G4Media.ro

Orban: Solicit CNSC să soluţioneze rapid contestaţia licitaţiei în cazul măştilor pentru…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Orban: Solicit CNSC să soluţioneze rapid contestaţia licitaţiei în cazul măştilor pentru persoanele vulnerabile/ Aici este vorba de cetăţeni români care sunt sub incidenţa legii venitului minim garantat

Premierul Ludovic Orban consideră că nu este întemeiată contestaţia privind licitaţia pentru achiziţia de măşti pentru persoanele vulnerabile, solicitând Comitetului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) să soluţioneze această speţă rapid.

„Solicit Comitetului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor să soluţioneze cu celeritate, să nu aştepte cele 20 de zile şi să acorde o prioritate absolută soluţionării acestei contestaţii. Din punctul meu de vedere, contestaţia nu este întemeiată, măştile au fost achiziţionate în funcţie de preţ – un preţ de 0,68 de lei – iar al doilea criteriu a fost termenul de livrare – termenul de livrare convenit a fost de şapte zile. Compania care contestă nu şi-a arătat capacitatea de a livra în cadrul termenului care a fost stabilit în documentaţia pentru licitaţie. Mi se pare o contestaţie care să ne pună beţe în roate. Solicit CNSC să soluţioneze rapid această contestaţie”, a declarat premierul după o vizită la Uzina ALRO Slatina, citat de Agerpres.

El a explicat că pachetele de câte 50 de măşti sunt destinate persoanelor vulnerabile.

„Aici este vorba de cetăţeni români care sunt sub incidenţa legii venitului minim garantat – beneficiari de ajutoare sociale sau de alte forme de sprijin, persoane cu dizabilităţi, pensionarii care beneficiază de o pensie sub pensia socială. Este vorba de cele mai vulnerabile persoane şi care au nevoie de aceste măşti, iar această atitudine de a contesta, din punctul meu de vedere, fără niciun motiv, o licitaţie care s-a derulat transparent îmi pare, aşa, ca un mod de a băga beţe în roate şi sistemul acesta pune în pericol sănătatea acestor concetăţeni de-ai noştri pentru care este prevăzută această măsură”, a spus Orban despre faptul că firma de pe locul doi a contestat licitaţia pentru achiziţia de măşti pentru persoanele vulnerabile.

Context

Firma Best Achiziții, care a încheiat mai multe contracte cu spitalele din subordinea Primăriei București pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19, a contestat rezultatul licitației organizate de ministerul Sănătății în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA pentru achiziția de 115 milioane de măști.

Ministerul Sănătății a anunțat pe 24 iunie că Naguma Medical Supply SRL, deținută de omul de afaceri Michael Topolinski, este câștigătorul licitației pentru cele 115 milioane de măști, dar contractul nu a fost încă semnat, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Măștile ar trebui să ajungă la persoane vulnerabile, iar termenul de livrare este de 7 zile de la semnarea contractului.

Până la rezolvarea contestației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și la finalizarea unui eventual proces la Curtea de Apel, contractul nu va putea fi semnat.

Omul de afaceri Michael Topolinski a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro, că va livra aceste măști în termenul de 7 zile prevăzut în contract și că a garantat prețul de 0,68 de lei pe mască printr-un contract semnat cu un mare producător de China.

Topolinski susține că n-a avut măștile pe stoc, deși în aprilie declara că intenționează să importe 90 de milioane de măști, iar cele 30 de milioane de măști aduse până acum în țară nu erau de tipul celor solicitate de ministerul Sănătății.

Firma Best Achiziții, care a contestat licitația organizată de Ministerul Sănătății, este controlată de Mihaela Elena Neagu și s-a remarcat în ultimul deceniu prin contracte încheiate cu statul în valoare de zeci de milioane de euro. În 2017 avea un singur angajat.

