G4Media.ro

Orban spune că în București nu s-a atins pragul de cazuri Covid…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Orban spune că în București nu s-a atins pragul de cazuri Covid pentru închiderea restaurantelor, pentru că rata de infectări se calculează la mai mult de 1,8 milioane locuitori, cât sunt datele de la statistică / Institutul de Statistică dă pentru Capitală o populație de 2,15 milioane

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că în București nu s-a atins pragul de cazuri COVID-19 pentru închiderea restaurantelor, pentru că rata de infectări se calculează la mai mult de 1,8 milioane locuitori, cât sunt datele de la Institutul Național de Statistică (INS), ci de 2,2 milioane. Însă informațiile din baza de date a INS, consultată de G4Media.ro, arată pentru municipiul București o populație de 2,15 milioane, pentru care Graphs.ro a calculat o rată de incidență de 1,58 cazuri la o mie de locuitori în ultimele 14 zile, depășindu-se astfel pragul de 1,5.

Am văzut că sunt niște date că s-a depășit procentul de 1,5. Conform analizei noastre, noi nu luăm în calcul populația de 1.800.000 care e dată de INS, pentru că populația este mult mai mare în București. Noi luăm după datele de la Direcția de Evidența Populației și din datele care le avem populația este populația estimată este la aproximativ 2.200.000, ceea ce înseamnă că procentul este de 1,32”, a afirmat Ludovic Orban, joi, la Conferința Națională a Industriei Ospitalității.

Premierul a precizat însă că este o anumită îngrijorare. El a spus că nu neapărat mersul la restaurant în condiții normale duce la creșterea riscului de transmitere a virusului, cât evenimentele – nunți, boptezuri. „Aici realitatea este că nu se respectă regulile: numărul maxim de persoane, distanțarea și așa mai departe. La nunți, fiind evenimente fericite, oamenii ignoră regulile normale. (…) Și în campanie procesul electoral s-a derulat foarte corect, dar nu am putut să stăpânim bucuria victoriei. Cei care au câștigat au organizat petreceri cu zeci, sute de oameni fără măști. Nu chiar peste tot. Unde au câștigat ai noștri regulile au fost mai mult respectate”, a adăugat Orban.

El a spus că este în discuție și posibilitatea de a face diferențierea pe sectoare în București, însă a recunoscut că circulația între sectoare este foarte mare.

Potrivit datelor publicate de platforma Graphs.roBucureștiul a depășit pragul de 1,5 cazuri Covid la mia de locuitori în ultimele 14 zile, de la care se pot închide restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri. Capitala are o rată de incidență de 1,58.

Rata de incidență calculată de Graphs.ro este raportată la datele privind populația furnizate de INS, care pentru București dă un număr de locuitori apropiat de 2,2 milioane, și nu 1,8 milioane, așa cum a susținut premierul.

G4Media.ro a consultat joi baza de date a INS, potrivit căreia populația municipiului București este de 2.151.665, număr folosit și în calculele făcute de statisticienii de la Graphs.ro.

Sursa: captură ecran INS

Foto deschidere: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. In Romania nici matematica nu functioneaza

  2. urmeaza sa ne spuna ca si comunele limitrofe sunt tot in bucuresti :))) cel mai probabil atunci si registrul electoral este fals si participarea la vot este mereu mai mare procentual!

    • Ioane. Tu nu stii cum functioneaza buletinu’? Sau ca sa nu intelegi gresit, Cartea de Identitate?

      Sau esti obisnuit ca de la partid cu “Au zis astia ca nustiuce“ si tu o iei de buna.

      Ia ce “Ne” mai zic astia? Ne ia animalele daca le batem cum suntem obisnuiti?

  3. In primul rand ca infectarile alea nu spun mare lucru si lumea nu e bolnava. In al 2-lea rand, in Bucuresti sunt peste 3 milioane de locuitori. Inchiderea restaurantelor este o masura antibusiness si atat. Epidemiologic nu se justifica. Uitati-va in jur!

  4. Sunt o gramada de oameni cu buletinul in București si casa in județele limitrofe. Ei stiu de unde s-au îmbolnăvit, mai ales acum, cand inca lucrează de acasa si ei oricum nu ies in oras (ca nu mai prind rata de comuna dupa ce se innopteaza), dar de spitalizat, vor la spitalele centrale.

    Anyway, cum sa restricționezi 4 milioane de oameni pentru focarele din spitale și instituțiile publice?