G4Media.ro

Orban susține că amenzile se dau ”la nivelul anterior ordonanței de urgență”…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Orban susține că amenzile se dau ”la nivelul anterior ordonanței de urgență” declarate neconstituționale. Problema e că și precedentele amenzi au fost desființate de CCR

”Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat deizia CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior ordonanței de urgență”, a spus joi premierul Ludovic Orban, întrebat despre modul în care polițiștii îi vor sancționa pe cei care nu respectă prevederile ordonanțelor militare.

Reacția lui Orban vine după ce Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.

Problema e că CCR a declarat neconstituțională ieri și prevederea anterioară privind amenzile, cuprinsă în OUG 1/1999, ceea ce înseamnă că la acest moemnt există un vid legislativ.

Curtea Constituțională a precizat într-un comunicat că a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituțională în integralitate: „A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.”

Amenzile la nivelul anterior OUG 34 erau stabilite prin OUG 1/1999. Însă printr-o altă decizie dată tot miercuri, Curtea Constitutțională a declarat neconstituțional și articolul 28 din această ordonanță de urgență referitor la cuantumul amenzilor.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, (…) a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale”, se arată în comunicatul Curții.

Judecătorii CCR au apreciat că „stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei”. Mai mult, prevederile art. 28 stabilesc în mod nediferențiat pentru toate aceste fapte, independent de natura sau gravitatea lor, aceeași sancțiune contravențională principală, menționează CCR.

De aceea, Curtea a constatat că „prevederile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum și principiul restrângerii proporționale a exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituție”.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Asta e chiar dus cu pluta. Ma, legea in vigoare e cea cu amenzile mari pana ce se publica in MO motivarea CCR, deci acum suntem intr-un vid legislativ in care nu se pot da amenzi. Al doilea lucru care vreau sa-l mentionez e faptul ca CCR a spus ieri ca starea de urgenta declarate de fikus e neconstitutionala. Despre ce amenzi mai vorbim? Vrei amenzi, du-te in Parlament si fa lege organica cum a zis si CCR.

  2. Cand veti tai privilegiile justitiei, total aberante, cand veti taia toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, de serviciu, cand veti face curatenie in mizeria bugetarilor romani, atunci sa veniti sa dati amenzi!

    Va vom amenda noi, stati linistiti! Prin vot, elegant, curat! Trece ea molima asta si scapam si de molima politica, securista care bantuie romania de 50 de ani!

  3. Sa se dea amenzi cu carul tuturor smecherilor, tuturor nesimtitilor! Sa crape Carcinoama Constitutionala de un penibil absolut! Iar vi-rusul ramolit, imundul politru(c)s Dorneanu poate apasa pe tragci, paf! in gura sa de scorpie batrana cu dintii de lana.

    • Eu sper sa îți dea ție o amenda pt care va trebui sa faci credit sa o acoperi

    • @robert: Pe tine nicio amenda nu te mai poate face bine!

  4. Asta-i prost de-a binelea! CCR a constat nelegalitatea unor articole din lege respectiv instituirea starii de urgenta pe motiv ca s-au depasit competentele! Nici o amenda pentru dispozitiile din ordonantele militare nu mai poate fi data pana nu se intra in legalitate, adica pe scurt parlamentul trebuie sa dispuna modalitatea si cadrul aplicarii amenzilor!

    • Taci, ca o sa vina unii si o sa zica ca esti sustinator pzd sau ceva de genul. Tocmnai de Gmedia completat articolul si ii informeaza pe multi ca CCR a desfiintat si amenzile mici.

  5. Uite pesedistu lacom unde era… la sefia penele.

    • Btw, domnu pesedist de la penele:

      Vreau sa stiu cati hoti si talhari a prins politia romana de cand s-a dat carantina? Din aia comuni, nu politicieni.

      Ati prins vreunul, sau ati fost prea ocupati sa dati amenzi?

  6. Pe acelasi considerent se pot declara neconstitutionale si amezile de circulatie. Niciodata nu am putut intelege de ce, pentru aceeasi fapta, unei persane i se poate aplica avertisment, iar alteia maximul amenzii. Si asta, dupa bunul plac al agentului constatator. Nu sunt impotriva amenzilor, dar consider ca nu este normal ca agentul sa poata influenta cuantumul acestora. Poate are o zi mai putin buna si merge pe maxim, sau, pentru ca este zi de salariu, da avertismente.

  7. Hmm, ar face orice acest Sica Mandolina ca amenzile date cetateniilor RO sa ramana valabile. Bine ca scoatem toti coruptii si penalii din inchisori pe motiv ca nu sunt dovezi sau amanam pana la nesfarsit.

    Aici se vede de cine ii pasa. Se chisa pe poporul roman…

  8. Bey, sică mandolină, se zice că nu-i o mai mare dovadă de tâmpenie decât să perseverezi a te da cu capu’ de zid în ideea că-i musai să-l dărâmi.

  9. Exista doua scoli de gindire: una crede ca rolul politiei e sa mentina ordinea in supusi bagind frica-n ei, alta care crede ca rolul politiei e sa apere societatea de infractori.
    Careia credeti ca-i apartine Orban?

  10. Încă o data CCR se aliază cu PSD pentru incurajarea încălcării legii…