Citește integral

Cele 115 milioane de măști pentru persoane vulnerabile mai așteaptă. Licitația organizată de Ministerul Sănătății, contestată de o firmă abonată la contracte cu statul, care a încercat să oprească un proiect strategic al UE în domeniul energiei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Dacă politicienii nu furau și nu făceau legi strîmbe, care să-i favorizeze pe prietenari…nu am fi avut oameni care să nu-și permită o mască și licitația nu ar fi avut loc.
    E o rușine totală nevoia de a subvetiona cu o cârpă atâția oameni, ar trebui executați direct cei ce ne-au adus în această sărăcie…

    • de vina nu sunt politicienii ci tot ai nostri cetateni care cu cei 2 neuroni si pentru a galeata rosie votau cu cei care au furat aceasta tara.
      concluzia e simpla,aia batrani voteaza cu CURUL iar aia tineri nu voteaza ca au GRETURI.
      poate covid sa mai rareasca din cei care voteaza cu CURUL…

  2. ar trebui ca astia care contesta asa de „chelea p…li” sa fie exclusi de la orice licitatie si de a la depune contestatii.
    sau sa le ceara garantie 25% din suma contractului pentru a putea contesta.Ca asa vin toate firmele cu 0 angajati si cu sediul in beci care depun contestatii.Poti depune dar sa si ai puterea financiara sa dai garantie.Pierzi contestatia pierzi si garantia.Pariu ca panarama aia cu mecla de autostopista pe centura nu mai face contestatii?

    • Au facut atatea achizitii directe incat nu era nevoie de licitatie. In plus, au lungit-o atata cu licitatia de ti se face scarba.
      Oricine are voie sa conteste, suntem in democratie. Acum faci ca Firea care se criza la fiecare chestie care nu ii era pe plac, indiferent daca era legal sau nu.

    • @Plictisitu,

      Consider ca trebuiesc reguli clare cu contestatiile.Nu am spus ca sa le interzica insa trebuiesc niste criterii prin care „contestatarii”platiti de tertzi sa decarteze un procent din contractul contestat iar in cazul ca pierzi contestatia sa pierzi si garantia.Pentru ca niste oameni trebuiesc platiti ca sa iti analizeze contestatia,timp pierdut plus firmele blocate ca urmare a contestatiei nu pot sa vanda sau sa contracteze…

    • Sunt reguli clare. Daca faci abuz poti fi dat in judecata. Dar nenea Orban stie ca e cu musca pe caciula si ca e o lupta intre pile.
      Noi suntem doar pentru umplutura, de abureala.

  3. ORBANE ALA NU ARE MASTILE TOT NU TE-AI PRINS 🙂

  4. Dați-le măști la Anul Nou! Tradiția din Moldova și Maramureș este în vigoare!

  5. Da acum se face licitatie? Starea de urgenta s-a incheiat la jumatea lui mai, pana acum cu ce au umblat oamenii astia care acum risca sa moara? Daca stateau dupa mastile voastre, mureau de mult.

  6. Ha ha, gaşca pesediştilor de la Best Achiziţii se contrează cu gaşca securiştilor din spatele lui Ţopolinsky. Iar Orban ţine şi el cu securiştii, ce să facă…

  7. Bani aruncati pe apa Sambbetei. Noi facem sponsorizari pentru sistemul de sanatate, pentru diverse cauze sociale, si ei arunca banii pe prostii. Oricum cea mai mare parte ( covarsitoare chiar) a polulatiei careia ii este destinata aceasta achizitie nu cred in existenta virusului asa ca mastile vor fi doar o sursa de venit prin vanzarea lor sau de
    „unica folosinta” la toaleta din spatele curtii.

  8. Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor, a afirmat premierul Ponta, criticând decizia CNSC de a bloca iar proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov şi susţinând că şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Blaga şi Udrea
    „O să schimb legea şi o să explic la Uniunea Europeană, o să le arăt exact (…) O s-o schimbăm imediat, pentru că vreau să deblochez şi o să mă bat şi cu domnul Lehel, şi cu gaşca lui, şi cu toţi ceilalţi, că dacă până în 2016 nu reuşesc să fac aceste autostrăzi, Bucureşti-Comarnic-Braşov, Piteşti-Craiova…”, a spus Ponta la Antena 3, arătând că cei de la CNSC sunt „nişte dumnezei”.