Orban: Suntem într-un moment de cumpănă. Putem să oprim creșterea numărului de cazuri, prin mobilizarea tuturor instituțiilor / Premierul cere controale „fără milă” și amenzi drastice pentru nerespectarea măsurilor de protecție și a restricțiilor
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că „suntem într-un moment de cumpănă” și a susținut că poate fi oprită creșterea numărului de cazuri de Covid, prin mobilizarea tuturor instituțiilor. Premierul a cerut controale „fără milă” și amenzi drastice pentru nerespectarea măsurilor de protecție și a restricțiilor.
Principalele declarații ale premierului:
Avem Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Ieri am avut reuniunea CNSU prin care am hotărât să propunem Guvernului prelungirea cu încă 30 de zile și să completăm cu câteva măsuri suplimentare care au fost prezentate deja.
În principal, se instituie obligativitatea portului măștii în anumite categorii de spații aglomerate – stații de autobuz, peroane, tărguri, oboare – pentru o incidență între 1,5 și 3 la mie, iar în localitățile în care se depășește indicele de 3 la mie, CNSU propune instituirea obligativității în toate spațiile deschise, ca o măsură de protecție suplimentară pentru cetățeni.
Am avut consultări cu reprezentanți ai industriilor creative, ai instituțiilor de cultură și cu reprezentanții Horeca, în urma cărora am luat decizia de a schimba reglementarea privind modul de funcționare a teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor, utilizând un sistem similar cu ce al al școlilor.
Ieri a fost o dezbatere pe media. Aici, domnul ministru al Sănătății, și dumneavoastră, și domnul ministru Vela și eu am declarat public că numărul persoanelor dintr-o localitate în baza căruia se decide indicele este cel de la Evidența populației. Se știe că săptămânal, în ziua de luni se actualizează, pe baza datelor de la Evidența populației, numărul de cetățeni dintr-o localitate. De ce trebuie ținut cont de acest indice? Pentru că acesta este cel mai aproape de realitate, pentru că Evidenția populației știe clar cine are buletin, domiciliu și cine are rezidență în localitatea respectivă. Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre. Am decis împreună cu Ministerul de Interne să înscriem foarte clar acest lucru în anexa la Hotărârea de Guvern, să se știe limpede că incidele se calculează raportat la populația care este actualizată săptămânal cu datele de la Evidența populației.
Suntem într-un moment de cumpănă, de inflexiune. Putem să oprim creșterea numărului de cazuri, dar ca să atingem acest obiectiv, va trebui ca toate institutiile implicate în prevenție, în asigurarea măsurilor, informarea cetățenilor să fie mobilizate la maxim și să direcționăm toate acțiunile și controalele către zonele unde rata de răspândire e mai mare și există risc de răspândire mai mare.
Pe analizele făcute de Ministerul Sănătății, cele mai multe persoane s-au infectat de la evenimente private și de aceea CNSU propune să nu se mai permită organizarea de evenimente private. Din raportările MAI a rezultat clar că nu s-au respectat normele. Au fost identificate nunți de 200, 300, 500 de persoane care au încălcat drastic și lucrul ăsta s-a și văzut. În analiza zonelor de transmitere a virusului, aceste evenimente private sunt pe primul loc.
Dl ministru Bode și Ministerul de Interne, transportul urban în interiorul orașelor mari pe baza evaluărilor pe care le-am făcut e asigurat în condiții mai bune (…) Sunt companii care ca să-și maximizeze profitul transportă peste limită și nu se implică în respectarea normelor de sănătate. Acolo am avut cazuri generate nu la locul de muncă. E clar că infectarea s-a produs pe parcursul transportului.
O atenție specială transportului elevilor. Aici trebuie date amenzi drastice acolo unde constatați încălcarea regulilor. Nu putem accepta ca firme care trebuie să aibă responsabilitatea respectării sănătății copiilor să încalce cu nerușinare niște norme elementare. Aici, domnul ministru Vela, fără milă și controale la maxim. Nu e normal să înghesui copii în mijloace de transport cu adulți care nu respectă regulile. Sunt condiții elementare care trebuie respectate. (…) Să se retragă licența acolo unde sunt încălcate regulile.
Ministerul Sănătății, dl ministru Tătaru, în continuare urmărim obiective clare: creșterea capacității de testare, să nu existe niciun blocaj. Trebuie nuanțată recomandarea ca să nu apeleze toți cei care nu au simptome la 112. Trebuie o soluție prin creșterea capacității de răspuns a DSP. Faceți parteneriat inclusiv cu firme private de call-center.
Anchetele epidemiologice. Am înțeles că ați avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie. Așteptăm rezultatele.
Capacitatea de a evalua starea de sănătate. Cine n-are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să meargă la spital. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care n-au nevoie de îngrijire spitalicească. Evident, creșterea capacității de tratare în ATI și o mai serioasă aplicare a acelor zone intermediare. Numărul de pacienți din ATI e mai mare decât cei în ventilație mecanică. Trebuie să se prevadă o zonă intermediară pentru ca nicio persoană care are nevoie de ventilare mecanică să nu rămână fără. Comunicați permanent cu DSP, managerii de spitale, șefii ATI. Trebuie să pregătim creșterea graduală a capacității pentru a face față oricărei situații.
Foto: Captura Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii