acum miros de sânge pentru că ei cred că a venit momentul”.
Sursa: El Mundo/ Rador Radio România/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank